Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025 06:30
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Οκτωβρίου 2016
Πολιτικό Ρεπορτάζ

Ένας θησαυρός σε κοινή θέα

Off

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Ιωαννίνων θα μεταφερθεί τις επόμενες ημέρες το χρυσό στεφάνι ανεκτίμητης αξίας, που είχαν στα χέρια τους τρεις αρχαιοκάπηλοι, οι οποίοι συνελήφθησαν στα Ιωάννινα, όπου είχαν φτάσει για να διαπραγματευτούν την πώλησή του. Την σχετική ανακοίνωση έκανε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, κατά την ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία του υπουργού Νίκου Τόσκα και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ Κων. Τσουβάλα.
Στο υπ. Πολιτισμού παραδόθηκε επίσης μία σειρά κατασχεμένων αρχαίων και θρησκευτικών αντικειμένων, όπως δύο εικόνες, επίσης άγνωστης προέλευσης, αλλά και αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά νομίσματα.
Ο κ. Μπαλτάς αφού εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τις αστυνομικές υπηρεσίες που εργάστηκαν με ζήλο και μεθοδικότητα για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, εντοπίζοντας το χρυσό στεφάνι, αλλά και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, μοναδικά δείγματα της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας ξεκαθάρισε, τα της διαδικασίας που σχετίζονται με το χώρο, όπου θα το καθένα από τα αντικείμενα θα φυλάσσεται το επόμενο διάστημα.
«Τα αντικείμενα πηγαίνουν καταρχήν στο Μουσείο της περιοχής που βρέθηκαν, υφίστανται τη σωστή επιστημονική επεξεργασία, ώστε να ταυτοποιηθούν συγκεκριμένα, να χρονολογηθούν, να γίνει κατανοητό από ποιο αρχαιολογικό χώρο, από ποια περιοχή ήρθαν. Και από τη στιγμή που τελειώσει αυτή η διαδικασία κι αποδειχθεί ότι αυτά είχαν μεταφερθεί εκεί και δεν βρέθηκαν σ’ εκείνον τον τόπο, αυτά επιστρέφουν στο Μουσείο του τόπου, από όπου αρχικά κλάπηκαν. 
Όσα βρέθηκαν στην Πάτρα θα πάνε στο Μουσείο της Πάτρας, όσα βρέθηκαν στα Γιάννενα θα πάνε στο Μουσείο στα Γιάννενα και, ενδεχομένως, να χρειαστεί να περάσουν από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ώστε να αρχίσει τουλάχιστον η επιστημονική διαδικασία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αυτό είχε πει άλλωστε με δηλώσεις του στο ITV και ο Έφορος Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κ. Σουέρεφ το πρωί της Δευτέρας σημειώνοντας μάλιστα πως εφόσον ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές – τυπικές διαδικασίες και η συντήρηση του αντικειμένου, αυτό θα εκτεθεί σε ειδική προθήκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

Συνεργασία με την ΟΥΝΕΣΚΟ
Ο κ. Μπαλτάς αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία του υπ.Πο με την ΟΥΝΕΣΚΟ, που έχει συστήσει ειδική υπηρεσία, η οποία ασχολείται με ζητήματα αρχαιοκαπηλίας.
«Αυτό που κάνουμε ως υπουργείο είναι, όταν έχουμε στα χέρια μας πληροφορίες, ότι κάποιο αντικείμενο, ακόμα κι έχει περάσει στα χέρια ιδιώτη, καλή τη πίστη στα χέρια του ιδιώτη, αυτό αν μπορέσουμε να τεκμηριώσουμε ότι κάπου κλάπηκε και είναι προϊόν αρχαιοκαπηλίας, η διεθνής νομοθεσία μας επιτρέπει να το διεκδικήσουμε και να το πάρουμε πίσω. 
Αν σταματήσουμε την αρχαιοκαπηλία στα σύνορα της χώρας τα πράγματα γίνονται προφανώς πολύ ευκολότερα. Αλλά κι ακόμα και αντικείμενα τα οποία έχουν φύγει από τα χέρια μας -γιατί τη στιγμή που παρενέβη η Αστυνομία δεν πρόλαβε ενδεχομένως όλα- και αυτά έχουμε τη δυνατότητα να τα φέρουμε πίσω. Είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία, έχει νομικές διαστάσεις, έχει διεθνείς διαστάσεις, διπλωματικές διαστάσεις, γιατί κάποια μεγάλα Μουσεία, μεγάλες συλλογές θέλουν πολύ ισχυρά τεκμήρια για να υπακούσουν τον νόμο και να τον πιστέψουν», ανέφερε για να απονείμει τα εύσημα στο υπ. Προστασίας του Πολίτη και στην ΕΛ.ΑΣ για τη συνδρομή της.
«Το ότι ήρθε το υπουργείο Πολιτισμού, ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία του, στην Αστυνομία, για να συγχαρεί την Αστυνομία γι’ αυτό το έργο, είναι ακριβώς ότι θέλουμε να δείξουμε το πώς η Ελληνική Αστυνομία είναι απολύτως απαραίτητη σε ένα σύνολο δραστηριοτήτων, μία από τις οποίες, ίσως η λιγότερο γνωστή, είναι αυτή». 

Η Αστυνομία μετέχει στο πολιτιστικό 
γίγνεσθαι
Τον κ. Μπαλτά είχε προσφωνήσει νωρίτερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, που αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις των τελευταίων ημερών σε Πάτρα και Ιωάννινα, και στην επικινδυνότητά τους.
Παράλληλα ανακοίνωσε, ότι τις επόμενες ημέρες στην προσπάθεια του υπουργείου για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, θα λειτουργήσει και το ιστορικό αρχείο της ΕΛ.ΑΣ με ψηφιοποιημένα αρχεία 2100 περίπου φακέλων πολιτικών φρονημάτων, που βρέθηκαν στα αρχεία του υπουργείου, έχοντας διασωθεί από την πυρκαγιά του 1989.
«Είναι μεγάλη τιμή για τους ένστολους, για τους αστυνομικούς οι οποίοι συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή, μέσα από μεγάλους κινδύνους, μέσα από κινδύνους και για την ίδια τους τη ζωή, κατάφεραν να βρουν τα αντικείμενα αυτά, τα κειμήλια αυτά και αυτή τη στιγμή δείγματα της μεγάλης ποσότητας κειμηλίων που βρέθηκε, παρουσιάζονται σε εσάς και τα υπόλοιπα βέβαια θα δοθούν στο υπουργείο Πολιτισμού», ανέφερε.
 
Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ
Τέλος στην τελετή τοποθετήθηκε και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Κων. Τσουβάλας που απένειμα τα εύσημα στους αστυνομικούς όλων των υπηρεσιών που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις των τελευταίων εβδομάδων στην Πάτρα και τα Ιωάννινα, οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους απέτρεψαν ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
«Σας διαβεβαιώνω πως η Ελληνική Αστυνομία έχοντας εντάξει στο βασικό πλαίσιο των επιχειρησιακών της δράσεων την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο την προσπάθειά της, για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας και την προστασία της ανεκτίμητης πολιτιστικής μας παρακαταθήκης», ανέφερε ο κ. Τσουβάλας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Χρησιμες Συνδέσεις