Τρεις διαφορετικές μεταξύ τους τάσεις διαμορφώνονται στα πανεπιστήμια της χώρας ενόψει της έκτακτης συνόδου των πρυτάνεων που πραγματοποιείται το Σάββατο, με μοναδικό θέμα συζήτησης το σχέδιο νόμου για τα μεταπτυχιακά προγράμματα.
Η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου θεσπίζει μεταπτυχιακά με δίδακτρα, έναντι 1500 ευρώ το χρόνο, θέτοντας ένα οριζόντιο πλαφόν.
Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων καλούνται να αποδεχθούν ή να απορρίψουν το σχέδιο νόμου εν μέρει ή στο σύνολό του, σύμφωνα όμως και με την υφιστάμενη πρακτική όπου υπάρχουν τριών ειδών μεταπτυχιακά.
Υπάρχουν μεταπτυχιακά με δίδακτρα και μάλιστα κάποια σε ιδιαίτερα υψηλά ποσά, που ξεπερνούν ακόμη και κορυφαίων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.
Υπάρχουν πανεπιστήμια που έχουν ορίσει ελάχιστο ύψος διδάκτρων για την κάλυψη των βασικών αναγκών έρευνας και υπάρχουν και πανεπιστήμια όπως των Ιωαννίνων που διαθέτουν μόνο δωρεάν μεταπτυχιακά.
Ακόμη και αυτά όμως, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της κεντρικής υποχρηματοδότησης.
«Ένα ποσό 7.000 ευρώ δε θεωρείται ικανοποιητικό για μεταπτυχιακά που σχετίζονται με ερευνητικά εργαστήρια τα οποία απαιτούν μεγάλο κόστος υλικών, αναλώσιμων και άλλων. Το Πανεπιστήμιό μας έχει καταφέρει να χρησιμοποιήσει πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα για να καλύψει τη διαφορά όμως και αυτό είναι οριακό», τόνισε ο κ. Αλμπάνης προτείνοντας ένα «παράβολο εγγραφής» στο μεταπτυχιακό, το οποίο θα καλύπτει τις βασικές λειτουργικές δαπάνες και αυτό για όσους αποδεδειγμένα, διαθέτουν με βάση το εισόδημά τους μία σχετική δυνατότητα.
Μεταπτυχιακό… δεύτερος μισθός
Μία σοβαρή πτυχή του ζητήματος την οποία ανέδειξε στις δηλώσεις του ο κ. Αλμπάνης έχει να κάνει με τον τρόπο λειτουργίας κάποιων μεταπτυχιακών σήμερα.
Όπως είπε, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά δε μπορούν να χρησιμοποιούνται ως δεύτερος μισθός για τον καθηγητή.
«Το σχέδιο νόμου θέτει περιορισμούς προς αυτή την κατεύθυνση η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά. Το λειτουργικό κόστος των μεταπτυχιακών δεν μπορεί να καταλήγει σε έναν δεύτερο μισθό για τους καθηγητές», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επικαλυπτόμενα μεταπτυχιακά
Το σχέδιο νόμου καλείται επίσης να αντιμετωπίσει και άλλα ζητήματα όπως είναι τα επικαλυπτόμενα ενδιαφέροντα στα μεταπτυχιακά με τον κ. Αλμπάνη να αναφέρει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα με «πρωταγωνιστή» το ΤΕΙ Ηπείρου.
«Λειτουργεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα με δίδακτρα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στην Οικονομία στην Ηγουμενίτσα και την Πρέβεζα και προσπαθεί να έρθει και στα Ιωάννινα, όπου το Οικονομικό του Πανεπιστημίου, με ένα πολύ καλύτερο επίπεδο και άλλες δυνατότητες, διαθέτει αντίστοιχο μεταπτυχιακό χωρίς δίδακτρα. Ακόμη όμως και να ήθελε να βάλει δίδακτρα προσκρούει στην απόφαση της Συγκλήτου που είναι αρνητική», σημείωσε.
Ένα ακόμη ζήτημα έχει να κάνει με την υποψία, που τείνει να γίνει βεβαιότητα ότι πολλά μεταπτυχιακά υλοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την «αγορά τίτλου».
«Την πολιτική του Ιδρύματος την καθορίζει η Σύγκλητος και όχι οι γενικές συνελεύσεις των Τμημάτων. Ευελπιστούμε ότι μπορούμε να έχουμε περισσότερο δεοντολογικές προτάσεις και λύσεις για την αντιμετώπιση των διάφορων φαινομένων που προκαλούν προβλήματα όμως σε κάθε περίπτωση τα μεταπτυχιακά στη χώρα θα πρέπει να μπουν σε νέα βάση», τόνισε ο αναπληρωτής Πρύτανη.
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος