Επικαιρότητα

Στροφή των εφήβων προς το αλκοόλ

Off

Κοντά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους καταγράφονται οι συνήθειες των εφήβων της χώρας στην πανευρωπαϊκή έρευνα ESPAD, τα αποτελέσματα της οποίας για το 2015 δημοσιεύθηκαν πριν από λίγες ημέρες. 
Η αύξηση στη χρήση νέων παράνομων ουσιών και οι νέες εξαρτήσεις από ουσίες ή από το διαδίκτυο φαίνεται πως κερδίζουν έδαφος τα τελευταία χρόνια στις ηλικίες των 15-16 ετών.
Στην Ελλάδα όμως από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν είναι η «στροφή» στην κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών σε αυτές τις ηλικίες, με κύριο χαρακτηριστικό την ευκολία πρόσβασης σε αυτά.
Η Ελλάδα βρίσκεται σχετικά κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των εφήβων που έχουν καταναλώσει μία φορά αλκοόλ, είναι όμως πολύ ψηλά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον αριθμό των οινοπνευματωδών που καταναλώνουν οι έφηβοι στις εξόδους τους.
Ειδικότερα, το 10% αναφέρει υπερβολική κατανάλωση 5 ή περισσότερων ποτών τουλάχιστον τρεις φορές τον τελευταίο μήνα.
Όπως εξήγησε ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» Βασίλης Κούτρας τα στοιχεία εξηγούνται και ερμηνεύονται και από πολλαπλούς κοινωνικούς παράγοντες.
«Στην Ελλάδα, παρότι υπάρχει η νομοθεσία για την απαγόρευση πώλησης οινοπνευματωδών, δεν υπάρχει κανείς ελεγκτικός μηχανισμός, ενώ το αλκοόλ βρίσκεται καθημερινά στο οικογενειακό τραπέζι, επομένως η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη», σημείωσε. 
Στα αξιοσημείωτα επίσης της έρευνας ότι ένα ποσοστό 10% των εφήβων αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, υπό την επήρεια οινοπνεύματος έκαναν διάφορα επικίνδυνα πράγματα όπως οδήγηση αυτοκινήτου ή δικύκλου, ενώ ποσοστό 0,9% ενεπλάκη σε τροχαίο.

Μειώνεται το κάπνισμα, 
αυξάνεται η χρήση χασίς
Συγκριτικά με τα αποτελέσματα της προηγούμενης αντίστοιχης έρευνας του 2011 παρατηρείται μία σημαντική μείωση του ποσοστού των εφήβων που καπνίζει συστηματικά. Η μείωση αυτή καταγράφεται την τελευταία δεκαπενταετία από το 1999 το ποσοστό των καθημερινών καπνιστών βρισκόταν στο 23,4% ενώ το 2015 στο 11,1%. Στον αντίποδα όμως, στην Ελλάδα της κρίσης καταγράφεται μεγαλύτερη ευκολία πρόσβασης στη χρήση κάνναβης και σε συνθετικά ναρκωτικά. «Το καλό είναι ότι στα χρόνια της κρίσης δε φαίνεται να έχει αυξηθεί το ποσοστό των ανθρώπων που κάνουν χρήση ουσιών, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στις ουσίες. Η αύξηση της χρήσης κάνναβης και των συνθετικών ναρκωτικών είναι σημαντική, ενώ έχει μειωθεί η χρήση ηρεμιστικών.
Το εύρημα δικαιολογείται, αφού αποδεικνύεται πως όσο περνούν τα χρόνια τόσο ευκολότερη γίνεται η πρόσβαση στην κάνναβη», σημείωσε ο κ. Κούτρας.

Γίνονται «παίκτες» 
στο διαδίκτυο
Επίσης όμως ένα στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό είναι και το ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στον ηλεκτρονικό τζόγο, όπου διπλάσιο ποσοστό εφήβων αναφέρει ότι έχει στοιχηματίσει τον τελευταίο χρόνο είτε διαδικτυακά, είτε σε ειδικούς χώρους στοιχηματισμού.
«Εντάσσεται και αυτή η παράμετρος στις νέες εξαρτήσεις, ενώ το διαδίκτυο αποτελεί έναν εύκολο τρόπο «μεταφοράς» ουσιών, αφού έχουν αυξηθεί οι παραγγελίες μέσω διαδικτύου», κατέληξε ο κ. Κούτρας.
Η έρευνα υλοποιήθηκε σε 35 ευρωπαϊκές χώρες και σε αυτήν συμμετείχε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.202 μαθητών.
Από την Ήπειρο στην έρευνα συμμετείχε το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων «Σχεδία», το Κέντρο Πρόληψης Άρτας, το Κέντρο Πρόληψης Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Θεσπρωτίας και το Κέντρο Πρόληψης Ναρκωτικών Πρέβεζας.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232372

Powerd By  

    Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
    ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
    Διευθυντής σύνταξης:
    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    tel 2651032055
    mail ele@ele.gr

    ΑΦΜ 047685050
    ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ