Αν υποστηρίξει κάποιος, πως οι παρεμβάσεις των τελευταίων ετών στο Κάστρο και σε άλλα πολιτιστικά μνημεία των Ιωαννίνων δημιούργησαν ευνοϊκές προϋποθέσεις για την προβολή της πόλης και την ανάπτυξή της, από το Σάββατο το βράδυ μπορεί να πει με βεβαιότητα, πως η ενίσχυση του πολιτιστικού της αποθέματος έφτασε σε κορυφαίο επίπεδο.
Το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς άνοιξε και επίσημα τις πύλες του, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και όπως φάνηκε από τις πρώτες εντυπώσεις των επισκεπτών, θα αποτελέσει έναν κορυφαίο προορισμό για τους χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής σε ετήσια βάση.
Από την άλλη, το Μουσείο Αργυροτεχνίας υπηρετεί και έναν δεύτερο, εξίσου μεγάλο στόχο, που είναι η διάχυση της γνώσης για τη γιαννιώτικη αργυροτεχνία, την τέχνη που γεννήθηκε δίπλα στις όχθες της Παμβώτιδας και που τα δημιουργήματά της ταξίδεψαν σε ολόκληρο τον κόσμο, κάνοντας γνωστή την ηπειρωτική πρωτεύουσα.
Ένα μουσείο πραγματικό κόσμημα, που ανέδειξε παράλληλα και ένα αναξιοποίητο τμήμα του Κάστρου και που δίνει τη δυνατότητα για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη, εφόσον οι παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί, για τη δημιουργία ενός Πάρκου Πολιτισμού στο Κάστρο, υλοποιηθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Τα εγκαίνια
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο χαιρετισμό του αμέσως μετά την τελετή των εγκαινίων, στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος τόνισε, ότι «η Ελλάδα είναι πνεύμα και πολιτισμός», εξήρε την προσφορά του Ιδρύματος και επισήμανε, ότι το τραπεζικό σύστημα δε ζει απομονωμένα από την κοινωνία, αλλά οφείλει να προσαρμόζεται στις αρχές και στις αξίες της κοινωνίας στην οποία αναπτύσσεται.
Ορμώμενος μάλιστα από επισήμανση που έκανε κατά την ομιλία της η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς κα Στάικου, ότι εύχεται και οι επόμενες διοικήσεις της Τράπεζας να ακολουθήσουν το παράδειγμα, είπε «εγώ θέλω να διακηρύξω ότι είναι υποχρέωσή τους να συνεχίσουν την παράδοση αυτή» και απέδωσε τα εύσημα στον μέχρι πρότινος Πρόεδρο του Ομίλου Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα λέγοντας «είναι ένας μεγάλος τραπεζίτης, ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος άνθρωπος, ένας πραγματικός Έλληνας».
Αναφερόμενος στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε πως το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς με την δημιουργία τίμησε την κυριολεκτικώς εθνική συμβολή της γιαννιώτικης αργυροχοΐας. Λίγο νωρίτερα είχε κάνει ειδική αναφορά στην παράδοση της αργυροτεχνίας, αποδίδοντας στους γιαννιώτες
τεχνίτες τα εύσημα και τον προσήκοντα σεβασμό για την υψηλή αισθητική και την καλλιτεχνική τελειότητα.
«Το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας της, εντοπίζεται κυρίως στις μοναδικές τεχνικές κατασκευής, μέσα από τις οποίες αναδύεται, ο υπέροχος συνδυασμός της καλλιτεχνικής τελειότητας και της υψηλής αισθητικής των έργων, που αδιάκοπα δημιουργούν οι Γιαννιώτες αργυροτεχνίτες», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόταση για τη συνέχεια
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος κα Στάικου με εμφανή τη συγκίνησή της, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της δημιουργίας των εννέα θεματικών Μουσείων στη χώρα και πρότεινε την άμεση καθιέρωση μίας επίσημης συνάντησης, ένα είδος συνεδρίου, σε έναν από τους εννέα δήμους, εναλλάξ κάθε χρόνο, όπου θα συντονίζονται οι πρωτοβουλίες και οι παρεμβάσεις στους τόπους της περιφέρειας που λειτουργούν τα Μουσεία.
Παράλληλα, αναφέρθηκε γενικότερα στην τεράστια σημασία του πολιτισμού, ειδικότερα σε περιόδους δύσκολες, σε περιόδους κρίσης οικονομικής, κρίσης ταυτότητας και αξιών, ενώ εξέφρασε την ευχή ότι και η επόμενη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, θα ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε ο Μιχάλης Σάλλας, θα συμμεριστεί αυτή τη μεγάλη προσφορά του πολιτισμού και θα συνδράμει, ώστε να συνεχιστεί το έργο του ΠΙΟΠ για τον πολιτισμό.
Η κα Στάικου έκανε ιδιαίτερη αναφορά και ευχαρίστησε για τη στήριξη του έργου δημιουργίας των θεματικών Μουσείων τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, καθώς και την αρχαιολόγο, Λίνα Μενδώνη, οι οποίοι και παραβρέθηκαν στα εγκαίνια του Μουσείου.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, που σημείωσε μεταξύ άλλων πως το Μουσείο Αργυροτεχνίας αποτελεί ένα ιδανικό μοντέλο συνεργασίας της Πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
«Δεν αποτελεί ένα Μνημείο για την διατήρηση των ιστορικών αναμνήσεων, αλλά είναι ένα Μουσείο που μπορεί να σφραγίσει με την ποιότητά του και τις καινοτόμες δημιουργίες, την τέχνη της ασημουργίας. Εύχομαι οι εκτιμήσεις του Ιδρύματος για τις 60.000 των επισκεπτών το χρόνο, να αποδειχθούν μετριοπαθείς», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πρόταση του δήμου
για Σχολή Αργυροτεχνίας
Στην ομιλία του ο δήμαρχος της πόλης Θ. Μπέγκας αναφέρθηκε στην επένδυση των Ιωαννίνων στον πολιτισμό και την τουριστική ανάπτυξη, προσπάθεια που ήδη αποφέρει θετικά αποτελέσματα.
Πρότεινε μάλιστα τη δημιουργίας μίας Σχολής Αργυροτεχνίας, η οποία θα αξιοποιήσει τους εξαιρετικούς τεχνίτες του ασημιού και θα διατηρήσει για πολλά ακόμη χρόνια την παράδοση.
«Η Αργυροχοΐα δεν συνδέεται μόνο με το παρελθόν. Μπορεί να συνδεθεί και με το μέλλον των Ιωαννίνων. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα.
Χρειάζεται η κατάρτιση των νέων ανθρώπων στις σύγχρονες μεθόδους της Αργυροτεχνίας, για να πετύχουμε σύγχρονο ποιοτικό προϊόν, απολύτως ανταγωνίσιμο και στο εξωτερικό.
Μια Σχολή Αργυροτεχνίας υψηλού επιπέδου που θα αξιοποιεί τους εξαιρετικούς τεχνίτες που έχουμε από μια παράδοση αιώνων στα Γιάννενα, είναι μια πρόκληση που ο δήμος έχει τη διάθεση να επιχειρήσει. Ο δήμος Ιωαννιτών και η Εφορεία Αρχαιοτήτων συνεργαζόμαστε ώστε με «εργαλείο» το νέο ΕΣΠΑ να δημιουργήσουμε ένα Πάρκο Πολιτισμού μέσα στο Κάστρο. Με διαδρομές που θα συνδέουν όλα τα μνημεία, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα όσα δεν έχουμε αναδείξει έως σήμερα. Μνημεία Χριστιανικά, Εβραϊκά, Μουσουλμανικά, που υπογραμμίζουν την πολυπολιτισμική ταυτότητα των Ιωαννίνων», τόνισε ο κ. Μπέγκας, που άδραξε την ευκαιρία και έθεσε το ζήτημα των ελλείψεων της πόλης σε βασικές υποδομές, όπως το ανολοκλήρωτο αεροδρόμιο και η λειψή σύνδεση με την Εγνατία οδό.
Με μία αρκετά προσωπική αναφορά για την προσφορά της κας Στάικου χαιρέτισε την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, μιλώντας για την αναγκαιότητα «… οι ταλαντούχοι να διαθέτουν και να καλλιεργούν τα τάλαντά τους για τον άλλον και όχι για τον εαυτό τους».
Ο κ. Ιερώνυμος πάντως απέφυγε να κάνει την παραμικρή αναφορά παρότι πιέστηκε αρκετά για την κόντρα που έχει ξεσπάσει με το υπ. Παιδείας με αφορμή τις αλλαγές στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών.
Ήταν όλοι εδώ!
Στην τελετή των εγκαινίων του Μουσείου το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής της χώρας από όλους τους πολιτικούς χώρους, προσωπικότητες της Τέχνης και του Πολιτισμού, άνθρωποι των γραμμάτων και δεκάδες δημοσιογράφοι από τη χώρα και το εξωτερικό.
Πλην των προαναφερθέντων παρέστησαν ακόμη ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλιας, ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο πρόεδρος του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, οι βουλευτές της Ηπείρου, κα Τζούφη, και οι κ.κ Στέφος, Καραγιάννης, Κάτσης, Τασούλας, Στύλιος, Γιόγιακας, Γιαννάκης, οι βουλευτές κες, Κεφαλογιάννη, Ασημακοπούλου και η ευρωβουλευτής Ελ. Βόζεμπεργκ και οι κ.κ Μανιάτης, Λοβέρδος, Κικίλιας, Γκιουλέκας, Δένδιας, Μηταράκης, Κωνσταντινόπουλος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρυσόγονος, πολλοί πρώην υπουργοί και βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από την περιφέρεια της Ηπείρου και φυσικά πλήθος κόσμου.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος