Την άμεση αντίδραση και μάλιστα σε ιδιαίτερα επικριτικό ύφος και τόνο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου προκάλεσε η ομιλία του υφυπουργού Παιδείας Θεοδόση Πελεγρίνη από το βήμα της Βουλής, για τη Μικρασιατική καταστροφή, με αναφορές στο Ολοκαύτωμα.
Ο κ. Πελεγρίνης απέδωσε στους εβραίους τακτική οικειοποίησης του Ολοκαυτώματος, με απώτερο στόχο την εξασφάλιση αισθημάτων συμπάθειας του πολιτισμένου κόσμου για όσα υπέστησαν.
Ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών παρότρυνε, δε, ώστε και οι Έλληνες να οικειοποιηθούν με ανάλογο τρόπο τις καταστροφές που έχουν υποστεί και μέσα στο κλίμα συμπάθειας που θα διαμορφωθεί ενδεχομένως η διεκδίκηση αποζημιώσεων να καταστεί αποτελεσματική.
«Όσο κι αν το Ολοκαύτωμα παραπέμπει, γενικώς, στον διωγμό και στην γενοκτονία που επιχειρεί κάποιο κράτος ή καθεστώς εναντίον εθνικών, θρησκευτικών, κοινωνικών ή πολιτικών ομάδων, που δρουν στους κόλπους ενός λαού, οι εβραίοι πέτυχαν να ταυτίσουν το ολοκαύτωμα προς την τραγική μοίρα του έθνους των, προκειμένου να αναδείξουν τα εγκλήματα του ναζιστικού καθεστώτος εις βάρος των, με απώτερο στόχο να προκαλέσουν την οργή εναντίoν εκείνων που εγκλημάτησαν κατά της εθνικής των υπόστασης και την συμπάθεια του πολιτισμένου κόσμου για όσα υπέστησαν. Με υπομονή και επιμονή εξασφάλισαν την οικειοποίηση του ολοκαυτώματος έτσι, ώστε να διεκδικήσουν την δικαίωσή τους. Με ανάλογο τρόπο, ίσως, θα μπορούσαμε, κι εμείς, να οικειοποιηθούμε την καταστροφή, σταθερό παρακολούθημα της ιστορίας του ελληνισμού», ήταν η επίμαχη αναφορά του κ. Πελεγρίνη.
Αδύναμη διευκρίνιση
Μετά το σάλο που προκλήθηκε ο κ. Πελεγρίνης υποχρεώθηκε να προβεί σε διευκρινιστική ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για κακόβουλα δημοσιεύματα, στα οποία διαστρεβλώθηκε η αναφορά του. Σημειώνει ακόμη πως υπήρξε εκ παραδρομής χρήση της λέξης «οικειοποίηση» αντί της λέξης «ανάδειξη».
Σκληρή επιστολή του ΚΙΣ
Άμεση ήταν η αντίδραση του ΚΙΣ με ανακοίνωση την οποία συνυπογράφουν ο πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας Μ. Ελισάφ σημειώνοντας, ότι ακόμη και μετά τη «διόρθωση» στην οποία προχώρησε, η αναφορά του αφήνει το αποτύπωμα ενός αντισημιτικού στερεοτύπου.
«Η έκφρασή σας ότι οι εβραίοι «οικειοποιήθηκαν», δηλαδή, έκαναν δική τους μια γενική ιδέα του Ολοκαυτώματος για πολιτικούς σκοπούς για να κερδίσουν «τη συμπάθεια του πολιτισμένου κόσμου» και να δικαιωθούν, έστω και εάν τη διορθώσατε εκ των υστέρων, αφήνει το αποτύπωμα ενός αντισημιτικού στερεοτύπου. Το Ολοκαύτωμα του λαού μας, με όλη την τραγική μοναδικότητά του, εγγράφεται στη μακρά σειρά διωγμών και γενοκτονιών της ιστορίας, και μέσα εκεί ακριβώς βρίσκει και το ξεχωριστό νόημά του. Κατά την «Ημέρα Μνήμης για την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού», θα περιμέναμε να αναφερθείτε στον κοινό πόνο των λαών που έχουν υποστεί φονικούς διωγμούς, και όχι να προβείτε σε παραλληλισμούς που κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε επιζήμιες παρανοήσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του ΚΙΣ.
Σε δήλωσή του στο ITV, ο Γεν. Γραμματέας του ΚΙΣ και πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας των Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ χαρακτήρισε ανιστόρητη την αναφορά του κ. Πελεγρίνη, η οποία μάλιστα θα μπορούσε να θεωρηθεί, ότι ενέχει και ψήγματα αντισημιτισμού.
«Όταν κάποιος λέει, ότι οι εβραίοι οικειοποιήθηκαν τους νεκρούς τους, για να προβάλλουν τις θέσεις και απόψεις τους και πρέπει κι εμείς να το επαναλάβουμε, είναι επιεικώς απαράδεκτο και νομίζω ότι και ο ίδιος το αντιλήφθηκε και προσπάθησε, ανεπιτυχώς να το ανασκευάσει. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί όταν αναφερόμαστε σε τέτοια τερατώδη γεγονότα, όπως το Ολοκαύτωμα που χάθηκαν 6 εκατομμύρια άνθρωποι εξαιτίας της υποτιθέμενης θρησκείας τους την οποία δεν την επέλεξαν κιόλας και να μην την αναγάγουμε στις οποιεσδήποτε βιαιότητες πολέμων και επιδρομών. Ήταν μία βιομηχανοποιημένη εξόντωση ανθρώπων, που διαφέρει από όλες τις άλλες βίαιες πράξεις και τέτοιες δηλώσεις δεν ωφελούν κανέναν», τόνισε ο κ. Ελισάφ.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.860)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.226)
- Εκδηλώσεις(1.597)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.970)
Αρθρογραφία
Είσοδος