Ακολουθώντας τα πρότυπα σχεδόν όλων των χωρών της Ευρώπης, η Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου του 2017 σταματά τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου κατά του τραχήλου της μήτρας για την ηλικιακή ομάδα των γυναικών από 18 έως 26 ετών.
Η Ελλάδα είναι μέχρι σήμερα η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που χορηγεί σε αυτές τις ηλικίες δωρεάν το εμβόλιο και η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο εξορθολογισμού του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού και φυσικά στην εξοικονόμηση πόρων.
Όσες γυναίκες πάντως σπεύσουν να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου θα έχουν τη δυνατότητα της δωρεάν χορήγησης και για τις άλλες δύο δόσεις.
Το εξαιρετικά σημαντικό βέβαια δεν είναι αν το πρόγραμμα του εμβολιασμού των ηλικιακών ομάδων που βρίσκονται στην «επικίνδυνη ζώνη» θα γίνεται δωρεάν, αλλά εάν στην πράξη θα καλύπτεται ο μεγαλύτερος αριθμός των γυναικών από την ηλικία των 12 ετών.
Η σχετική ανακοίνωση για την διακοπή της δωρεάν χορήγησης του εμβολίου έγινε πριν από λίγες ημέρες στο 10ο Αθηναϊκό Συνέδριο για τη Γυναικεία Υγεία και Νοσηρότητα.
Παρών στο συνέδριο και ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων Ευάγγελος Παρασκευαΐδης που μιλώντας στην «Ε» εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της επιστημονικής κοινότητας για το χαμηλό ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης με το συγκεκριμένο εμβόλιο στην Ελλάδα.
Τα τελευταία στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι η εμβολιαστική κάλυψη στις ηλικίες 12 – 26 ετών δεν ξεπερνά το 38% με τον κ. Παρασκευαΐδη να ιεραρχεί πρώτο στη λίστα των πιθανών αιτίων, την επιφυλακτική στάση των γυναικολόγων, μέχρι και την ελλιπή ενημέρωσή τους.
«Η άγνοια δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά κυρίως τους γυναικολόγους και λιγότερο τους παιδιάτρους, όμως αντίστοιχα ή και μικρότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης παρατηρούνται και σε χώρες με προηγμένο βιοτικό, ιατρικό και εκπαιδευτικό επίπεδο όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο.
Ακόμη και στις ΗΠΑ υπάρχει ένα ποσοστό 50% των ιατρών που είτε εκφράζουν ξεκάθαρα αρνητική στάση ή τηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για τη χορήγηση του εμβολίου», σημείωσε ο κ. Παρασκευαΐδης.
Δυναμική τάση μεταστροφής της κοινής γνώμης
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και η Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική αποτελούν ένα κορυφαίο κέντρο αναφοράς για την παθολογία του τραχήλου της μήτρας την τελευταία δεκαετία.
Αυτό έδωσε τη δυνατότητα για την εκπόνηση μίας έρευνας την περίοδο 2012-13 με περισσότερες από 1000 γυναίκες να συμμετέχουν σε αυτήν.
Το 50% των γυναικών δεν είχαν θετική άποψη για το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Η συνεχιζόμενη όμως καταγραφή της τάσης δείχνει ότι 2016 η θετική άποψη για τη χορήγηση του εμβολίου έχει φτάσει το 70%, ενώ ανοδικά κινείται και η θετική άποψη που εκφράζουν οι γυναικολόγοι.
«Εάν όντως βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο που οι θετικές απόψεις και της ιατρικής κοινότητας και της κοινής γνώμης αυξάνονται, φαίνεται ότι θα καλυφθεί το χάντικαπ των προηγούμενων ετών», σημείωσε ο κ. Παρασκευαΐδης.
Καταλήγοντας αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες και επιπτώσεις από τη χορήγηση του εμβολίου.
«Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 1 δισ. δόσεις σε όλο τον πλανήτη. Περισσότερα από 300 εκ. γυναίκες έχουν κάνει το εμβόλιο και δεν έχει καταγραφεί καμία συστηματική σοβαρή παρενέργεια. Εάν υπήρχε κάτι σοβαρό και ανησυχητικό θα είχε εμφανιστεί από τις πρώτες δεκάδες χιλιάδες δόσεις», κατέληξε.
Και οικονομικοί οι λόγοι
Πάντως, πρόσφατη ελληνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology, διαπίστωνε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη έναντι του ιού HPV στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων και για οικονομικούς λόγους, δεδομένου ότι το κόστος έκαστης δόσης μπορεί να φτάσει και τα 145 ευρώ.
Στην Ελλάδα, τα εμβόλια HPV2 και HPV4 χορηγούνται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών σε κορίτσια ηλικίας 11 έως <15 ετών. Εφόσον η έναρξη του εμβολιασμού γίνει μετά τη συμπλήρωση του 15ουέτους, χορηγούνται 3 δόσεις εμβολίου. Σε περίπτωση που οι 2 δόσεις γίνουν σε μεσοδιάστημα μικρότερο των έξι μηνών απαιτείται και 3η δόση μετά τους έξι μήνες.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος