Νέα βιολογικά μονοπάτια που μακροπρόθεσμα μπορούν να οδηγήσουν σε διαφοροποίηση της θεραπευτικής αντιμετώπισης της αρτηριακής πίεσης και της υπέρτασης δημιουργούν τρεις έρευνες, που φέρουν την «σφραγίδα» της ακαδημαϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων.
Η επιρροή του DNA στην αρτηριακή πίεση του αίματος και στην εκδήλωση της υπέρτασης αποτελεί το επίκεντρο μίας παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής και Μοριακής Επιδημιολογίας του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων, Ευάγγελος Ευαγγέλου.
Ουσιαστικά, όπως εξήγησε ο κ. Ευαγγέλου μιλώντας στην «Ε» πρόκειται για τρεις ξεχωριστές δημοσιεύσεις – μελέτες που έχουν αναφορά σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με τα αποτελέσματα να επιβεβαιώνουν πως πολλές δεκάδες γενετικές περιοχές σχετίζονται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και την υπέρταση. Μάλιστα, τα αποτελέσματα των μελετών αυτών θα παρουσιαστούν στα τέλη Οκτωβρίου στο Διεθνές Συνέδριο Γενετικής Επιδημιολογίας που θα πραγματοποιηθείς το Τορόντο του Καναδά με τον κ. Ευαγγέλου να τιμάται με το βραβείο Illumina Geographic Diversity Award. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη στο πεδίο της γενετικής επιδημιολογίας, που έχει ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό της γνώσης για το εάν κάποιο γονίδιο σχετίζεται με την υπέρταση.
«Η γενετική αρχιτεκτονική της υπέρτασης είναι μία δύσκολη υπόθεση, γιατί δεν «ευθύνονται» ένα ή δυο γονίδια.
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε περίπου 60, προσθέσαμε άλλα 50 στην πορεία και στο συνέδριο του Τορόντο θα προσθέσουμε άλλα 100. Ουσιαστικά έχουμε αποκρυπτογραφήσει περισσότερα από 200 γονίδια που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της υπέρτασης και τα οποία μας δίνουν πληροφορίες και για τη θεραπευτική αντιμετώπιση στο μέλλον», τόνισε ο κ. Ευαγγέλου.
Προσφέρει κατανόηση
και όχι λύση
Ανεξάρτητα από την πορεία των μελετών και τα αποτελέσματα των ανακαλύψεων εξαιρετικά σημαντικό παραμένει το ότι κανείς δεν πρέπει να ξεχνά τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση της υπέρτασης.
«Το μήνυμα είναι ότι δεν περιμένουμε η γενετική επιδημιολογία να μας δώσει λύση για την υπέρταση, αλλά να έχουμε στο μυαλό μας τον υγιεινό τρόπο ζωής, την καλή διατροφή, την αποφυγή παχυσαρκίας και την άσκηση, που θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε τους παράγοντες αύξησης της αρτηριακής πίεσης που συνιστά κορυφαίο παράγοντα κινδύνου για κάθε άνθρωπο», σημείωσε.
Η αναγνώριση
για το Πανεπιστήμιο
Το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υλοποιεί διάφορα ερευνητικά προγράμματα με τον κ. Ευαγγέλου να χαρακτηρίζει εξαιρετικά σημαντικό για το ίδρυμα, το να υλοποιείται ο στόχος του Εργαστηρίου που είναι η εντατικοποίηση της ποιοτικής δουλειάς στα πρότυπα της αριστείας και η αλληλεπίδραση με επιστήμονες του εξωτερικού. «Το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι μέσω των μελετών και των δημοσιεύσεων να βρισκόμαστε σε μια καλή θέση στο ανταγωνιστικό περιβάλλον και να διεκδικούμε με αξιώσεις, σημαντικές χρηματοδοτήσεις. Ήδη στο εργαστήριό μας δουλεύουν 15 υποψήφιοι διδάκτορες που προσπαθούν να αναδείξουν τη δουλειά του εργαστηρίου και στο εξωτερικό», κατέληξε ο κ. Ευαγγέλου.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος