Μπορεί να καθυστέρησε αρκετά ήρθε όμως και με την επιστημονική «σφραγίδα» η επιβεβαίωση του μερικού έστω υβριδισμού του πληθυσμού των λύκων στην Ελλάδα.
Μία σειρά επιθέσεων και άλλων γεγονότων που έχουν καταγραφεί σε ολόκληρη την επικράτεια, με θύματα στη συντριπτική πλειοψηφία δεκάδες κυνηγετικά σκυλιά, αλλά και οικόσιτα, κινητοποίησαν αρχικά τους ιδιοκτήτες και προκάλεσαν και την αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Μία από αυτές, η περιβαλλοντική οργάνωση Αρκτούρος σε μία έρευνα με στοιχεία δεκαπενταετίας, πολύ πριν προκύψουν τα περιστατικά των επιθέσεων επιβεβαίωσε δύο βασικά πράγματα.
Το πρώτο ότι ο πληθυσμός του λύκου στην Ελλάδα παραμένει γενετικά εύρωστος, ώστε να διατηρήσει τη γενετική του ποικιλότητα, αφετέρου όμως ένα ποσοστό περίπου 18% των δειγμάτων που εξετάστηκαν, επιβεβαιώνει ότι τα ζώα προέρχονται από διασταυρώσεις με σκύλους.
Οι επιστήμονες δεν κάνουν ιδιαίτερες αναφορές στην έρευνα πέραν του ότι το φαινόμενο θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, κάτι που έχει ζητηθεί και σε τοπικό επίπεδο από τον Φορέα Διαχείρισης Βόρειας Πίνδου, χωρίς όμως να έχει δοθεί απάντηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ανεξάρτητα από το ότι τα δείγματα που επιβεβαιώνουν την επιμιξία δεν προέρχονται από την περιοχή, αλλά από τη Φλώρινα, τον Έβρο και τον Όλυμπο, όπως τόνισε ο σύμβουλος περιβάλλοντος του Φορέα Βόρειας Πίνδου Θανάσης Κοράκης, το φαινόμενο είναι μια πραγματικότητα και θα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος.
«Είναι ένα πρόβλημα που χρειάζεται μελέτη και προσπαθήσαμε σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ζαγορίου να δημιουργήσουμε μία βάση δεδομένων για τις ζημιές από τις επιθέσεις, χωρίς όμως μεγάλη ανταπόκριση από τους κυνηγούς.
Από την άλλη, έχουμε ζητήσει από το υπουργείο να απαντήσει επί συγκεκριμένης πρότασης μελέτης για να δούμε τον συνολικό αριθμό των ζώων στην περιοχή και αν μπορέσουμε να παγιδέψουμε κάποια ώστε να προχωρήσουμε σε εξετάσεις του DNA», σημείωσε.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Mammalian Biology, εκπονήθηκε από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, το Τμήμα Οικολογίας και Διεύθυνσης φυσικών πόρων του Πανεπιστημίου της Νορβηγίας (Norwegian University of Life Sciences), το Ινστιτούτο Έρευνας Άγριων Θηλαστικών στην Πολωνία και το Νορβηγικό Ινστιτούτο 'Ερευνας της Βιοοικονομίας (Norwegian Institute of Bioeconomy Research).
"Όπως προέκυψε, ο πληθυσμός του λύκου στην Ελλάδα είναι αρκετά μεγάλος ώστε να διατηρήσει τη γενετική του ποικιλότητα" ανέφερε ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, Δρ. Αλέξανδρος Καραμανλίδης.
"Ο πληθυσμός του λύκου στην Ελλάδα έχει εκτεθεί σε αρκετές εξωτερικές πιέσεις αλλά για να διατηρηθεί πρέπει να διασφαλιστούν οι φυσικοί διάδρομοι επικοινωνίας του, δηλαδή να συνεχίσει η μέριμνα στην κατασκευή δρόμων που περιλαμβάνει την ύπαρξη περασμάτων για την άγρια πανίδα και να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές χωρίς δρόμους, με ελάχιστη ανθρώπινη δραστηριότητα" εξήγησε ο κ. Καραμανλίδης.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος