Ερωτήματα, που έχουν απαντηθεί πάντως στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προς τον Δήμαρχο της πόλης Θ. Μπέγκα για το εάν η δημοτική αρχή προχωρήσει στην ευθανασία δεκατριών αδέσποτων σκυλιών, θέτει με επιστολή της, που κοινοποιείται μάλιστα στις εισαγγελικές αρχές της πόλης η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.
Το ζήτημα της ενδεχόμενης ευθανασίας των δεκατριών ζώων τα οποία φιλοξενούνται στο κυνοκομείο του Δήμου Ιωαννιτών προέκυψε μετά την παραπομπή του θέματος στην τριμελή αρμόδια επιτροπή, που αποτελείται από κτηνιάτρους, από την πενταμελή επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων και των φιλοζωικών σωματείων.
Η νομοθεσία είναι σαφής και σε περίπτωση που η τριμελής επιτροπή επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για επιθετικά ζώα που δεν μπορούν να επανενταχθούν, και εάν δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον να υιοθετηθούν από φιλοζωικά σωματεία ή πολίτες, τότε προβλέπει την ευθανασία τους.
Παρά τις απαντήσεις που δόθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο από τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Χαρ. Μπρέχα, που υποστήριξε ότι η νομοθεσία είναι σαφής αλλά η απόφαση θα ληφθεί από την τριμελή επιτροπή, είναι προφανές ότι προκύπτει ένα πολιτικό ζήτημα, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δήμοι στους οποίους να έχει ληφθεί και να έχει εφαρμοσθεί μία αντίστοιχη απόφαση.
Αυτό όμως δε μπορεί να επιτρέψει σε κανέναν να παραγνωρίζει την επικινδυνότητα για τους πολίτες, σε περίπτωση επανένταξης των ζώων αυτών και φυσικά το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη στο ενδεχόμενο, να προκύψουν εκ νέου επιθέσεις σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών όπως στο πρόσφατο παρελθόν.
Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Αναστασία Μπομπολάκη παραδέχθηκε ότι η νομοθεσία είναι σαφής και προβλέπει και την ευθανασία, ωστόσο τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι παράμετροι που οδήγησαν στην επιθετικότητα των ζώων.
«Από αυτά που γνωρίζουμε, πρόκειται για ζώα που έχουν γεννήσει πρόσφατα και εμφανίζουν αυτή την επιθετική – προστατευτική συμπεριφορά για τα μικρά τους. Εάν δεν αντιμετωπίσουμε τη ρίζα του κακού, που είναι η συνεχής τροφοδότηση της δεξαμενής των αδέσποτων με νέα ζώα που εγκαταλείπονται, δεν πρόκειται να πετύχουμε κάτι. Με τον τρόπο αυτό στρεφόμαστε κατά του θύματος και όχι κατά του θύτη που είναι αυτοί που τα εγκαταλείπουν», σημείωσε η κ. Μπομπολάκη για να κληθεί να απαντήσει στη συνέχεια εαν αποδέχεται ότι στο ρόλο των θυμάτων δεν είναι μόνο τα ζώα αλλά είναι και οι συμπολίτες που έχουν δεχθεί επιθέσεις από αυτά.
«Ίσως και οι παθόντες να έχουν εγκαταλείψει τα ζώα τους. Αυτό δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, ότι η πλειοψηφία όσων έχουν κατοικίδια, τα εγκαταλείπουν και είναι αυτοί που στη συνέχεια ζητούν τη λήψη μέτρων για τις επιθέσεις σε βάρος τους. Ας υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους», σημείωσε χαρακτηριστικά…
Καταλήγοντας η κα Μπομπολάκη τόνισε ότι το ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατασταλτικά μέτρα, αλλά με τον συντονισμό των ενεργειών, όπως είναι η καταγραφή και ο έλεγχος για το εάν οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων έχουν προχωρήσει στην ηλεκτρονική τους σήμανση.
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος