Το πρώτο τους φτερούγισμα στην ελευθερία έκαναν χθες το ξημέρωμα δεκάδες πέρδικες, που απελευθερώθηκαν από την Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου σε περιοχές του Πωγωνίου και του Ζαγορίου.
Ένας ικανοποιητικός αριθμός πουλιών, τα οποία αναπαράγονται στο εκτροφείο ορεινής πέρδικας στα Πράμαντα έχει ήδη απελευθερωθεί σε διάφορες περιοχές εντός των ορίων ευθύνης και αρμοδιότητας της Ε’ ΚΟΗ, εκεί όπου έχουν διαπιστωθεί είτε ελλείψεις, είτε και ανυπαρξία του θηραματικού πληθυσμού.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε περιοχές όπου υπήρχαν τα παλαιότερα χρόνια πέρδικες, για διάφορους λόγους όμως τα τελευταία χρόνια το είδος έχει εξαφανιστεί.
Μία από τις απελευθερώσεις στην περιοχή του Ζαγορίου προσέφερε όμορφες εικόνες, με δεκάδες ζευγάρια, τα οποία βρίσκονται στην κατάλληλη ηλικία ώστε να μπορούν να επιβιώσουν, να απελευθερώνονται στο φυσικό περιβάλλον.
Όλα τα πουλιά φέρουν ειδικό δαχτυλίδι, με κωδική σήμανση έτσι ώστε όταν εντοπιστούν ή θηρευτούν, να προκύψουν στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της γνώσης για τον τρόπο με τον οποίο μετακινούνται, τρέφονται και αναπαράγονται.
Παρόντες στη διαδικασία της απελευθέρωσης ο Γενικός Γραμματέας της Ε’ ΚΟΗ Χαρ. Μπρέχας, ο υπεύθυνος θήρας του Δασαρχείου Ιωαννίνων Μ. Παππάς, αλλά και ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ζαγορίου Χριστόδουλος Βλάχος.
Για τη διαδικασία της εκτροφής της ορεινής πέρδικας που συνάντησε τεράστιες δυσκολίες τα πρώτα δύο χρόνια, βρίσκεται όμως σε πολύ καλύτερο στάδιο σήμερα, μίλησε ο κ. Μπρέχας που τόνισε ότι η επιτυχία στη φετινή παραγωγή ξεπερνά το 70%.
«Απευθύνουμε έκκληση στους συναδέλφους κυνηγούς εάν θηρεύσουν κάποια από αυτές τις πέρδικες να ειδοποιήσουν την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή για να καταγράψουμε τα στοιχεία έτσι ώστε να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας», τόνισε ο κ. Μπρέχας που πρόσθεσε ότι οι απελευθερώσεις αποτελούν ουσιαστικά και την καλύτερη απάντηση στην κριτική που διατυπώνεται τα τελευταία χρόνια για την λειτουργία του εκτροφείου.
Την ικανοποίησή τους για τις απελευθερώσεις που γίνονται σύμφωνα με το πρωτόκολλο που ισχύει εξέφρασαν ο υπεύθυνος θήρας του Δασαρχείου Μάνθος Παππάς και ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ζαγορίου Χριστ. Βλάχος, με τον δεύτερο να εκφράζει θερμές ευχαριστίες και προς την Κυνηγετική Ομοσπονδία για την επιλογή της περιοχής απελευθέρωσης.
Γενετικά ταυτοποιημένες
Ο επιστημονικός συνεργάτης της Ε’ ΚΟΗ Ηλίας Παππάς που ανέλαβε ένα βαρύ φορτίο ευθύνης τα τελευταία χρόνια με την λειτουργία του εκτροφείου και την αναπαραγωγή της ορεινής πέρδικας, έκανε λόγο για ένα στοίχημα που κέρδισε ο κυνηγετικός κόσμος της Ηπείρου.
«Ήταν δύσκολο από την αρχή, γιατί δεν είχαμε την απαραίτητη τεχνογνωσία, ενώ προέκυψαν και επιμέρους προβλήματα και απρόοπτα. Αρχίσαμε με δέκα ζευγάρια και έπρεπε να φτάσουμε κάποια στιγμή στην πλήρη δυναμικότητα του εκτροφείου για να μπορέσουμε να κάνουμε απελευθερώσεις. Αυτό έγινε τη φετινή χρονιά και ήδη έχουν γίνει δεκάδες απελευθερώσεις και θα ακολουθήσουν και άλλες. Τα πουλιά είναι γενετικά ταυτοποιημένα, ότι πρόκειται για ορεινή πέρδικα, βρίσκονται σε ηλικία 90-100 ημερών και έχουν περάσει από τον κλωβό προσαρμογής έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο φυσικό περιβάλλον», σημείωσε.
Στη διαδικασία της απελευθέρωσης, με μηνύματα προς τους κυνηγούς να ακολουθούν τις κείμενες διατάξεις, βρέθηκε και εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, ο Βασίλης Μπαλλάς.
Οι απελευθερώσεις ολοκληρώνονται την τρέχουσα εβδομάδα και στις άλλες περιοχές της Ηπείρου.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος