Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν το Σάββατο το μεσημέρι οι εργασίες του Θερινού Σχολείου Τζουμέρκων και Νοτιοανατολικής Πίνδου, που συνδιοργάνωσε το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων (ΙΛΕΤ) στην γέφυρα της Πλάκας Τζουμέρκων από τις 22 έως και τις 27 Αυγούστου.
Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η συμμετοχή αφού έλαβαν μέρος 38 εκπαιδευόμενοι, πτυχιούχοι ανωτάτων σχολών, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες, από διάφορα επιστημονικά πεδία (λαογράφοι, ανθρωπολόγοι, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, φιλόλογοι, νηπιαγωγοί, αρχιτέκτονες, μηχανικοί και γεωλόγοι) συν βέβαια τους διδάσκοντες.
Το θέμα της φετινής συνάντησης ήταν το νερό ως φυσικό, οικονομικό και πολιτιστικό αγαθό και προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των επιστημόνων που συμμετείχαν, κάτι που εκδηλώθηκε τόσο με τη συμμετοχή τους στα μαθήματα όσο και στη συζήτηση για το νερό αλλά και το γεφύρι της Πλάκας, στο οποίο ήταν αφιερωμένη η συνάντηση. Επισημάνθηκε πολλαπλώς πως το νερό ήταν και είναι ένα στοιχείο που δίνει ζωή στην οικονομία και την κοινωνία. Επηρεάζει την οργάνωση των χωριών και των πόλεων, μια και η παρουσία του με τη μορφή λιμνών, ποταμιών, κόλπων, ή ανοιχτής θάλασσας συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη των ανθρώπινων κοινωνικών. Είναι το νερό κανάλι επικοινωνίας με πολιτισμούς και νέους τρόπους σκέψης. Είναι ταυτόχρονα πρόκληση για άνοιγμα στο καινούριο και αναμέτρηση με το άγνωστο και την περιπέτεια. Το νερό , στην εποχή μας, , η φύση γενικότερα, προκαλεί τρόμο στην ιδέα ενός μέλλοντος που μπορεί να προκαλέσει πολέμους αλλά και ενός κόσμου όπου η ζωή θα είναι αβίωτη. Πλέον, ο άνθρωπος νιώθει φιλοξενούμενος σε κάτι που δεν του ανήκει.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα Τζουμέρκα, μια περιοχή με δωρική φυσική ομορφιά, αλλά και να διεξάγουν επιτόπια έρευνα για την καταλυτική σημασία του νερού στην οργάνωση των κοινωνιών. Γνώρισαν μια άγνωστη Ελλάδα, που είναι μια από τις συνεισφορές του Θερινού Σχολείου, σημειώνεται στον τελικό απολογισμό.
Οι ομάδες εργασίας που δημιουργήθηκαν ερεύνησαν το θέμα του νερού με επιτόπια παρατήρηση, συνεντεύξεις και πρωτογενή έρευνα στην περιοχή και παρουσίασαν τα πρώτα συμπεράσματα με το τέλος των εργασιών, ενώ αναμένονται το επόμενο διάστημα και τα τελικά συμπεράσματα.
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος