Περισσότεροι από 10.000, που μπορεί μάλιστα να προσεγγίζουν και τις 12.000, είναι αυτή τη στιγμή οι ανασφάλιστοι στην Π.Ε. Ιωαννίνων, αριθμοί που αναδεικνύουν την τραγική πραγματικότητα που έχει προκαλέσει και στην περιοχή μας η ύφεση και το οικονομικό τέλμα.
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η κοινωνική υπηρεσία του δήμου Ιωαννιτών, η οποία καλύπτει και έχει τη σχετική αρμοδιότητα για το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας είναι απογοητευτικά, με τους αριθμούς των ανασφάλιστων, επομένως και των προστατευόμενων μελών των οικογενειών τους να αυξάνονται συνεχώς.
Η εικόνα σχηματοποιήθηκε και έγινε περισσότερο ευδιάκριτη τον Αύγουστο, με αφορμή την έναρξη της εφαρμογής του συστήματος δωρεάν πρόσβασης των ανασφάλιστων και των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Όπως είναι γνωστό από την 1η Αυγούστου, οι ανασφάλιστοι έχουν τη δυνατότητα να προσέρχονται στις δομές δημόσιας υγείας και να εξυπηρετούνται, μόνο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ.
Δικαίωμα να λάβουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας έχουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν βίσκονται σε καθεστώς ενεργούς ασφάλειας, δεν έχουν δηλαδή τακτοποιημένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Όπως τόνισε η διευθύντρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου Ιωαννιτών Ρόη Ζηκίδου, η εικόνα που υπάρχει από την έκδοση βιβλιαρίων ανασφάλιστων είναι απογοητευτική, με τον αριθμό να μεγαλώνει διαρκώς.
«Μέχρι πριν ξεκινήσει η εφαρμογή του συστήματος πρόσβασης στην υγεία ο αριθμός των ανασφάλιστων ήταν λίγο πάνω από 3000, όμως ήδη έχει αυξηθεί τον Αύγουστο, αφού έχουν προστεθεί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Σε αυτό τον αριθμό θα πρέπει να προσθέσουμε και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών, επομένως μιλάμε για έναν αριθμό των 10 ή και των 12.000 ανασφάλιστων συμπολιτών μας» τόνισε η κα Ζηκίδου.
Προβλήματα στην εφαρμογή
Το νέο σύστημα πρόσβασης των ανασφάλιστων στη δημόσια υγεία δεν είναι καθόλου περίπλοκο, τουλάχιστον στο πρώτο στάδιο, όπου κάποιος ανασφάλιστος απευθύνεται σε μία δημόσια δομή υγείας.Τα προβλήματα ξεκινούν μετά, εφόσον θα πρέπει να ακολουθήσει μία φαμακευτική αγωγή. Τότε, θα πρέπει να προσέλθει στην κοινωνική υπηρεσία και να υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και για την φαρμακευτική κάλυψη, αφού υπάρχουν προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται μέσα από τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία. Εάν καλύπτονται οι προϋποθέσεις τότε έχουν πλήρη φαρμακευτική κάλυψη, ενώ εάν δεν συντρέχουν οι λόγοι, τότε θα κληθεί να καταβάλει το ποσοστό συμμετοχής 25%.
Όπως τόνισε η κα Ζηκίδου έχουν προκύψει ήδη προβλήματα για χρόνιους πάσχοντες, που απευθύνονται ως ανασφάλιστοι στη δημόσια υγεία, όμως θα πρέπει να πληρώσουν το ποσοστό συμμετοχής για τα φάρμακα που είναι αρκετά ακριβά.
Τα εισοδηματικά
όρια και κριτήρια
Αναλυτικά, τα όρια που θέτει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το εισόδημα, την ακίνητη περιουσία και τις καταθέσεις, ώστε οι ανασφάλιστοι να τύχουν της δωρεάν πρόσβασης στο σύστημα υγείας έχουν όπως φαίνεται στον πίνακα.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος