Αντιμέτωπη με μία πολυσύνθετη πραγματικότητα, που δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για την αντιμετώπιση ασθενειών, βρίσκεται η ιατρική κοινότητα στη χώρα, αλλά και γενικότερα, ως απόρροια της κατάχρησης των αντιβιοτικών.
Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα καταδεικνύουν και επιβεβαιώνουν ότι οι Έλληνες είναι «πρωταθλητές» στην κατάχρηση των αντιβιοτικών, κάτι όμως που με την πάροδο των ετών έχει λειτουργήσει αντίστροφα από τους επιδιωκόμενους στόχους.
Τα μικρόβια έχουν αναπτύξει ισχυρούς – ανθεκτικούς μηχανισμούς και αντιστέκονται ακόμη και σε ισχυρά αντιβιοτικά, ενώ οι φαρμακοβιομηχανίες αδυνατούν τα τελευταία χρόνια να ανταποκριθούν στην παραγωγή νέων, εξελιγμένων φαρμάκων που να αντιμάχονται με αποτελεσματικότητα τα μικρόβια.
Έτσι, όπως ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, παρατηρείται μία σχετική στασιμότητα στην παραγωγή νέων ομάδων αποτελεσματικών αντιβιοτικών που να αντιστέκονται στα ανθεκτικά μικρόβια.
«Αυτό σημαίνει ότι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών που νοσηλεύεται σε δομές υγείας, κυρίως στις ΜΕΘ, θα καταλήξει κι αυτό είναι μία τραγική πραγματικότητα, γιατί αναδεικνύει πολλές πτυχές μίας κατάστασης για την οποία δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε αρχικά.
Επιστροφή σε «ξεχασμένα»
αντιβιοτικά
Ο κ. Ελισάφ τόνισε, ότι επί του παρόντος η ιατρική κοινότητα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την αναθεώρηση του τρόπου χειρισμού και χορήγησης των αντιβιοτικών.
Ως ένας τέτοιος τρόπος ορίζεται και η επαναφορά και χορήγηση «ξεχασμένων» φαρμάκων, απέναντι στα οποία η μικροβιακή ανθεκτικότητα είναι μικρότερη.
Το καλύτερο και πιο αποτελεσματικό μέτρο πάντως είναι η λελογισμένη χρήση των αντιβιοτικών, κάτι που αφορά και τους γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τα τριτοβάθμια νοσοκομεία, αλλά και τους πολίτες.
«Ως ιατροί οφείλουμε να σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά όταν συνταγογραφούμε ένα αντιβιοτικό. Όσο περισσότερο ανασφαλής είναι ο γιατρός, τόσο πιο επιθετικά αντιβιοτικά συνταγογραφεί, κάτι όμως που δεν είναι λογικό. Επίσης όμως η λογική λέει ότι κανείς δεν πρέπει να καταφεύγει στη λήψη αντιβιοτικού με έναν πυρετό 37,5.
Αυτό συνιστά μια πραγματική καταστροφή και έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες», κατέληξε ο κ. Ελισάφ.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος