Μία σειρά μελετών που θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό για να μην προκύψουν άλλα σοβαρότερα προβλήματα που θα θέσουν σε άμεσο κίνδυνο το καθολικό του Ιερού Ναού, υποδεικνύουν οι καθηγητές του ΕΜΠ που επισκέφθηκαν πριν από έναν μήνα την ιστορική Μονή Διχουνίου.
Κλιμάκιο αρχιτεκτόνων – μηχανικών του ΕΜΠ πραγματοποίησε αυτοψία στην ιστορική Μονή, που παρά την εξέχουσα ιστορική και θρησκευτική της συνεισφορά δεν έχει τύχει της προσοχής που θα έπρεπε και είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Έτσι, προκειμένου να εγκριθούν οι προτάσεις αναστήλωσης, συντήρησης και αποκατάστασης τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα πρέπει να ολοκληρωθούν προηγουμένως και να κατατεθούν τα εξής:
Απαιτείται πλήρης αρχιτεκτονική μελέτη, που να περιλαμβάνει τις αρχαιολογικές φάσεις, τη φωτογραφική τεκμηρίωση, την αποτύπωση, την παθολογία και προτάσεις και ακόμη απαιτείται στατική μελέτη, γεωέρευνα και γεωτεχνική μελέτη.
Ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος που συνόδευσε το κλιμάκιο των καθηγητών τόνισε, ότι αποτελεί προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή η διάσωση της Μονής, που έχει υποστεί σημαντικές φθορές τόσο από την πάροδο των ετών, όσο και από αποσπασματικές παρεμβάσεις, που λειτούργησαν αντίθετα από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
«Το πιο σημαντικό είναι να φτάσουμε το συντομότερο δυνατό στη δημοπράτηση του έργου των σωστικών εργασιών. Η Μονή παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στατικότητας και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει καθημερινά. Το ενδιαφέρον του δήμου και της περιφέρειας είναι διαρκές και είναι η ώρα να προχωρήσουμε στις παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν για να σώσουμε τη Μονή», τόνισε ο κ. Πλιάκος. Παράλληλα, μέχρι το τέλος καλοκαιριού αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί κάποιες παρεμβάσεις στη Μονή Ραϊδιώτισσας στη Βροσίνα, ενώ έχουν ήδη υποβληθεί προς έγκριση στο ΚΑΣ, δύο μελέτες για τη συντήρηση εκκλησιών στο Ροδοτόπι και τη Ζίτσα.
Επιστροφή στο χωριό
Ολοκληρώνοντας ο κ. Πλιάκος αναφέρθηκε και στην αυξημένη κίνηση που παρουσιάζουν τις ημέρες αυτές τα χωριά του δήμου, με την επιστροφή αποδήμων και ετεροδημοτών, έστω για λίγες ημέρες στη γενέτειρά τους. «Είναι ημέρες που τα χωριά μας πραγματικά γιορτάζουν αφού ανοίγουν και πάλι τα σπίτια και ανανεώνεται αυτή η άρρηκτη σχέση με τις ρίζες μας», ανέφερε ο κ. Πλιάκος.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος