Δύσκολη και επικίνδυνη και για τους κτηνοτρόφους και για τους κτηνιάτρους, αλλά και για τα ίδια τα ζώα, αποδεικνύεται η υλοποίηση της διαδικασίας εμβολιασμού των βοοειδών για την προστασία τους από την οζώδη δερματίτιδα.
Τα αγελαία ζώα, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία ζουν ελεύθερα στα βουνά σε ημιάγρια κατάσταση, θα πρέπει να εντοπιστούν και να παγιδευτούν με κάποιον τρόπο, ώστε να είναι εφικτή η χορήγηση του εμβολίου. Μία διαδικασία όμως που κρύβει πολλούς και σοβαρούς κινδύνους για κάποιον τραυματισμό των κτηνιάτρων αλλά και των κτηνοτρόφων, που πρέπει να τιθασεύσουν τα κοπάδια τους, με κάθε τρόπο.
Μία τέτοια διαδικασία εμβολιασμού σε περίπου 40 βοοειδή πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στο Μιτσικέλι, στην εκτροφή της οικογένειας Φούκα. Κτηνίατροι της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της ΠΕ Ιωαννίνων με τη βοήθεια των ιδιοκτητών και άλλων που έσπευσαν να βοηθήσουν για την παγίδευση των ζώων, προχώρησαν στον εμβολιασμό των ζώων, που όπως εξήγησε ο κτηνίατρος Γεώργιος Γεωργάκης είναι μία δύσκολη, αλλά απαραίτητη διαδικασία,
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής έχει εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού των βοοειδών στα όρια αρμοδιότητάς της και υπολογίζεται μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου να έχουν εμβολιαστεί όλα τα ζώα.
«Οι κτηνοτρόφοι έχουν καταλάβει τη σημασία που έχει η χορήγηση του εμβολίου και συνεργάζονται άριστα με ελάχιστες εξαιρέσεις. Καλούμε όσους δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμη, να μας δηλώσουν τον ακριβή αριθμό των ζώων προκειμένου να κανονίσουμε τον εμβολιασμό. Η σημασία του εμβολιασμού είναι τεράστια, γιατί εάν η νόσος φτάσει στην περιοχή, θα πρέπει να θανατωθούν όλα τα ζώα της εκτροφής, εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί, Αντιθέτως, εάν τα ζώα είναι εμβολιασμένα, και κάποιο ή κάποια νοσήσουν, τότε θα πρέπει να θανατωθούν, μόνο τα άρρωστα ζώα», τόνισε ο κ. Γεωργάκης.
Για μία απαραίτητη διαδικασία προκειμένου να προστατευθούν τα κοπάδια τους έκανε λόγο ο αγελαδοτρόφος Χρήστος Φούκας, που αναφέρθηκε παράλληλα και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγελαδοτρόφοι της περιοχής, με την καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων ή των εξισωτικών αποζημιώσεων.Από την άλλη, ένα από τα βασικά προβλήματα της αγελαδοτροφίας, που είναι η κακή οδική πρόσβαση, αντιμετωπίζεται με συνεχείς παρεμβάσεις από την Περιφέρεια, που διανοίγει δρόμους ή βελτιώνει τους υπάρχοντες.
Συνεχείς οι επιθέσεις
λύκων και αρκούδων
Οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου έχουν μάθει να συμβιώνουν με την άγρια πανίδα της υπαίθρου αλλά και να μετρούν τις ζημιές στο ζωικό τους κεφάλαιο από τις επιθέσεις τους. Οι ζημιές στα ζώα τους από επιθέσεις λύκων και αρκούδων είναι πολύ συχνές και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάθε βράδυ κάποιος μένει κοντά στα ζώα, για να τα προστατεύσει.
Ακόμη εντονότερος όμως είναι ο προβληματισμός των κτηνοτρόφων για τις επιθέσεις των λύκων στα σκυλιά.
«Είμαι στο βουνό από το 1965 με πρόβατα και αγελάδες και μόνο τα δύο τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αυτό το φαινόμενο, λύκοι να επιτίθενται και να τρώνε τα σκυλιά μας», τόνισε ο κ. Φούκας.
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος