Επικαιρότητα

Νέα δεδομένα στην παραγωγή γιαουρτιού

Off

 

 

Από το «δόξα τω Θεώ» στο «βοήθα Παναγιά» βρίσκονται οι έλληνες κτηνοτρόφοι, με παραγωγικές μονάδες γάλακτος αφού τη στιγμή που πάνε να πάρουν ανάσα, έρχεται μία νέα κατραπακιά που τους προσγειώνει στη σκληρή και αδυσώπητη πραγματικότητα. Λίγες μόλις ημέρες μετά την συμφωνία για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης σε όλα τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της πρωτογενούς παραγωγής, μία ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης αλλάζει άρδην το καθεστώς παραγωγής του ελληνικού γιαουρτιού.

Συγκεκριμένα με την ΚΥΑ, ακολουθώντας την αντίστοιχη πρόταση, που είχε περιληφθεί στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Το ελληνικό γιαούρτι ένα από τα βασικά προϊόντα εξαγωγής της χώρας, μετά τη φέτα, θα μπορεί στο εξής να παράγεται με τη χρήση οποιασδήποτε μορφής γάλακτος και όχι αποκλειστικά και μόνο από αγελαδινό ελληνικό γάλα.

Σύμφωνα με την απόφαση, απαλείφεται η προϋπόθεση του νωπού γάλακτος για την παραγωγή γιαουρτιού και δίνεται η δυνατότητα για χρήση φθηνών εισαγόμενων συμπυκνωμάτων γάλακτος.

Μέχρι σήμερα η ισχύουσα νομοθεσία ήταν σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση αφού ως «πλήρες γιαούρτι», χαρακτηρίζεται «το προϊόν το οποίο προκύπτει μετά από πήξη αποκλειστικά και μόνο νωπού γάλακτος, της αντίστοιχης προς την ονομασία φύσης και προέλευσης, με την επίδραση καλλιέργειας ζύμης που προκαλεί ειδική γι' αυτό ζύμωση».

 

«Άνοιξαν κερκόπορτα»

 

Την εκτίμηση, ότι η εφαρμογή της απόφαση θα πλήξει ευθέως την ελληνική οικονομία, αφού στο εξής, οποιαδήποτε χώρα θα μπορεί να παράγει ελληνικό γιαούρτι, χρησιμοποιώντας ακόμη και γάλα σε σκόνη, εξέφρασε ο γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Μιχάλης Τζίμας.

«Είχαμε ένα προϊόν υπό προστασία και ανοίξαμε μία κερκόπορτα για να το χάσουμε και αυτό. Τα τελευταία χρόνια υπήρχε μία ανοδική τάση στο ελληνικού γιαούρτι που φαινόταν και στις εξαγωγές. Αυτό λιμπίστηκαν οι μεγάλες πολυεθνικές και τα εγχώρια και ξένα συμφέροντα και πίεσα προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη η Τσεχία έχει ζητήσει να παράγει ελληνικού γιαούρτι, χωρίς να χρησιμοποιεί ούτε γραμμάριο ελληνικού αγελαδινού γάλακτος, και είμαστε βέβαιοι, ότι το ίδιο θα κάνουν και άλλες χώρες. Στην Ελλάδα επίσης, οι μεγάλες βιομηχανίες θα βρουν τον τρόπο να αντιμετωπίσουν την νέα πραγματικότητα και να προσαρμοστούν σε αυτήν, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσει η ίδια η ελληνική οικονομία, που θα δει τις εξαγωγές της να μειώνονται και φυσικά ο Έλληνας παραγωγός, που είναι έτσι κι αλλιώς, χρεοκοπημένος», τόνισε ο κ. Τζίμας.

 

Αυξήθηκαν οι εισαγωγές

 

Στο μεταξύ, στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ που δημοσιεύονται στον αθηναϊκό Τύπο καταγράφουν μία εντυπωσιακή αύξηση των εισαγωγών διαφόρων τύπων γάλακτος, μεταξύ των οποίων και το νωπό αγελαδινό γάλα. Το 2014, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, η χώρα εισήγαγε 31.117 τόνους φρέσκου γάλακτος, το 2015 οι ποσότητες αυξήθηκαν και ανήλθαν σε 35.724 τόνους, ενώ οι συνολικές ποσότητες διαφόρων τύπων γάλακτος που εισήχθησαν το 2015 έφτασαν τους 113.000 τόνους.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232372

Powerd By  

    Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
    ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
    Διευθυντής σύνταξης:
    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    tel 2651032055
    mail ele@ele.gr

    ΑΦΜ 047685050
    ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ