Τη διαχείριση του προσφυγικού το επόμενο διάστημα με έναν διαφορετικό τρόπο που θα περιλαμβάνει λιγότερα κέντρα υποδοχής και περισσότερες θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα έχει στο σχεδιασμό της η κυβέρνηση, όπως περιέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του χτες σε ραδιόφωνο της Αθήνα. Μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Υπάρχει ένας σχεδιασμός να βελτιώσουμε τις συνθήκες φιλοξενίας. Ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει:
– Πρώτο, λιγότερα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα και περισσότερα διαμερίσματα, ώστε να μπορούν, οι άνθρωποι που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα και έστω με μια πολύ μικρή ακόμα αύξηση, να ζήσουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Το επόμενο διάστημα κάποια από τα κέντρα φιλοξενίας που υπάρχουν σήμερα θα ανασυγκροτηθούν, ορισμένα άλλα θα κλείσουν και κάποια καινούργια θα διαμορφωθούν με καλύτερες συνθήκες.
– Δεύτερο, τα νησιά, του βορείου Αιγαίου κατά κύριο λόγο, με κάποιο τρόπο θα πρέπει ν’ ανακουφιστούν. Ο μοναδικός τρόπος για να γίνει, είναι αυτοί, που έχει εξεταστεί σε πρώτο βαθμό η αίτηση ασύλου, να μπορούν να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου και να γίνει η εξέταση της αίτησης σε δεύτερο βαθμό.
Τρίτο, λαμβάνουμε υπόψη τη μείωση των τουριστικών ροών στα νησιά του βορείου Αιγαίο και προσπαθούμε, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και εμείς σαν κυβέρνηση, να δούμε τι είδους αντισταθμίσματα θα δώσουμε την τοπική κοινωνία και στην τοπική οικονομία».
Για τις αλλαγές στα κέντρα φιλοξενίας είχε μιλήσει παλιότερα πάλι ο κ. Βίτσας όπως κατά την επίσκεψή του στον καταυλισμό του Κατσικά, όταν και είχε προαναγγείλει τη λειτουργία της Παιδόπολης Ιωαννίνων. Πράγματι έχουν ξεκινήσει οι εργασίες που όσο προοδεύουν τόσο περισσότερους πρόσφυγες θα φιλοξενούν. Παράλληλα, σχεδιάζεται και η φιλοξενία σε διαμερίσματα.
Τα μισθολογικά
Ο κ. Βίτσας στη συνέντευξη αναφέρθηκε και στα μισθολογικά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων:
«Τα ειδικά μισθολόγια θα ψηφιστούν το Σεπτέμβριο. Εμείς, σαν Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχουμε πει σε σχέση με το πάγωμα των μισθών για τα έτη 2017-2018, που ψηφίστηκε τον Μάιο, ότι έχουμε αντισταθμιστικά. Παράλληλα, προσπαθούμε να συνεννοηθούμε με όλα τα υπουργεία για το ειδικό μισθολόγιο.
Συζητάμε ιδιαίτερα με το Υπουργείο Οικονομικών, δεν είναι θέμα υπό διαπραγμάτευση αλλά είναι υπό κοινή διαχείριση. Σε κάθε περίπτωση ο μισθός που παίρνουν αυτή τη στιγμή τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν πρόκειται να μειωθεί. Τον ίδιο μισθό θα παίρνουν και μετά την ψήφιση των εδικών μισθολογίων.
Είναι ένα ζήτημα που αφορά όχι μόνο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Παιδείας και τους δικαστικούς.
Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος