Χωρίς κατηγορία

Αντιδράσεις για τις νέες περιοχές Natura

Off

Τις πρώτες αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση για ένταξη νέων περιοχών στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προχωρήσει σε δημόσια διαβούλευση από το τέλος Ιουνίου ενώ έχει παρουσιάσει και τις σχετικές προτάσεις στις οποίες περιλαμβάνονται και περιοχές στην Ήπειρο, θαλάσσιες και χερσαίες.
Όπως τονίζει το υπουργείο, από αξιολόγηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προκύψει ότι το Δίκτυο Natura 2000 της Ελλάδας χρειάζεται να συμπληρωθεί με νέες περιοχές ώστε να θεωρείται επαρκές σε ό,τι αφορά την προστασία των τύπων οικοτόπων και των ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος. 
Με βάση μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, αλλά και άλλες τεκμηριωμένες μελέτες και χρησιμοποιώντας κατάλληλα κριτήρια, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει καταλήξει σε πρόταση 100 νέων περιοχών Natura 2000. Στη σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του (www.ypeka.gr) υπάρχει συγκεντρωτικός πίνακας των προτεινόμενων περιοχών με τα χαρακτηριστικά τους, χάρτης του συνόλου των περιοχών καθώς και της κάθε περιοχής ξεχωριστά σε μορφή εικόνας, χάρτες των προτάσεων κ.α.
Οι προτάσεις αφορούν 68 Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ), 32 Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και 1 περιοχή που προτείνεται ταυτόχρονα ως ΤΚΣ και ΖΕΠ. Ορισμένες περιοχές προτείνονται ως επεκτάσεις υφιστάμενων και ορισμένες ως νέες περιοχές. Σε αρκετές περιοχές, με την προστασία ενός είδους – στόχου, προστατεύονται παράλληλα και άλλα είδη κοινοτικού ενδιαφέροντος. 
Οι προτάσεις αφορούν κατά κύριο λόγο το θαλάσσιο τμήμα του Δικτύου Natura 2000 ενώ σε ό,τι αφορά στις ΖΕΠ, βασικό άξονα της πρότασης αποτελούν οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας (ΙΒΑ). Η επιλογή αυτή, όπως τονίζεται συνάδει με τη νομολογία του ΣτΕ που πρόσφατα σε απόφασή του αναγνώρισε καθεστώς θεσμικής προστασίας για τις περιοχές ΙΒΑ αντίστοιχο με αυτό των ΖΕΠ. Δεν προτείνονται χερσαίες περιοχές ως ΖΕΠ καθώς σύμφωνα με απόφαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων το Νοέμβριο 2011 το δίκτυο των χερσαίων ΖΕΠ της χώρας θεωρείται επαρκές. Περαιτέρω, χρησιμοποιήθηκε σε γενικές γραμμές ως κριτήριο το αναφερόμενο στην Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 25/10/2007 για την κάλυψη των χερσαίων ΙΒΑ από τις ελληνικές ΖΕΠ, ότι κάθε ΙΒΑ θα πρέπει να καλύπτεται από ΖΕΠ σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50%. 
Ως προς το μέγεθος του Δικτύου Natura μετά την αφαίρεση των αλληλεπικαλύψεων εκτάσεων από το ήδη υφιστάμενο Δίκτυο καθώς και των αλληλεπικαλύψεων των προτεινόμενων νέων εκτάσεων, οι προτάσεις νέων περιοχών καλύπτουν έκταση που ανέρχεται σε  1.590.738 ha και καλύπτει περίπου 0,36% της χέρσου και 17,0% των εθνικών χωρικών υδάτων. 
Σημειώνεται ότι το υφιστάμενο Δίκτυο Natura 2000 αποτελείται από 419 περιοχές που καλύπτουν 27,2% της έκτασης της χέρσου και 6,12% των χωρικών υδάτων.
Εκτιμάται τέλος ότι με τις συγκεκριμένες προτάσεις καλύπτεται επαρκώς το χερσαίο Δίκτυο Natura 2000 της χώρας. Σε ό,τι αφορά στο θαλάσσιο θα πραγματοποιηθεί νέα αξιολόγηση σε επίπεδο βιογεωγραφικής ζώνης.
Για την Ήπειρο σχετικές είναι οι προτάσεις για την περιοχή: Νήσοι Παξοί και Αντίπαξοι και Ευρύτερη Θαλάσσια Ζώνη από Νότια Κέρκυρα έως Ακρωτήριο Άγιος Θωμάς (Πρέβεζα) και Πάργα-Μύτικας, «Κάτω ρους π. Αράχθου», «Καμπή Φιλιππιάδας» κ.α.

Ο Στ. Καλογιάννης
Για τον πρώην υπουργό Σταύρο Καλογιάννη που έχει ασχοληθεί με αντίστοιχα θέματα στο παρελθόν, η προωθούμενη από το Υπ. Περιβάλλοντος επέκταση του δικτύου “Natura 2000” σε ολόκληρη τη χώρα δημιουργεί νέα δεδομένα
Προκαλεί μεγάλη εντύπωση αρχικά, τονίζει σε ανακοίνωσή του, το γεγονός ότι ενώ το Υπ. Περιβάλλοντος δεν έχει επιδείξει επί ενάμιση χρόνο κανένα ενδιαφέρον για τις προστατευταίες περιοχές του δικτύου “Natura 2000” (δεν έχει θεσμοθετήσει καμία νέα περιοχή, έχει εγκαταλείψει εντελώς τους Φορείς Διαχείρισης, κλπ), προωθεί την επέκτασή του.
Με τη νέα επέκταση, οι προτεινόμενες περιοχές στην Ήπειρο θα καλύπτουν πολύ μεγάλες εκτάσεις, κυρίως θαλάσσιες, και αφορούν, όπως περιγράφει:
– τον κάτω ρου του Αράχθου ποταμού (αφορά επέκταση υφιστάμενης περιοχής),
– την Καμπή Φιλιππιάδας (επέκταση υφιστάμενης περιοχής),
– την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ νότιας Κέρκυρας, Παξών/Αντίπαξων μέχρι τον Άγιο Θωμά Πρέβεζας, έκτασης 1.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων,
– την επέκταση της θαλάσσιας περιοχής του Αμβρακικού κόλπου (300 τετρ. χλμ).
Οι δύο τελευταίες περιοχές αφορούν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας και κητωδών ειδών.
Προτάσεις επέκτασης των ορίων υφιστάμενων περιοχών έχουν κάνει, όπως αναφέρει επίσης και ορισμένοι Φορείς Διαχείρισης, όπως του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου για επέκταση των Ειδικών Ζωνών Διατήρησης (ΕΖΔ) σε Βάλια Κάλντα, κεντρικό Ζαγόρι, κλπ. Αυτές οι επεκτάσεις περιοχών και η ένταξη άλλων, όπως η νέα περιοχή στην πεδιάδα του Λούρου ποταμού, διαφαίνεται ότι παραπέμπονται προς μελλοντική επανεξέταση, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από την εφαρμογή προγραμμάτων παρακολούθησης, σημειώνει.
Συμπερασματικά, τονίζει ότι σχεδόν το σύνολο των παράλιων εκτάσεων της Περιφέρειας Ηπείρου, νότια της Ηγουμενίτσας μέχρι την Πρέβεζα, ολόκληρος ο Αμβρακικός κόλπος και ένα νέο τμήμα χερσαίων εκτάσεων, θα καλύπτονται από τις νέες περιοχές του δικτύου “Natura 2000”.
Πρέπει να αναλυθούν, υπογραμμίζει ο κ. Καλογιάννης με νηφαλιότητα οι περιορισμοί που θα ισχύσουν για μία σειρά έργων και δράσεων που χωροθετούνται ή αναπτύσσονται σ’ αυτές τις νέες περιοχές, αλλά και τα οφέλη και οι δυνατότητες που μπορεί να προκύψουν απ’ αυτές.
Σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεται τεκμηρίωση της αναγκαιότητας επέκτασης του δικτύου “Natura 2000”, δεδομένης μάλιστα της εγκατάλειψης του υφιστάμενου από τη συγκυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ, ανάλυση των νέων δεδομένων και ενημέρωση σε βάθος των πολιτών από το Υπ. Περιβάλλοντος, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, καταλήγει ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ.

Ο Β. Γιόγιακας
Τη διαδικασία, το σκεπτικό και τις ακριβείς περιοχές της Θεσπρωτίας που προτείνεται να ενταχθούν στο Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 ζητεί ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ Βασίλης Γιόγιακας με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που απευθύνει στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας αναφέρεται σε επιστολή του Δήμου Ηγουμενίτσας από την οποία προκύπτει ότι ο προσδιορισμός των νέων περιοχών Natura 2000 έγινε ερήμην των τοπικών αυτοδιοικητικών Αρχών ενώ ενδέχεται να δυσχεράνει την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στα Σύβοτα και την Πέρδικα. 
Στο κείμενο της Ερώτησης – Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Στις προτεινόμενες νέες περιοχές (Ειδική Ζώνη Διατήρησης) ανήκει η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή από τη Νότια Κέρκυρα και τις Νήσους Παξούς και Αντίπαξους έως την Πάργα και τον Μύτικα (χάρτης ΣΥΝ7) η οποία περιλαμβάνει και τη θαλάσσια περιοχή από την Πλαταριά έως και τα όρια του Δήμου Ηγουμενίτσας με τον Δήμο Πάργας, συμπεριλαμβανομένων των Συβότων και της Πέρδικας που είναι κέντρα οικονομικής δραστηριότητας και περιοχές υψηλής τουριστικής ανάπτυξης. Με έγγραφό του προς τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (αρ. Πρωτ. 16945/22-7-2016) ο Δήμος Ηγουμενίτσας εκφράζει την πλήρη διαφωνία του με την ένταξη των παραπάνω περιοχών της Θεσπρωτίας στο Δίκτυο Natura 2000 διότι θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην υλοποίηση επενδύσεων όπως η δημιουργία τουριστικών καταφυγίων στα Σύβοτα και την Πέρδικα και ο σχεδιασμός καταδυτικού πάρκου στα Σύβοτα. Προς τούτο επικαλείται τη σχετική εμπειρία από τις υφιστάμενες περιοχές του Δικτύου στον Δήμο Ηγουμενίτσας (Δέλτα Καλαμά και Έλος Καλοδικίου). Στον δε επίλογο της επιστολής αναφέρεται ότι τα όρια της νέας περιοχής δεν είναι σαφή με τον τρόπο που αποτυπώνεται στον χάρτη ΣΥΝ7 και αφήνεται να εννοηθεί ότι ο προσδιορισμός της έγινε ερήμην της τοπικής αυτοδιοικητικής Αρχής και των λοιπών εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας. 
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο Υπουργός:
– Εάν και με ποιο τρόπο είχαν ειδοποιηθεί οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι για την έναρξη και τη λήξη της δυνατότητας υποβολής σχολίων στον ιστότοπο του Υπουργείου,
– Εάν η προσθήκη ειδικά των νέων Ειδικών Ζωνών Διατήρησης στον Πίνακα Προστατευόμενων Περιοχών του ν.3937/2011 θα γίνει με τροποποίηση νόμου και, εάν ναι, πότε αναμένεται να κατατεθεί. 

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232372

Powerd By  

    Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
    ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
    Διευθυντής σύνταξης:
    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    tel 2651032055
    mail ele@ele.gr

    ΑΦΜ 047685050
    ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ