Με γοργούς ρυθμούς προχωρά ο εμβολιασμός στα προσφυγόπουλα που διαμένουν στα Κέντρα Φιλοξενίας στην Ήπειρο, από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Η προστασία από τις παιδικές ασθένειες, αλλά και γενικότερα από οτιδήποτε θα μπορούσαν να προσβληθούν τα μικρά παιδιά, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και παρά τη χαρακτηριστική καθυστέρηση που υπήρξε τους προηγούμενους μήνες, από το τέλος Ιουνίου μέχρι και σήμερα, η διαδικασία του εμβολιασμού εξελίσσεται ομαλά.
Χθες, ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός των παιδιών που φιλοξενούνται στο Κέντρο στον Κατσικά, ηλικίας από 6 μηνών έως 15 ετών. Στα παιδιά αυτά χορηγούνται τρία διαφορετικά εμβόλια που καλύπτουν 10 διαφορετικά αντιγόνα (διφθερίτιδα, τέτανος, κοκίτης, ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά, αιμόφιλος ινφλουέντζας, ηπατίτιδα B, πολιομυελίτιδα και πνευμονιόκοκκος).
Εμβολιασμοί έχουν γίνει και στα υπόλοιπα Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων και ολοκληρώνονται σήμερα στην Ήπειρο με το στρατόπεδο Πετροπουλάκη στη Φιλιππιάδα.
2000 οι πρόσφυγες στην Ήπειρο
Σε κάτι λιγότερο από 2000 ανέρχεται ο αριθμός των προσφύγων που φιλοξενούνται στα Κέντρα Φιλοξενίας στην Ήπειρο συμπεριλαμβανόμενης και της νέας δομής στο παλαιό κτήριο της ΕΜΑΚ στη Φανερωμένη του δήμου Ζίτσας.
Από την καταγραφή του συνολικού αριθμού των προσφύγων στη χώρα, την οποία ανακοίνωσε το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, προκύπτει ότι στη χώρα βρίσκονται σήμερα 57105 πρόσφυγες εκ των οποίων οι 1985 φιλοξενούνται στην Ήπειρο. Συγκεκριμένα στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη στη Φιλιππιάδα φιλοξενούνται 445 πρόσφυγες, στα Δολιανά 211, στον Κατσικά 789, στο Τσεπέλοβο 142, στην Κόνιτσα 167 και στη Φανερωμένη 231.
Στα αξιοσημείωτα και το ότι το Συντονιστικό Διαχείρισης της Προσφυγικής κρίσης αναφέρει τη νέα δομή, που φιλοξενεί τους Γιεζίντι ως χώρος φιλοξενίας Κατσικά με την υποσημείωση, ότι πρόκειται για το παλαιό κτήριο της ΕΜΑΚ.
Τα σχέδια του υπουργείου
Μεταναστευτικής Πολιτικής
Στο μεταξύ όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή» το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχεδιάζει να καταργήσει, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, το 70% των Κέντρων Φιλοξενίας, που έχουν δημιουργηθεί, τις περισσότερες φορές με πρόχειρο τρόπο, λόγω της κατεπείγουσας κατάστασης.
Το υπουργείο έχει ξεκινήσει διαδικασία αξιολόγησης για τα 42 Κέντρα Φιλοξενίας που έχουν στηθεί σε πρώην βιομηχανικούς χώρους, πολλά από τα οποία είναι ακατάλληλα.
Κύκλοι του υπουργείου τονίζουν ότι ο κ .Μουζάλας βρίσκεται σε επικοινωνία με την τοπική αυτοδιοίκηση, με δήμους που έχουν πληθυσμό πάνω από 10.000 κατοίκους, προκειμένου να προτείνουν σημεία για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας είτε σε συγκεκριμένα κτίρια είτε σε εκτάσεις που θα τοποθετηθούν οικίσκοι. Τα Κέντρα Φιλοξενίας θα χωρούν το πολύ έως 1000 άτομα και σε αυτά θα μεταφερθεί ο πληθυσμός από εκείνα που θα κλείσουν στις αρχές του φθινοπώρου.
Δυσκολίες για τα ασυνόδευτα
Δύσκολο αποδεικνύεται το εγχείρημα της φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων που πρέπει να πραγματοποιηθεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές εφόσον σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν αποκλείεται ο αριθμός τους να φτάσει τις 2.000.
Όπως εξηγεί το υπουργείο σχεδιάζει μέσα στα camp που φιλοξενούνται οικογένειες, να δημιουργηθούν σε χωριστό σημείο «σπιτάκια» για τους ανήλικους, έτσι ώστε να βρίσκονται σε προστατευμένο, κατά κάποιον τρόπο και ελεγχόμενο περιβάλλον, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί ξεχωριστή δομή.
Όσον αφορά στην εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι τον πρώτο χρόνο δεν θα ενταχθούν στα σχολεία των περιοχών που θα διαμένουν, δεδομένου ότι πρόκειται για πληθυσμούς σε μετακίνηση. Όπως σχεδιάζεται, είτε θα παραδίδονται μαθήματα για τα παιδιά μέσα στα κέντρα φιλοξενίας, είτε θα δημιουργηθούν τάξεις που θα λειτουργούν το απόγευμα στα σχολεία της περιοχής.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος