Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι πρόβες, για ένα μοναδικό, διακρατικό, θεατρικό δρώμενο, με το οποίο θα ανοίξει φέτος το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης.
«Δωδώνη, τόπος πράξεως σπουδαίας και τελείας» είναι ο τίτλος της παράστασης που σκηνοθετεί ο Βασίλης Κονταξής, βασισμένη σε αποσπάσματα τραγωδιών των τριών τραγικών με πρωταγωνιστές από οκτώ διαφορετικές χώρες του κόσμου.
Σκοπός της παράστασης αυτής, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, είναι να αναδειχθεί η οικουμενικότητα της Δωδώνης αλλά και η διαχρονικότητα της ελληνικής τραγωδίας.
«Πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα, για το οποίο εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι και σίγουρα αποτελούσε στοίχημα για έναν δήμο, πολύ περισσότερο για έναν μικρό δήμο.
Άνθρωποι με διαφορετικές κουλτούρες, από διαφορετικές χώρες και με διαφορετικές γλώσσες βρίσκονται ήδη στη Δωδώνη για να πρωταγωνιστήσουν στο μεγαλύτερο αρχαιοελληνικό θέατρο, δίπλα στο παλαιότερο μαντείο των Ελλήνων.
Συνάμα, θα αναδειχθεί η διαχρονικότητα και η επικαιρότητα του τραγικού λόγου. Η οικουμενικότητα δηλαδή και της αρχαίας τραγωδίας», υπογράμμισε ο δήμαρχος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της παράστασης αλλά και τους χορηγούς που συνέβαλαν καθοριστικά ώστε το συγκεκριμένο εγχείρημα να πάρει σάρκα και οστά.
«Το φετινό θα είναι το καλοκαίρι της Δωδώνης. Η παράσταση της ερχόμενης Τετάρτης, ελπίζουμε να αποτελέσει την επανεκκίνηση στον αρχαιολογικό χώρο», σημείωσε η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Άννα Γιώτη.
Οι πρωταγωνιστές
Την παράσταση σκηνοθετεί ο Γιαννιώτης Βασίλης Κονταξής, ο οποίος απηύθυνε πολλές ευχαριστίες στο δήμο Δωδώνης και το Πνευματικό Κέντρο, που αγκάλιασαν και στήριξαν το συγκεκριμένο θεατρικό δρώμενο.
«Είμαστε ενθουσιασμένο, γιατί στο αρχαίο θέατρο θα ακουστούν επτά διαφορετικές γλώσσες. Θα είναι ένα θεατρικό μωσαϊκό, το οποίο αποδεικνύει την διαχρονικότητα και την οικουμενικότητα του τραγικού λόγου», σημείωσε ο κ. Κονταξής.
Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μίλησαν με ιδιαίτερα συγκινητικά λόγια, για την δύναμη της αρχαίας τραγωδίας και τη μοναδικότητα του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης, ηθοποιοί από την Χιλή, τη Ζιμπάμπουε, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Νιγηρία την Αίγυπτο και φυσικά την Ελλάδα.
Αυτό που τόνισαν με έμφαση είναι ότι τα κείμενα των τραγικών παραμένουν επίκαιρα για όλες τις χώρες του κόσμου και αποτελούν την βάση για όλους τους ηθοποιούς.
Άλλωστε, ο πόνος, η αγάπη, η χαρά και η λύπη, είναι κοινά σε όλες τις γλώσσες.
Η παράσταση
Η παράσταση θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τετάρτη, στις 21.30, στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης.
Αποτελεί σύνθεση αποσπασμάτων των τραγωδιών, Προμηθεύς Δεσμώτης, Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Τρωάδες, Ηλέκτρα, Οιδίπους Τύραννος, Αντιγόνη, Μήδεια και Πέρσαι. Τα αποσπάσματα θα ερμηνευθούν σε επτά διαφορετικές γλώσσες (ελληνικά, αραβικά, ισπανικά, γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά και σουηδικά).
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: από την Ελλάδα Μαρία Τζανουκάκη, Μαρβίνα Πιτυχούτη, Αγγελική Μιχαλοπούλου, Άννα Ρεντζεπέρη, Θοδωρής Γκόγκος, Θωμάς Λιώλιος, Στέργιος Τζαφέρης, Δημήτρης Μικέλης, Michael Afolayan, από την Αίγυπτο Gamal Yakout, από τη Χιλή Paula Zunika, από τη Γαλλία Μαρία Αποστολακέα, από τη Ζιμπάμπουε Khetani Banda, από τη Γερμανία Angelika Landwehr και από τη Σουηδία Cecillia Nilsson.
Τραγουδάει ο Δημήτρης Υφαντής.
Σκηνοθεσία: Βασίλης Κονταξής.
Μουσική: Γιάννης Ξενάκης, Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Κηπουργός, Σταύρος Λάντσιας, Γεράσιμος Τριανταφύλλου και Δημήτρης Υφαντής.
Χορογραφία: Σίμων Πάτροκλος.
Κοστούμια: Παντελής Δημητρίου.
Βοηθός ενδυματολόγου: Μαριάνθη Καπλαντζή.
Φωτισμοί: Κώστας Ζούκας.
Επιστημονικός Σύμβουλος: Δρ. Εμμανουήλ Πλούσος.
Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εξωτερικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, καθώς και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco και του καλλιτεχνικού σωματείου «Διάζωμα».
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος