Μόνο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να εξηγήσει την ανεξήγητη για πολλούς στάση του, να μην απαντά καν, επί αιτημάτων και οχλήσεων από τις περιφερειακές υπηρεσίες Κτηνιατρικής για τον εντοπισμό βαρέων μετάλλων σε υψηλά ποσοστά στο κρέας αγριόχοιρων. Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες, όταν στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Καταλοίπων λήφθηκε δείγμα αγριόχοιρου για τον προσδιορισμό βαρέων μετάλλων.
Η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε σε ζώο που συλλέχθηκε από ομάδα κυνηγών στην περιοχή της Στρατίνιστας του δήμου Πωγωνίου και το αποτέλεσμα των εργαστηριακών αναλύσεων έφερε στο προσκήνιο ποσότητα μολύβδου πολύ πάνω από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια.
Με δεδομένο, ότι στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος για το προηγούμενο έτος είχαν ληφθεί και άλλα δείγματα από την ίδια περιοχή και συγκεκριμένα από τον Κακκόλακο, με τα ίδια ανησυχητικά αποτελέσματα ανίχνευσης μολύβδου σε υψηλά ποσοστά, το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ Ιωαννίνων πραγματοποίησε ενημερωτική συνάντηση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.
Παράλληλα όμως, προκειμένου να διαμορφωθεί μία περισσότερο σαφής εικόνα, απέστειλε σχετικό αίτημα στο αρμόδιο Τμήμα του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να επιτραπεί η θήρευση ενός μεγαλύτερου αριθμού αγριόχοιρων από την ίδια περιοχή, προκειμένου να γίνει εργαστηριακή ανάλυση και να διαπιστωθεί εάν οι προηγούμενες αναλύσεις των δειγμάτων και τα υψηλά ποσοστά μολύβδου, ήταν σημειακά ή γενικευμένα.
Το δυστύχημα είναι, ότι όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, οι υπηρεσίες του υπουργείου δε μπήκαν καν στον κόπο να απαντήσουν και μέχρι σήμερα το σχετικό αίτημα που θα μπορούσε στο τέλος να δώσει σαφείς απαντήσεις για την ανίχνευση τοξικών και επιβλαβών ουσιών, για τα ίδια τα ζώα, αλλά ενδεχομένως και τον άνθρωπο που καταναλώνει το κρέας τους, παραμένει αναπάντητο.
Από πού προέρχεται ο μόλυβδος
Η συζήτηση για την ανίχνευση υψηλών ποσοστών μολύβδου στο κρέας των αγριόχοιρων δεν είναι καινούργια, ενώ δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και πολλές άλλες χώρες της γηραιάς Ηπείρου. Στη Γερμανία πριν από λίγα χρόνια, σε έρευνα που έγινε στην περιοχή της Σαξονίας, ανιχνεύθηκαν υψηλά ποσοστά μολύβδου, αλλά και ραδιενέργειας και η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε, ότι ένα στα τρία αγριογούρουνα είναι ακατάλληλα για κατανάλωση.
Στην περίπτωση των Ιωαννίνων και της Ελλάδας, ο εντοπισμός μολύβδου στο κρέας των ζώων εξηγήθηκε για πολλά χρόνια ως προϊόν της παρουσίας μολύβδου στη φύση, από τα μολύβδινα σκάγια που χρησιμοποιούσαν οι κυνηγοί.
Αυτό άλλωστε έχει διαπιστωθεί σε άλλες έρευνες και αναλύσεις, με αντίστοιχα αποτελέσματα ανά την Ευρώπη να έχουν δημοσιευτεί επισήμως.
Σε περίπτωση που ο μόλυβδος βρίσκεται στο έδαφος, τα ζώα, ακόμη και τα πουλιά, μπορούν να τον καταπιούν κατά τη βόσκηση, είτε γιατί θα περάσουν τα σκάγια για τροφή ή για χαλίκι, το οποίο τα βοηθάει στο να αλέθουν το φαγητό στο στομάχι τους.
Καθώς ο μόλυβδος απορροφάται από τον οργανισμό, το επίπεδο τοξικότητας ανεβαίνει και εμποδίζει την καλή λειτουργία των οργάνων.
Οι επιστήμονες μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο μόλυβδος παραλύει τους μυς του στομάχου, με αποτέλεσμα το πουλί να μην είναι σε θέση να χωνέψει την τροφή.
Στην περίπτωση του Πωγωνίου με το δείγμα βέβαια να κρίνεται ανεπαρκές, αλλά να προκαλεί ανησυχία η ένταση του φαινομένου στην ίδια περιοχή, εικάζεται, ότι ο μόλυβδος μπορεί να σχετίζεται με τις ενδεχόμενες απολήξεις των βιολογικών καθαρισμών ή αποχετεύσεων βιομηχανικών μονάδων (Μεταλλουργική στο Κεφαλόβρυσο), στα κοντινά ποτάμια ή ρέματα, αλλά αυτό είναι κάτι που μόνο μία λεπτομερής έρευνα, μπορεί να αναδείξει και να αποδείξει.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος