Επικαιρότητα

Στην εκκίνηση ξανά τα έργα στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης

Off

Στα μέσα του φθινοπώρου αναμένεται να επανεκκινήσουν οι εργασίες στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, περνώντας στη δεύτερη φάση της υλοποίησης αποκατάστασης των κερκίδων. 
Στο τέλος Ιουνίου όπου έληξε η περίοδος υποβολής των τεχνικών δελτίων για τις προτάσεις στο νέο ΕΣΠΑ, υποβλήθηκε η ολοκληρωμένη πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων για την συνέχιση των εργασιών αποκατάστασης στο αρχαίο θέατρο. Ήδη, σύμφωνα με την ενημέρωση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων μηχανικοί, τοπογράφοι και αρχαιολόγοι έχουν «πιάσει δουλειά» για τις μελέτες εφαρμογής και σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις τα έργα θα ξεκινήσουν στις αρχές Οκτωβρίου. 
Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για να ξεκινήσουν τα έργα είναι να ολοκληρωθεί και η διαδικασία των προσλήψεων των συμβασιούχων, που θα εργαστούν στην επόμενη φάση της αποκατάστασης των κερκίδων του αρχαίου θεάτρου. 
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν από το σημείο όπου ολοκληρώθηκαν δηλαδή από την τελευταία κερκίδα του κάτω διαζώματος και θα συνεχιστούν στην επόμενη κερκίδα του επάνω διαζώματος. 
Ωστόσο, εξετάζεται το ενδεχόμενο σε αυτή τη δεύτερη φάση, να γίνουν οι εργασίες στο δεύτερο διάζωμα, τμηματικά και όχι με τη σειρά των κερκίδων, ώστε το βάρος να πέσει στις μεσαίες κερκίδες. Ένας από τους λόγους που θα μπορούσε να εξηγήσει αυτή την επιλογή είναι και η δυνατότητα που θα δοθεί, του χρόνου το καλοκαίρι, εφόσον οι εργασίες κυλούν ομαλά, να παραδοθεί προς χρήση και άλλο τμήμα του αρχαίου θεάτρου.
Γεγονός είναι πάντως, πως οι εργασίες για τη δεύτερη φάση στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου θα μπορούσαν να έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Ουσιαστικά, η άνοιξη και το καλοκαίρι (κι ελπίζουμε όχι και το φθινόπωρο) πέρασαν χωρίς να εκτελεστεί καμία εργασία, με συνέπεια το έργο στο σύνολό του να μείνει αρκετά πίσω.

Οι παραστάσεις
Το μεγάλο ζήτημα που επανέρχεται κάθε καλοκαίρι είναι αυτό των παραστάσεων που θα επιτραπεί να δοθούν στο αρχαίο θέατρο. Ήδη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων έχουν υποβληθεί διάφορα αιτήματα για θεατρικές παραστάσεις, όμως μέχρι τις αρχές της εβδομάδας μόνο για τη μία είχε δοθεί η έγκριση και από το ΚΑΣ. Πρόκειται για την παράσταση που ετοιμάζει ο γιαννιώτης σκηνοθέτης Βασίλης Κονταξής με τίτλο «Δωδώνη. Τόπος πράξεως σπουδαίας και τελείας», ένα θεατρικό δρώμενο στο οποίο θα παρουσιαστούν διάφορα αποσπάσματα από το έργο των τριών τραγικών Αισχύλου, Σοφοκλή και Ευρυπίδη.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 20 Ιουλίου.
Μέχρι τις αρχές της εβδομάδας εκκρεμούσε ακόμη στο ΚΑΣ το αίτημα του Εθνικού Θεάτρου για τη φιλοξενία της καλοκαιρινής του παραγωγής  «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθηνού, η οποία πρόκειται να ανέβει, εκτός απροόπτου, στο αρχαίο θέατρο στις 31 Ιουλίου. 
Εκκρεμεί ακόμη το αίτημα για την παραχώρηση του αρχαίου θεάτρου για την θεατρική παράσταση «Η Ασπίς και το Συμπόσιο», μία σύμμειξη έργων του Μενάνδρου και του Λουκιανού, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί εάν εξασφαλιστεί η έγκριση του ΚΑΣ στις 8 Αυγούστου.

Θεοί της ειρήνης 
και του πολέμου
Επίκαιρο, δυστυχώς ίσως όσο ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορική πραγματικότητα, είναι το θέμα του διεθνούς συνεδρίου που συνδιοργανώνουν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και Σάμου –Ικαρίας, τα Ικαριακά Δρώμενα και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην Ικαρία το διάστημα 2-4 Σεπτεμβρίου. Ο τίτλος του συνεδρίου είναι «Θεοί της ειρήνης και του πολέμου στους μύθους των λαών της Μεσογείου». 
Στόχος του συνεδρίου είναι μέσω της παρουσίασης των μύθων που αναφέρονται στους θεούς της ειρήνης και του πολέμου του αρχαίου κόσμου, η ενίσχυση των ισχυρών ειρηνικών δεσμών μεταξύ των λαών της Μεσογείου. Η μελέτη των πλέον ενδεικτικών περιπτώσεων, η επισήμανση των γνωρισμάτων τους, ο ρόλος τους στους πολέμους που κυριάρχησαν, και πολύ περισσότερο των ειρηνικών διαδικασιών τις οποίες υπηρέτησαν, θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την κατανόηση της μυθικής σκέψης των λαών και θα φέρουν πιο κοντά τους σύγχρονους λαούς που κατοικούν στη μεσογειακή λεκάνη.
Επιστήμονες από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, το Λίβανο, την Ιταλία και την Ισπανία θα συναντηθούν στο πλαίσιο ενός ανοιχτού διαλόγου για την αποτύπωση του τρόπου που η μυθική σκέψη προβληματίστηκε πάνω στο θεμελιώδες εκκρεμές δράσης, αυτό του πολέμου και της ειρήνης.
Η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου στις 19.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου στην Ικαρία.

Εκθέσεις στα Ιωάννινα
Παράλληλα η Εφορεία Αρχαιοτήτων βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας της διοργάνωσης δύο ακόμη σημαντικών εκθέσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο και την Ακρόπολη του Ιτς Καλέ αντίστοιχα.
Η έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο έχει ως θέμα «Η αρχαιολογία του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων» και θα αφορά και γενικά ιστορικά θέματα, όπως το φύλο των Μολοσσών, αλλά και ειδικότερα θέματα, όπως οι Ακροπόλεις Καστρίτσας και Γαρδικίου, φρούρια, ιεροί χώροι, ταφικά μνημεία και άλλα.
Μία δεύτερη έκθεση που βρίσκεται στα σκαριά, θα γίνει από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και θα έχει ως θέμα τη μετανάστευση των Ηπειρωτών στις ΗΠΑ. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στην Ακρόπολη του Ιτς Καλέ, με τη συμβολή του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232372

Powerd By  

    Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
    ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
    Διευθυντής σύνταξης:
    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    tel 2651032055
    mail ele@ele.gr

    ΑΦΜ 047685050
    ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ