Είναι θέμα της Πολιτείας να αποφασίσει και να δράσει αποτελεσματικά για την οδική ασφάλεια. «Τα τροχαία συμβάντα είναι μια σύγχρονη μάστιγα που επηρεάζει το άτομο, την οικογένεια και την κοινωνία με συνέπειες στην ανάπτυξη του τόπου.
Η πρόληψη και η μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν επένδυση ζωής που προάγει την κοινωνική ευημερία», αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε από τα Γιάννενα, που βρέθηκε για να συμμετάσχει σε ενημερωτική εκδήλωση για την οδηγική ασφάλεια που διοργάνωσε ο ΟΚΠΑΠΑ την Τρίτη, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» Βάσω Δανέλλη–Μυλωνά.
Με δηλώσεις της τόνισε ότι είναι θέμα πολιτικής απόφασης οι απαιτούμενες ενέργειες και θεσμοθετήσεις και για το λόγο αυτό το επόμενο διάστημα αναμένεται να έχει συνάντηση τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον υπουργό Παιδείας ώστε να ενισχυθεί η εκπαίδευση κυρίως της νέας γενιάς που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.
Σήμερα 1,25 εκατομμύρια άτομα χάνουν ετησίως την ζωή τους σε τροχαία τυα οποία και αποτελούν παγκοσμίως την 1 η αιτία θανάτου σε ηλικίες μεταξύ 15-29 ετών τη 2η μεταξύ 5-14 ετών και την 3η μεταξύ 30-44 ετών.
Στην Ελλάδα το ετήσιο εθνικό κόστος των τροχαίων δυστυχημάτων εκτιμάται περίπου σε 1,5 με 4,0% του Α.Ε.Π που αυτό αναλύεται σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία σε 3,41δισ. ευρώ.
Στη χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου, 2 άνθρωποι χάνουν κάθε μέρα τη ζωή τους στο δρόμο και άλλοι 3 μένουν με μόνιμη αναπηρία. Την περίοδο 2004-2014,14.665 άνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους στο δρόμο και 19.164 τραυματίστηκαν σοβαρά
Οι θανάσιμοι τραυματισμοί στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 53% και οι σοβαροί τραυματισμοί κατά 55% τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά η μείωση αυτή δεν αρκεί, με τους ειδικούς να ζητούν αφενός τη λήψη μέτρων και αφετέρου αυστηρούς ελέγχους για την κατάσταση των οχημάτων.
Τον Ιανουάριο φέτος, τα τροχαία δυστυχήματα, που συνέβησαν σε ολόκληρη τη χώρα και προκάλεσαν το θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων, αυξήθηκαν κατά 8,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.
Ο έλεγχος της ταχύτητας, η οδήγηση και το αλκοόλ, η χρήση κράνους από ποδηλάτες και μοτοσικλετιστές, η χρήση παιδικού καθίσματος, η βελτίωση της ικανότητας των παιδιών να δουν και να τα βλέπουν, η βελτίωση των υποδομών, η προσαρμογή σχεδιασμού οχημάτων, η μείωση των κινδύνων για τους νέους οδηγούς, η παροχή κατάλληλης φροντίδας για τα τραυματισμένα παιδιά, καθώς και η επίβλεψη των παιδιών στους δρόμους, είναι μερικές μόνο από τις στρατηγικές που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ασφάλεια των παιδιών.
Εδώ, σύμφωνα με την κα. Μυλωνά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η παιδεία που ξεκινάει από το σπίτι και πρέπει να συνεχίζεται καθ΄ όλη τη διάρκεια της σχολικής εκπαίδευσης των παιδιών.
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.860)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.226)
- Εκδηλώσεις(1.597)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.970)
Αρθρογραφία
Είσοδος