Το μήνυμα ότι «όλοι μαζί μπορούμε» κι ότι «γίνεται μεγάλος αγώνας» έστειλε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης ο οποίος συνοδευόμενος χτες το πρωί από την Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη παρουσίασε στην Ειδική Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής το αναπτυξιακό μοντέλο της Ηπείρου, το έργο που έχει γίνει και αυτό που προγραμματίζεται ώστε να βγει η περιφέρεια από το αρνητικό πλαίσιο της φτώχειας και της ανεργίας.
Η συζήτηση ήταν πολύ ζωντανή, κράτησε περίπου τρεις ώρες και μεταδόθηκε το απόγευμα και από το κανάλι της Βουλής ενώ συμμετείχαν και βουλευτές της Ηπείρου (Μερόπη Τζούφη, Γιάννης Καραγιάννης, Κώστας Τασούλας κ.α).
Στην αρχική του εισήγηση ο κ. Καχριμάνης, έδωσε βάρος στο σχέδιο ανασυγκρότησης της παραγωγής με έμφαση στην πρωτογενή παραγωγή, παραθέτοντας πλήθος παραδειγμάτων τόσο για τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν όσο και για τα περιθώρια αλλαγών στη νοοτροπία της Δημόσιας Διοίκησης. Αναφέρθηκε δε και στον έτερο αναπτυξιακό πυλώνα, αυτόν του τουρισμού των τεσσάρων εποχών πάνω στην κατεύθυνση μίας αξιοβίωτης, αυτοτροφοδοτούμενης και εξωστρεφούς ανάπτυξης, εστιασμένης στις παραγωγικές δραστηριότητες που αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα και ενισχύουν την τοπική ταυτότητα, με σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία και τον πολίτη της Ηπείρου.
Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός συνολικά στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες που είναι ο πρωτογενής και ο αγροδιατροφικός τομέας, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, η νέα επιχειρηματικότητα, και η υγεία και η ευεξία, με αναφορά στον ιατρικό και τον ιαματικό τουρισμό.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην ορεινή γη της Ηπείρου, με τα διαφορετικά είδη φυτών που επιτρέπει να παράγονται ποιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία κατακτούν την Ελλάδα, και ολόκληρο τον κόσμο.
«Άλλο να παράγεις στα ορεινά και άλλο στις πεδιάδες», είπε ενδεικτικά, μίλησε για την αναγκαιότητα διασφάλισης της Φέτας, που χαρακτήρισε «κορωνίδα» της παραγωγής, και ανακοίνωσε και την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Περιφέρεια για τη διεύρυνση των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως και προσπάθεια μετονομασίας του Κασκαβάλ σε τυρί της Πίνδου.
«Αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε τη μοίρα αυτού του τόπου, μέσω της στροφής των νέων ανθρώπων στην παράγωγη. Μέχρι σήμερα βέβαια, ο πρωτογενής τομέας αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα, τα οποία δε λύνονται χωρίς τη στήριξη του κράτους», δήλωσε μεταξύ άλλων και έκανε ειδική αναφορά στην εμπλοκή με τις δασικές εκτάσεις της αναγνώρισης των βοσκοτόπων.
Για τη μεγάλη προσπάθεια αξιοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων μίλησε από τη μεριά της η κα Καλογιάννη που τόνισε ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί το 41% του ΠΕΠ Ηπείρου. Έκανε ακόμα αναφορά στην πρόσφατη ένταξη του Εμπορευματικού Κέντρου Θεσπρωτίας, στο πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη» και την επιχορήγηση της Τεχνικής Βοήθειας για μεγάλα έργα εξοικονόμησης ενέργειας.
Αναφέρθηκε ακόμα στους στόχους όπως η ολοκλήρωση του λιμένα Ηγουμενίτσας και της Αμβρακίας Οδού, η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου, η τροφοδοσία της με φυσικό αέριο μέσω εναλλακτικών μεθόδων (συμπιεσμένο φυσικό αέριο) κ.α καθώς και στην ανάγκη προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων.
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος