Επικαιρότητα

Φύλαξη συνόρων με ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή

Off

Νέα δεδομένα στη φύλαξη των συνόρων αποτελεί η συμφωνία για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής με αιχμή το μεταναστευτικό.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία εγκρίθηκε χτες από το Συμβούλιο, σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία  Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. 
Η συμφωνία αυτή ανοίγει το δρόμο για τη συγκρότηση και την έναρξη της λειτουργίας ενός ενισχυμένου οργανισμού αρχής γενομένης από αυτό το καλοκαίρι και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη αποφασιστεί. 
Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή θα αποτελέσει έναν νέο ενισχυμένο οργανισμό, που θα στηρίζεται στις βάσεις που έχει θέσει ο Frontex, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να αξιοποιεί εφεδρικά προσωπικό και εξοπλισμό. 
Τονίζεται πάντως ότι τα κράτη-μέλη θα εξακολουθήσουν να έχουν τον έλεγχο και την ευθύνη για τα σύνορά τους και θα εξακολουθήσουν επίσης να έχουν την ευθύνη για την καθημερινή διαχείριση των εξωτερικών τους συνόρων. 
Αλλά όταν κρίνεται αναγκαίο, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα παράσχει υποστήριξη σε όλα τα κράτη μέλη και θα είναι σε θέση να εντοπίζει και να αντιμετωπίζει τις αδυναμίες προληπτικά, και όχι όταν είναι ήδη πολύ αργά.
Η Ήπειρος όπως και η Βόρεια Ελλάδα αποτελούν μέρος της διόδου μεταναστών προς την υπόλοιπη Ευρώπη μέσω των Δυτικών Βαλκανίων, τόσο στο χερσαίο μέρος των συνόρων όσο και στο θαλάσσιο στην περίπτωση του Ιονίου που αποτελεί μέρος των εναλλακτικών διαδρομών που χρησιμοποιούνται για πρόσβαση στην Ιταλία. Το αν θα δούμε και συνοριοφύλακες του νέου ευρωπαϊκού οργανισμού στην περιοχή μας, προφανώς θα εξεταστεί όταν προχωρήσει με συγκεκριμένα βήματα πια, ο σχεδιασμός.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σχετικά: «Η συμφωνία για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής  και Ακτοφυλακής δείχνει πως η Ευρώπη είναι σε θέση να δράσει άμεσα και αποφασιστικά προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις. Η ώρα για την υλοποίηση αυτής της ιδέας σαφώς έφθασε: η Επιτροπή το δήλωσε το Μάιο του 2014, και εγώ το επανέλαβα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας – ότι είναι ανάγκη να ενισχύσουμε τον Frontex σημαντικά, και να τον αναπτύξουμε σε ένα πλήρως λειτουργικό Ευρωπαϊκό σύστημα Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Η Επιτροπή συνεργάζεται εποικοδομητικά με τους εταίρους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο από τότε που υποβλήθηκε η πρόταση τον περασμένο Δεκέμβρη και θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τον Ολλανδό Πρωθυπουργό, τον πρώτο Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φρανς Τίμερμανς καθώς και τον Επίτροπο Μετανάστευσης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο για το αδιάλειπτο έργο τους σχετικά με αυτό το πολύ σημαντικό εγχείρημα που θα δείξει στον κόσμο ότι από εδώ και στο εξής, η Ευρώπη θα διαχειρίζεται την προστασία των συνόρων της ως μια κοινή αποστολή αλληλεγγύης.»
Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή φιλοδοξεί να αποτελέσει το σύνδεσμο που λείπει για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, έτσι ώστε οι άνθρωποι να συνεχίζουν να ζουν και να κινούνται ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συμβάλλει στην υλοποίηση της δέσμευσης της Ευρώπης να αποκαταστήσει τη φυσιολογική λειτουργία του χώρου Σένγκεν και την άρση των προσωρινών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα έως το τέλος του χρόνου, όπως προβλέπεται στο χάρτη πορείας για την «Αποκατάσταση του χώρου Σένγκεν» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 4ης Μαρτίου 2016, σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση.
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας όπως τα αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου είναι:
– Ο νέος οργανισμός θα έχει πιο ενεργό ρόλο στην επιστροφή των μεταναστών στη χώρα καταγωγής τους, αλλά μόνο όταν πρόκειται για την εκτέλεση των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί από τις εθνικές αρχές.
– Εάν ένα κράτος-μέλος διαφωνεί με την απόφαση του Συμβουλίου για την παροχή βοήθειας, οι άλλες χώρες της ΕΕ μπορούν να επαναφέρουν προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.
– Ο εξοπλισμός για τις ομάδες άμεσης επέμβασης θα διατίθεται από τα κράτη-μέλη μέσα σε δέκα μέρες από την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου.
– Θα οριστούν αξιωματικοί που θα λειτουργούν ως σύνδεσμοι μεταξύ του Οργανισμού και των κρατών-μελών και θα εποπτεύουν όλα τα κράτη-μέλη που έχουν εξωτερικά σύνορα. Καθένας από αυτούς θα μπορεί να καλύπτει έως και τέσσερις γεωγραφικά γειτονικές χώρες, προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ του Οργανισμού και του οικείου κράτους-μέλους.

Από το 2009
Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής  και Ακτοφυλακής, όπως ανήγγειλε ο Πρόεδρος Γιούνκερ στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης τον Σεπτέμβριο του 2009, αποτελεί μέρος των μέτρων που λαμβάνονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δράσης για τη Μετανάστευση προκειμένου να ενισχυθεί η διαχείριση και η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στις 15 Δεκεμβρίου του 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια νομοθετική πρόταση για την δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία θα αναβαθμίζει τον Frontex.
Την πρόταση την οποία στήριξαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, θα συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση  της μεταναστευτικής κρίσης, τη βελτίωση της εσωτερικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τη διασφάλιση της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων. Η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής θα εξασφαλίσει την ισχυρή και από κοινού διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232372

Powerd By  

    Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
    ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
    Διευθυντής σύνταξης:
    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    tel 2651032055
    mail ele@ele.gr

    ΑΦΜ 047685050
    ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ