Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025 11:01
Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιουνίου 2016
Επικαιρότητα

Ανάγκη για ένα νέο εθνικό συμβόλαιο

Off

Στη γραμμή της εθνικής συναίνεσης και της αναγκαιότητας που υπάρχει για αυτήν, επέμεινε από τα Ιωάννινα, ο Γ. Παπανδρέου που πραγματοποίησε ανοιχτή ομιλία το βράδυ της Πέμπτης. Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει αφενός την πολιτική πραγματικότητα του σήμερα και αφετέρου να αναφερθεί για μία ακόμη φορά πάντως, σε όλα όσα έγιναν κατά την περίοδο της δικής του πρωθυπουργίας και κυβέρνησης που οδήγησε τη χώρα στο πρώτο μνημόνιο.
Ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στο ακροατήριο τόνισε, ότι παρά τα προβλήματα της χώρας, εξακολουθεί να υπάρχει ελπίδα για διέξοδο από την κρίση, αρκεί να υπάρξει στοιχειώδης πολιτική συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας είχαν την ευκαιρία να επιβάλλουν γενναίες μεταρρυθμίσεις, που ήταν και είναι αναγκαίες για τη χώρα. Τελικά όμως, με τον τρόπο που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση, επιβαρύνθηκε ο ελληνικός λαός με νέα μέτρα και νέα ύφεση. Εφαρμόζουν ουσιαστικά ένα επαχθέστερο μνημόνιο και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η νομή της εξουσίας», ανέφερε αρχικά.

Εθνικό σχέδιο δράσης
Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ομιλία του και στις δηλώσεις στα τοπικά μέσα στην ανάγκη για την υπογραφή ενός νέου εθνικού σχεδίου – συμβολαίου με το λαό. Για να γίνει όμως αυτό, που θα περιλαμβάνει ως μέγιστη προτεραιότητα την αντιμετώπιση των πελατειακών σχέσεων και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, απαιτείται ένα μίνιμουμ συνεννόησης των πολιτικών, αλλά και των παραγωγικών δυνάμεων. 
«Ένα εθνικό μορατόριουμ σοβαρότητας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Όπως όταν πρότεινα τότε, να διαπραγματευτούμε από κοινού με την τρόικα κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Όπως έκανε η Πορτογαλία. Για αλλαγές με βάθος και προοπτική, χρειάζεται διαβούλευση και με τις πολιτικές δυνάμεις, και με την κοινωνία συμμέτοχη, και με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, για την επίτευξη του κοινού σκοπού. Ακόμα και δημοψηφίσματα – που όμως δεν θα έχουν το χαρακτήρα τακτικισμού και πολιτικής χειραγώγησης», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Συνεργασίες και εκλογές
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας του Κινήματος με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπανδρέου δεν το απέκλεισε, αλλά είπε με νόημα, ότι αυτό μπορεί να γίνει εάν αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ. 
«Με πολιτικές, όπως αυτές που εφαρμόζει που είναι συντηρητικές δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος συνεργασίας. Εάν δεν ευοδωθεί η προσπάθεια για κοινή συμπόρευση με τις άλλες αριστερές, προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, τότε το Κίνημα θα κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν», ανέφερε.
Το Κίνημα βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης των τοπικών οργανώσεων.
«Θέλουμε οργανώσεις, με πολιτική άποψη, με πολιτικό λόγο, με πολιτική πρόταση και επιχειρήματα. Πραγματικά πολιτικά σχολεία, σκέψης και δράσης. Ο στείρος οργανωτισμός, δεν μας πάει πουθενά.
Εμείς θέλουμε ισχυρές οργανώσεις, όχι για να οικοδομήσουμε νέες κομματικές γραφειοκρατίες, αλλά για να μπορούμε να έχουμε ουσιαστική και αποτελεσματική πολιτική δράση στην κοινωνία με την κοινωνία. 
 
Μήνυμα για 
τη δολοφονία της Κοξ
Ο Γιώργος Παπανδρέου, ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στο τραγικό γεγονός της βουλευτού του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Τζο Κοξ.
«Ένα βάρβαρο γεγονός, που επιβεβαιώνει, δυστυχώς με δραματικό τρόπο, το που μπορεί να οδηγήσει ο φανατισμός, η μισαλλοδοξία, η πόλωση, η διχόνοια. Και βεβαίως, να εκφράσω την ελπίδα, η Ευρώπη να μείνει ενωμένη. Ας αναλογιστούμε ότι, αυτό το πρωτόγνωρο μεταπολεμικό δημοκρατικό εγχείρημα, που σταδιακά μετεξελίχθηκε στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν αποτέλεσμα της τραγικής εμπειρίας σημαντικών ανθρώπων με όραμα, που βίωσαν τα δεινά του δεύτερου μεγάλου πολέμου και μας άφησαν μια μεγάλη παρακαταθήκη. Να συζητούμε, αντί να πολεμούμε. Ας αναλογιστούμε επιτέλους ότι, οι πολιτικοί συσχετισμοί, μπορούν να αλλάξουν με αγώνες, κοινωνικούς, πολιτικούς και όχι με αίμα», ανέφερε.’

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Χρησιμες Συνδέσεις