Ενημέρωση μέσω social media
Πολύ ενδιαφέρουσα η έρευνα του Ινστιτούτου Reuters για την Μελέτη της Δημοσιογραφίας που δημοσιοποιήθηκε χτες και αναφέρει ότι το 28% των νέων 18- 24 ετών δήλωσε ότι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως την κύρια πηγή ειδήσεων. Έδειξε ακόμα ότι το 51% των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο ενημερώνονται για τις ειδήσεις μέσω των social media. Η έρευνα είχε δημοσιότητα στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης προφανώς γιατί είναι παγκόσμιο το ενδιαφέρον και η αγωνία για το μέλλον της ειδησεογραφίας.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, αυτή η τάση καθώς και η αυξανόμενη χρήση των κινητών τηλεφώνων για την ανάγνωση ειδήσεων υπονομεύουν τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα, αλλάζουν δηλαδή όσα επιχειρούνται παραδοσιακά στον Τύπο για την ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Και τα κινητά
Η έρευνα που διεξάγεται τα τελευταία 5 χρόνια για λογαριασμό του YouGov, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 50.000 ατόμων σε 26 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σύμφωνα με το Ρόιτερς, στην εισαγωγή της έκθεσης αναφέρεται ότι «ένα δεύτερο κύμα διαταραχής» έχει χτυπήσει τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, με «δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις τόσο για τους εκδότες όσο και για το μέλλον της παραγωγής ειδήσεων».
Για τους παραδοσιακούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς είναι χαρακτηριστικό ότι στις αγγλόφωνες χώρες ποσοστό λιγότερο του 10% των αναγνωστών έχουν πληρώσει συνδρομή σε κάποια ειδησεογραφική ιστοσελίδα τον τελευταίο χρόνο.
Αναλυτικότερα, στην πρώτη θέση με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που έχουν πληρώσει τον τελευταίο χρόνο συνδρομή σε κάποιο ειδησεογραφικό site βρίσκεται η Νορβηγία με 27%, ακολουθούν η Σουηδία και η Πολωνία με 20%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ιταλία με 16%. Στον αντίποδα, η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με το μικρότερο ποσοστό 7%, μαζί με την Τσεχία, την Αυστρία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Πέρα από τα social media σημαντικό ρόλο πλέον στην ενημέρωση του κοινού παίζουν τα smartphones, αφού αποτελούν την πιο δημοφιλή επιλογή συσκευής. Η πλειονότητα των ατόμων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν το «έξυπνο» κινητό τους τηλέφωνο για την ανάγνωση ειδήσεων, με το μεγαλύτερο ποσοστό να παρατηρείται στην Σουηδία (69%), την Κορέα (66%) και την Ελβετία (61%).
Ποιος θα πληρώσει
Το ερώτημα που θέτουν στην ουσία οι νέοι, είναι πώς να αγνοήσεις στην ενημέρωση τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, αφού εκεί συγκροτείται ένας διαφορετικός, αλλά όπως φαίνεται ολοκληρωμένος κόσμος, που περιλαμβάνει και την ενημέρωση. Και ειδικά για τα ΜΜΕ αν κανείς δεν πληρώνει συνδρομή, κι όλα είναι ή μοιάζουν να είναι δωρεάν, από πού θα χρηματοδοτηθεί η καλή δημοσιογραφία που προσφέρει πρωτότυπες ειδήσεις (τις οποίες αντιγράφουν διάφοροι διαμεσολαβητές στα social media); Φαύλος κύκλος με άγνωστο προς το παρόν το αποτέλεσμα.
Παντού μία κάμερα
Είναι και η τεχνολογία που βοηθά προφανώς, αλλά μία κάμερα είναι παντού σήμερα. Μπορείς να παρακολουθήσεις μία εκδήλωση από το σπίτι σου ζωντανά, να έχεις τη δυνατότητα να τη βρεις μαγνητοσκοπημένη κάπου στο Δίκτυο, να έχεις όσες φωτογραφίες θες. Και σε πολλές εκδοχές μάλιστα αφού και το κοινό καταγράφει συνέχεια με κινητά. Μοιάζει αδύνατο να μην καταγραφεί κάτι στις μέρες μας. Κι από την άλλη ό,τι δεν καταγράφεται, λες και δεν υπάρχει.
Κι επιπλέον, η εικόνα λειτουργεί σαν εμπέδωση της εμπειρίας. Είδα κάτι, άκουσα κάτι, επειδή καταγράφηκε και διαμοιράστηκε σε πολλούς άλλους, επειδή «ήμουν εκεί» αλλά κι επειδή είχα πρόσβαση σε ότι «ήταν εκεί».
Ένας νέος θαυμαστός κόσμος που εκτοξεύει την επικοινωνία και την αμεσότητα, αλλά παράλληλα δεν αφήνει και πολλά στην άκρη, στην ησυχία του λιγότερου φωτισμένου. Γινόμαστε ό,τι προβάλλουμε κι ότι προβάλλεται.
Γράφει ο ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ
fkaramitsos@yahoo.gr
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος