Ανοιχτή πληγή εξακολουθεί να είναι το ζήτημα των απατών σε βάρος ηλικιωμένων από κυκλώματα επιτήδειων που έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους στην επικράτεια, αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη.
Το φαινόμενο με τις απάτες σε βάρος ηλικιωμένων, σε συνδυασμό με αυτό των κλοπών και διαρρήξεων σε απομονωμένες και απομακρυσμένες περιοχές της επικράτειας έχει πλήξει και την περιφέρεια της Ηπείρου και ειδικότερα τα Ιωάννινα όπου πριν από μερικούς μήνες άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι για την αποκάλυψη ενός από τα κυκλώματα.
Όπως αποδείχθηκε όμως στην πορεία το κύκλωμα δεν ήταν ένα και μοναδικό, αλλά αρκετά σε ολόκληρη τη χώρα, με διάφορους δράστες, που χρησιμοποιούν συγκεκριμένες μεθόδους για να εξαπατήσουν τους ηλικιωμένους.
Το αρχηγείο τη Ελληνικής Αστυνομίας με εντολή του προχώρησε σε ενημερωτικές δράσεις σε όλες τις περιφέρειες και στην Ήπειρο, καταρτισμένοι αστυνομικοί πραγματοποίησαν ενημερωτικές διαλέξεις σε κέντρα ανοιχτής προστασίας και σε χώρους όπου συγκεντρώνονται ηλικιωμένοι.
Διένειμαν επίσης ενημερωτικά φυλλάδια σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, με χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη κλοπών και απατών.
Ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως ανέφερε ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, Ταξίαρχος Κ. Σκούμας δόθηκε στις συμβουλές πρόληψης και αποτροπής περιστατικών εξαπάτησης, καθώς και στην ανάγκη άμεσης ειδοποίησης της αστυνομίας προκειμένου να εντοπίζονται και να συλλαμβάνονται οι δράστες.
Διάφοροι τρόποι δράσης
Ο κ. Σκούμας παρουσίασε αναλυτικά τους τρόπους με τους οποίους προσεγγίζουν τα μέλη των κυκλωμάτων, τους ηλικιωμένους με την πιο συνήθη μέθοδο να είναι η αιφνιδιαστική τηλεφωνική κλήση σε αυτούς, προσποιούμενοι τους αστυνομικούς, τους δικηγόρους, ή τους γιατρούς και υποστηρίζοντας ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο έχει προκαλέσει θανάσιμο τραυματισμό σε τροχαίο και προκειμένου να μη μπει σε περιπέτειες θα πρέπει το συγγενικό του πρόσωπο να καταβάλλει ένα σεβαστό χρηματικό ποσό. Για να γίνουν πιο πειστικοί, άλλοι συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα. Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στο σπίτι τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, κοντά στο σπίτι», τόνισε ο κ. Σκούμας.
Μία δεύτερη μεθοδολογία είναι ο ισχυρισμός ότι στενός συγγενής των ηλικιωμένων εισήχθη εσπευσμένα σε κάποιο νοσοκομείο, λόγω τροχαίου ατυχήματος ή κάποιου άλλου εκτάκτου λόγου και απαιτούν χρήματα για να γίνει άμεσα κάποια ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργική επέμβαση.
Ακόμη, οι δράστες εμφανίζονται στα σπίτια, προφασιζόμενοι ότι είναι υπάλληλοι ΔΕΚΟ ή δημοτικών ανωνύμων εταιρειών και αφού εισέρχονται στο σπίτι, με τη μέθοδο της απασχόλησης αφαιρούν χρήματα και κοσμήματα.
Μία από τις πιο πρόσφατες απάτες είναι και αυτή με τους δήθεν τραπεζικούς υπαλλήλους που ενημερώνουν τους ηλικιωμένους ότι επίκειται «κούρεμα» των καταθέσεών τους και ζητούν χρηματικά ποσά για να αποτραπεί το «κούρεμα». Ακόμη προσποιούνται λογιστές, εφοριακούς και με κάθε τρόπο προσπαθούν να αποκτήσουν οικειότητα με τα θύματα κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους.
Προσοχή στα ΑΤΜ
Αρκετά είναι επίσης τα θύματα την ώρα που πραγματοποιούν συναλλαγές σε ΑΤΜ. Οι δράστες, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί υποκλέπτουν το PIN κατά την πληκτρολόγησή του, ενώ στη συνέχεια περιμένουν να ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Τη στιγμή της εξόδου της κάρτας από το ΑΤΜ ένας από τους δράστες ρίχνει στα πόδια του συναλλασσόμενου ένα χαρτονόμισμα και τον προτρέπει να το πάρει με το πρόσχημα ότι του έπεσε από την τσέπη. Οι δράστες εκμεταλλεύονται το χρονικό διάστημα που ο συναλλασσόμενος απασχολείται με το πεσμένο χαρτονόμισμα και αφαιρούν την κάρτα του από το στόμιο εξόδου του ΑΤΜ, τοποθετώντας στη θέση της μία άλλη. Μετά την αποχώρηση του συναλλασσόμενου, που δεν έχει αντιληφθεί την αλλαγή της κάρτας, οι δράστες αφαιρούν το υπόλοιπο του λογαριασμού.
«Οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και προσεκτικοί όταν άγνωστοι προσπαθούν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικών ποσών και να ειδοποιούν άμεσα την αστυνομία και να προσπαθούν να συγκρατήσουν τα χαρακτηριστικά των δραστών και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα, χρώμα), για να βοηθήσουν το έργο των διωκτικών αρχών.
Οι συγγενείς των ηλικιωμένων, να τους ενημερώνουν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για τα τεχνάσματα και τους τρόπους δράσης που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περίεργες και ύποπτες κινήσεις που μπορεί να συμβαίνουν στο περιβάλλον των ηλικιωμένων», κατέληξε ο κ. Σκούμας.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος