Επικαιρότητα

Ο πλούτος των σπάνιων φυλών ζώων

Off

Αναγκαιότητα και επένδυση ταυτόχρονα για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα αποτελεί η διατήρηση και διαχείριση των ζωικών γενετικών πόρων.
Η αναγκαιότητα αυτή αναδείχθηκε από τις εισηγήσεις των ομιλητών στην ημερίδα της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε χθες στα Ιωάννινα σε συνεργασία με την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου.
Η Ζωοτεχνική Εταιρεία σύμφωνα με τον πρόεδρό της, καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών Γεώργιο Ζέρβα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημασία της διατήρησης των ζωικών γενετικών πόρων και μέσα από αυτήν τη διατήρηση, στην ενίσχυση των σπάνιων και αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων.
Όπως σημείωσε ο κ. Ζέρβας η αιγοπροβατοτροφίας είναι ένας κλάδος με ιδιαίτερη δυναμική και προοπτική στην Ελλάδα και καταβάλλεται προσπάθεια για την ανάδειξη των ελληνικών φυλών, οι οποίες μπορούν και πρέπει να εκτραφούν σε μεγαλύτερη κλίμακα και με την ανάλογη υποστήριξη από την ελληνική πολιτεία.
Ένα κορυφαίο ζήτημα είναι η μειωμένη παραγωγικότητα των ελληνικών φυλών, κάτι που αντισταθμίζεται όμως από το μικρότερο κόστος διατροφής τους, σε συνδυασμό με το παραγόμενο προϊόν, που είναι υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας.
«Θεωρούμε, ότι η εκτροφή ζώων που αποδίδουν σε μόνιμη βάση το μέγιστο της παραγωγής τους αποτελεί θεμελιώδη επιλογή και η γενετική βελτίωση έχει τον πρώτο λόγο σε αυτό», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Εισηγήσεις
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι αυτόχθονες φυλές των αγροτικών ζώων της υπαίθρου, ορθές πρακτικές γενετικής διαχείρισης μικρών πληθυσμών, προγράμματα διατήρησης απειλούμενων αυτόχθονων φυλών και εξειδικευμένες παρουσιάσεις και εισηγήσεις.
Μία από αυτές αφορούσε στις παράλληλες δράσεις διατήρησης της αυτόχθονης φυλής του αλόγου της Πίνδου με τον Νικόλαο Κωστάρα, γενικό γραμματέα του σωματείου «Αμάλθεια» να αναφέρεται σε ένα ιδιαίτερο και σπάνιο ζώο που αποτελεί πολύτιμο γενετικό υλικό και ανεκτίμητη εθνική κληρονομιά από ιστορική και πολιτιστική άποψη.
Κατά την εισήγησή του πρότεινε την οργάνωση των εκτροφέων σε συλλόγους που σε επόμενη φάση θα έχουν την υποχρέωση να σημαίνουν (τσιπ) τα άλογά τους και να κρατούν γενεαλόγια και επίσης να τα χρησιμοποιούν σε παλιές και νέες εργασίες.
Ένα βασικό πρόβλημα στη διατήρηση της φυλής σχετίζεται με τις ανεξέλεγκτες συζεύξεις που μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια πολύτιμου γενετικού υλικού και στην εξαφάνιση των ποιοτικών του χαρακτηριστικών.
Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης και ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, αρμόδιος για θέματα αγροτικής ανάπτυξης Γεώργιος Βίνης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232372

Powerd By  

    Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
    ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
    Διευθυντής σύνταξης:
    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    tel 2651032055
    mail ele@ele.gr

    ΑΦΜ 047685050
    ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ