Επικαιρότητα

Με όπλο την ποιότητα, η ανάπτυξη της Ηπείρου

Off

Την ευκαιρία να επιβεβαιωθεί εκ του σύνεγγυς η διάσταση απόψεων μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του παραγωγικού κόσμου, σχετικά με την φορολόγησή του είχαν χθες στα Ιωάννινα εκπρόσωποι και των δύο πλευρών.
Η ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με επίκεντρο την αιγοπροβατοτροφία και το μέλλον της στην Ήπειρο και γενικότερα ανέδειξε και τον διαφορετικό τρόπο σκέψης κυρίως όμως τη διαφορετική πληροφόρηση της ηγεσίας και των παραγωγών με τους δεύτερους να κάνουν λόγο για υπέρμετρη φορολόγηση και τον υπουργό κ. Αποστόλου να τονίζει πως για πρώτη φορά στα χρονικά διασφαλίστηκε το αφορολόγητο στον πρωτογενή τομέα.
Το θέμα δεν ήταν το κυρίαρχο στην ημερίδα, όμως αναδείχθηκε σε τέτοιο, εξαιτίας των τοποθετήσεων κατά τη διάρκεια της ημερίδας, υποχρεώνοντας τον κ. Αποστόλου να απαντήσει περισσότερες από μία φορές, αλλά και να κάνει σχετικές δηλώσεις στα τοπικά μέσα αμέσως μετά τη λήξη της εκδήλωσης.
«Με το συνδυασμό του νέου φορολογικού και του νέου ασφαλιστικού, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δε ζημιώνονται, αντιθέτως για πρώτη φορά διασφαλίσαμε την ύπαρξη αφορολόγητου στην επιχειρηματική δραστηριότητα και με την σύνδεση του ασφαλίστρου του ΟΓΑ, σε βάθος πενταετίας, το βάρος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι πολύ μικρότερο», σημείωσε ο κ. Αποστόλου, αναδεικνύοντας ωστόσο την πραγματική διάσταση και το πλήγμα που αφορά εκείνους που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα ως συμπληρωματικό εισόδημα.
«Γι’ αυτούς που δεν είναι αγρότες κατά κύριο επάγγελμα, το συμπληρωματικό τους εισόδημα θα προστεθεί στο κύριο επάγγελμα και θα φορολογηθεί αναλόγως», σημείωσε.

Προτάσεις για αλλαγές
Ο κ. Αποστόλου στην ομιλία του αναφέρθηκε στις δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα, ειδικότερα στην Ήπειρο και εξειδικευμένα στην αιγοπροβατοτροφίας. «Επιλέξαμε την Ήπειρο γιατί υπάρχει ένας εξαιρετικός συνδυασμός που απαντά στις δυνατότητες αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Η κοινωνική και οικονομική σημασία της αιγοπροβατοτροφίας, είναι επίσης και ιδιαίτερα σημαντική γιατί είναι η μόνη δραστηριότητα που μπορεί να διασφαλίσει ένα ελάχιστο εισόδημα σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπως είναι πολλές της Ηπείρου, και μάλιστα σε μια περίοδο έντονης παγκοσμιοποίησης και της αγροτικής οικονομίας», σημείωσε ο υπουργός.
Ακολούθως, αναφέρθηκε σε επιμέρους παρεμβάσεις που μπορούν να ενισχύσουν, όπως είπε άμεσα, αλλά και μεσοπρόθεσμα την πρωτογενή παραγωγή στην Ήπειρο.Έτσι, χαρακτήρισε «μικρή επανάσταση» το νόμο για τις βοσκήσιμες γαίες, γνωστοποιώντας τον νέο όρο «λιβαδικές μονάδες», ο οποίος θα απασχολήσει την κτηνοτροφία το επόμενο διάστημα. Μέσω της Περιφέρειας Ηπείρου, θα διατεθούν πόροι από το πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη νέα προγραμματική περίοδο σε ύψος 37% κάτι που σημαίνει συνολικά ένα επιπλέον ποσό 2 δις ευρώ.

Σημειακές παρεμβάσεις
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αποστόλου στις δυνατότητες δημιουργίας μικρών τοπικών ομάδων, σε συνεργατικά σχήματα. Ακόμη για τις επιλέξιμες εκτάσεις είπε ότι για την Ήπειρο το θέμα έχει αντιμετωπιστεί και μάλιστα έχουν διασφαλιστεί οι επιλεξιμότητες και υπάρχει απόθεμα γαιών.
Προανήγγειλε την ενίσχυση του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης, με επίκεντρο την ενίσχυση και την εξειδίκευση των τοπικών φυλών, ενώ δεσμεύθηκε για την αναβάθμιση της Γαλακτοκομικής Σχολής.
«Δεν λέω ότι τα κάναμε όλα καλά. Υπάρχουν εκρεμότητες και προβλήματα και στον αγροτικό χώρο. Έχετε δίκιο για τις καθυστερήσεις των πληρωμών. Είναι όμως η ίδια η αρχιτεκτονική της νέας ΚΑΠ σε εθνικό επίπεδο που δημιουργεί γραφειοκρατία και καθυστερήσεις. Παρόλα αυτά, εμείς πήγαμε καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που και αυτή τη στιγμή δεν έχουν ακόμα πληρώσει τις ενισχύσεις.  Το 2015 ήταν η πρώτη χρονιά, μετά από πολλά χρόνια, που δεν είχαμε το καθιερωμένο πρόστιμο των 320-350 εκατ. ευρώ για τους βοσκοτόπους. Η δική μας κυβέρνηση μας ήταν υποχρεωμένη, σε δύσκολες δημοσιονομικά και παραγωγικά συνθήκες, να επιλύσει ταχύτατα, οικονομικά, διαρθρωτικά και κοινωνικά προβλήματα σε νεκρό χρόνο, υπό την πίεση μάλιστα μιας συμφωνίας, που απαιτούσε άμεσα δημοσιονομικά μέτρα με επιπτώσεις.Περάσαμε τις δύσκολες ημέρες. Ανοίγεται μπροστά μας ένας βατός δρόμος», τόνισε.

Η διασφάλιση της φέτας ΠΟΠ
Όπως ήταν φυσικό από την τοποθέτηση του κ. Αποστόλου δεν θα μπορούσε να απουσιάσει η αναφορά στις εξελίξεις για την προστασία της φέτας ως προϊόν ΠΟΠ με τον υπουργό να κάνει λόγο για υπονόμευση των διαπραγματεύσεων και για μηδενιστικές καταγγελίες αποκλειστικά για λόγους μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.
«Το κυριότερο όμως είναι ότι η ζήτηση αυτή, ειδικά για τη φέτα, είναι πολλαπλάσια της ελληνικής παραγωγής και δυστυχώς κατά μεγάλο μέρος καλύπτεται από διάφορες απομιμήσεις και «λευκά τυριά», πράγμα που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται να δώσουμε μεγάλες μάχες, αφού το πεδίο των διαπραγματεύσεων όχι απλά είχε υπονομευτεί αλλά και προδιαγράψει αρνητικό αποτέλεσμα. Όσοι ασχολούνται με τα αγροτικά θέματα το ξέρουν. Το ξέρουν ακόμα και εκείνοι που για λόγους μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων παρασύρουν και παρασύρονται σε μηδενιστικές καταγγελίες, όπως αυτές των τελευταίων ημερών ότι «χάσαμε το όνομα της φέτας» κ.λ.π.  Δεν χάσαμε τίποτα. Το όνομα της φέτας είναι απολύτως κατοχυρωμένο στην Ευρωπαϊκή αγορά, ενώ για τις τρίτες χώρες, στις οποίες μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία απολύτως προστασία, δίνουμε μάχη για να βελτιώσουμε το καθεστώς που κληρονομήσαμε και να κερδίσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», είπε.

Η Ολ. Γεροβασίλη
Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη που αναφέρθηκε στην κεντρική στόχευση της κυβέρνησης που αποτελεί κορυφαία πολιτική επιλογή και δεν είναι άλλη από την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
«Ο στρατηγικός στόχος μας παραμένει ένας και σταθερός. Η δίκαιη ανάπτυξη. 
Δίκαιη, γιατί μια η ανάπτυξη έχει νόημα μόνο όταν τα οφέλη της διαχέονται στην κοινωνία.  Μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η χώρα και η οικονομία μπαίνουν σε φάση ανασυγκρότησης. Η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι εκείνη που θα οδηγήσει βήμα βήμα σε μια Ελλάδα που θα παράγει και θα δημιουργεί. 
Με τον όρο παραγωγική ανασυγκρότηση, δεν εννοούμε μόνο τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης αλλά και την ποιοτική αναβάθμισή της. Με στραμμένο το βλέμμα στους νέους ανθρώπους που θέλουν να μπουν στην κτηνοτροφική παραγωγή αλλά και των επιστημόνων και των ερευνητών του χώρου. Υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν και πολλές προκλήσεις. 
Με κυριότερο, επιτρέψτε μου να πω, το κόστος παραγωγής και τις τιμές των προϊόντων. Αλλά και προκλήσεις που έχουν και διεθνείς διαστάσεις».

Ο Αλ. Καχριμάνης
Συνεπής σε όσα και στο παρελθόν είχε αναφέρει για τη συνεργασία της Περιφέρειας με τον κ. Αποστόλου, ο Αλ. Καχριμάνης αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα ζητήματα που απασχολούν την πρωτογενή παραγωγή, λέγοντας ότι σε αυτά τα προβλήματα δεν υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες και διαφοροποιήσεις.
«Σήμερα δεν έχει κανένας δικαίωμα να κάνει μικροπολιτική με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά, καθώς το πρόβλημα είναι κοινό για όλους».
 Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη συμβολή του Υπουργού στην επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων που αφορούσαν τη  νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και των επιδοτήσεων, στην αποδοχή του αιτήματος της Περιφέρειας για την ασφάλιση με εργόσημο των αλλοδαπών εργατών σε αγροτικές ασχολίες,  στο ζήτημα της φέτας, στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας για την πιστοποίηση παραδοσιακών-τοπικών προϊόντων και παράλληλα ζήτησε την επίλυση εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στον τομέα ευθύνης του Υπουργείου. 
"Κοινός στόχος μας είναι να μπει ο κόσμος στην παραγωγή. Έγιναν πολλά πράγματα από κάποιους προκατόχους σας, αλλά την τελική δουλειά πάνω στις αδειοδοτήσεις, για τις επιδοτήσεις του ΟΣΔΕ κ.λπ, την κάνατε εσείς, δώσατε μεγάλη μάχη και άλλαξαν τα πάντα", είπε ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στον Υπουργό. Έκανε ειδική αναφορά στα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των βοσκοτόπων, επαναφέροντας την πρότασή του να ενταχθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η αρμοδιότητα των δασών. 
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης, τόνισε ότι η Ήπειρος στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα. Ωστόσο, πρόσθεσε, "πολλοί δεν κατάλαβαν ότι πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους του μόχθου".  Στάθηκε ιδιαίτερα στο υψηλό κόστος παραγωγής που υπάρχει στην Ήπειρο, επισημαίνοντας ότι για το λόγο αυτό το βάρος πέφτει στην ποιότητα. "Λέμε όχι στην ισοπέδωση προς τα κάτω", είπε χαρακτηριστικά. 
Αναφερόμενος στο ζήτημα της φέτας και ειδικότερα στο ζήτημα που έχει ανακύψει με την προστασία της σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Περιφερειάρχης μεταξύ άλλων, είπε ότι "διαχρονικά μπορεί να μην κάναμε όλοι τα πρέποντα. Αν όμως όσοι στοιχηθούμε μαζί θα κερδίσουμε το στοίχημα". "Η Ήπειρος- συνέχισε- έχει μια ποικιλία φυτών η οποία δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Ούτε μπορεί ένας Γάλλος, ένας Δανός, ούτε οποιοσδήποτε άλλος, να πει ότι πήραμε τα φυτά από την Ήπειρο. 
Αλλά πρέπει να είμαστε πιο επικεντρωμένοι στη βιοποικιλότητα και όχι στο τι  κι πως είναι τα ζώα. Ζητώ να συστρατευθούμε όλοι μαζί. Πρέπει και εμείς εδώ να ξεκαθαρίσουμε το λευκό τυρί από τη φέτα.  Ούτε αυτό δεν έχουμε κάνει ακόμη στην Ελλάδα, αλλά  (κατά τα άλλα) συζητάμε ότι θα χάσουμε την ονομασία φέτα. Όλοι μαζί θα τα αλλάξουμε αυτά και θα αλλάξουμε την πατρίδα μας".

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232372

Powerd By  

    Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
    ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
    Διευθυντής σύνταξης:
    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    tel 2651032055
    mail ele@ele.gr

    ΑΦΜ 047685050
    ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ