Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025 01:31
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Ιουνίου 2016
Επικαιρότητα

Σε πλήρη εξέλιξη η αντιπαράθεση για το κυνήγι

Off

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αντιπαράθεση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Περιβάλλοντος και ειδικότερα του αναπλ. υπουργού κ. Τσιρώνη με τις κυνηγετικές οργανώσεις στο πλαίσιο της διεξαγωγής του εθνικού διαλόγου για το κυνήγι. 
Ο εθνικός διάλογος, αντίθετα από τις ευχές όλων των εμπλεκόμενων εξελίχθηκε σε φαρσοκωμωδία, σε έναν διάλογο κωφών, με τον αναπλ. υπουργό να υποβάλλει προτάσεις που ξεκινούν, από τη σταδιακή μείωση της κυνηγετικής δραστηριότητας στη χώρα, και να φτάνει μέχρι την οριστική κατάργηση της δραστηριότητας, διεκδικώντας την… πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία, αφού αυτό δε συμβαίνει σε καμία χώρα της γηραιάς Ηπείρου.
Όπως είναι γνωστό, οι κυνηγετικές οργανώσεις αποχώρησαν από τον εθνικό διάλογο καταγγέλλοντάς τον ως προσχηματικό, κατηγορώντας την πολιτική ηγεσία και προσωπικά τον κ. Τσιρώνη, ότι προσήλθε χωρίς επιχειρήματα και θέσεις.
Το περίεργο βέβαια είναι, πως τις θέσεις των κυνηγετικών οργανώσεων έχουν υπερασπιστεί ανά διαστήματα, την περίοδο που είχε ξεκινήσει ο εθνικός διάλογος και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, διαβεβαιώνοντας τους πάντες, ότι δε συζητείται καν ως ενδεχόμενο η κατάργηση της κυνηγετικής δραστηριότητας. Χαρακτηριστικές προς αυτό ήταν οι τοποθετήσεις του υφ. Εσωτερικών Γ. Μπαλάφα, όσο και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκρ. Φάμελου στην πρόσφατη εκδήλωση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
Ο Γεν. Γραμματέας της Ε’ ΚΟΗ Χαράλαμπος Μπρέχας αναφερόμενος στους λόγους της αποχώρησης των κυνηγετικών οργανώσεων από τον εθνικό διάλογο τόνισε, πως αυτό που γινόταν απείχε πολύ από το να χαρακτηριστεί διάλογος με επιχειρήματα και θέσεις.
«Ήμασταν οι μόνοι που παρουσιάσαμε τις θέσεις με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, από μελέτες όπως το πρόγραμμα «Φαινολογία της Μετανάστευσης» ή το «Άρτεμις», που υλοποιείται μία 20ετία και πλέον στην ελλαδική επικράτεια. Αποδείξαμε για πολλοστή φορά, ότι το κυνήγι είναι μία απόλυτα συμβατή δραστηριότητα με το περιβάλλον, όμως από την άλλη είχαμε θέσεις και κραυγές χωρίς επιχειρήματα, αλλά με συναισθηματισμούς. Με συναισθηματισμούς και «κρίμα» όμως, δε γίνεται διάλογος», σημείωσε ο κ. Μπρέχας, για να προσθέσει παράλληλα, ότι υπήρξαν και άλλες ελλείψεις στον εθνικό διάλογο, που επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους της κυνηγετικής οικογένειας.
«Είναι αδιανόητο να γίνεται ένας εθνικός διάλογος χωρίς να τηρούνται απομαγνητοφωνημένα πρακτικά και χωρίς να υπάρχει σαφής και συγκεκριμένη ατζέντα. Ο κ. Τσιρώνης το μόνο που έλεγε, ήταν ότι προσωπικά τάσσεται εναντίον της θηρευτικής δραστηριότητας. Γι’ αυτούς τους λόγους αποχωρήσαμε από τον εθνικό διάλογο και ας λάβουν μόνοι τους τις αποφάσεις που θέλουν. Θα κριθούν όμως από την κοινωνία γιατί το κυνήγι είναι μία δραστηριότητα, που προσφέρει 7000 θέσεις εργασίας, με ένα τζίρο 1,5 δις σε ετήσια βάση. Ας αναλάβουν λοιπόν όποιοι πάρουν τις αποφάσεις και το πολιτικό κόστος, αλλά και το οικονομικό και το κοινωνικό», κατέληξε ο κ. Μπρέχας. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Είσοδος

Χρησιμες Συνδέσεις