Επικαιρότητα

Βαρύ το πλήγμα αν χαθεί η φέτα

Off

Ορατός είναι ο κίνδυνος απώλειας του εθνικού κεφαλαίου για την πρωτογενή παραγωγή, όπως είναι αυτός της φέτας ως Προιόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) , αφού η Ε.Ε με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης προχωρά στην κύρωση, όπως φαίνεται της εμπορικής συμφωνίας με τη Ν. Αφρική, για την παραγωγή και διάθεση προϊόντων τύπου φέτας. 
Εκτός όμως από τη Ν. Αφρική, τους επόμενους μήνες αναμένεται να επικυρωθούν και άλλες συμφωνίες της Ε.Ε με τον Καναδά και τις ΗΠΑ, εξαφανίζοντας ουσιαστικά το πλεονέκτημα του ανταγωνιστικού προϊόντος από τους έλληνες παραγωγούς.
Οι συμφωνίες δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί, οι δηλώσεις όμως του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγ. Αποστόλου κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι.
«Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές διασφαλίσεις για μια συμφωνία που δυστυχώς είχε ήδη ολοκληρωθεί από το Σεπτέμβριο του 2014», δήλωσε ο κ. Αποστόλου μετά το πέρας της συνάντησης με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Hogan. «Καταφέραμε να δεσμευθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναθεώρηση της συμφωνίας, εντός της μεταβατικής περιόδου των 5 ετών, με σκοπό την πλήρη προστασία της φέτας, πριν αρχίσει να παγιώνεται μια κατάσταση αρνητική», πρόσθεσε ακόμη ο κ. Αποστόλου, ενώ σε επιθετικό ύφος απέναντι σε όσους αντιδρούν ήδη, ήταν η σχετική ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών, που αναφέρει, ότι υπάρχουν πλέον οι συνθήκες για την εξασφάλιση μίας ευνοϊκότερης ρύθμισης, που θα προστατεύει με τρόπο αποτελεσματικό τη φέτα.
Εκείνο που αξίζει να τονιστεί είναι πως οι διαπραγματεύσεις δεν αφορούν μόνο στη φέτα, αλλά εκατοντάδες άλλα προϊόντα ΠΟΠ που παράγονται στην Ευρώπη, από τα οποία κάποια θα έπρεπε να εξαιρεθούν από τη σχετική λίστα αποκλειστικής παραγωγής και διάθεσης και η φέτα φαίνεται να μπαίνει στη σχετική λίστα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους έλληνες παραγωγούς και για τον ελληνική οικονομία ειδικότερα, που είναι βέβαιο, ότι θα υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα λόγω της μείωσης των εξαγωγών.

Στάση αναμονής
Σε χθεσινές του δηλώσεις από τα Ιωάννινα, ο διευθύνων σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ Μιχ. Παναγιωτάκης τόνισε, ότι θα πρέπει να περιμένουμε να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις, ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφέρει, ότι εφόσον επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες εξελίξεις, τότε το πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος, θα είναι τεράστιο.
«Ένα προϊόν ΠΟΠ πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους ως τέτοιο στις αγορές όλου του κόσμου. Οι εξαιρέσεις δεν έχουν επικυρωθεί ωστόσο εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια, τότε δε θα μιλάμε για προάσπιση του προϊόντος ΠΟΠ. Θα είναι μία δυσμενής εξέλιξη για την ελληνική πρωτογενή παραγωγή, αφού το προϊόν δε θα έχει την ίδια ανταγωνιστική αξία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε προηγούμενες δηλώσεις του στο capital ο κ. Παναγιωτάκης είπε, ότι η περίπτωση προσομοιάζει με αυτήν της διμερούς συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε – Καναδά όπου τα γεγονότα δείχνουν ότι στην αγορά του Καναδά η προστασία ΠΟΠ για προϊόν φέτα δεν θα ισχύει. 
«Σε αυτήν τη βάση, το ποιοτικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των ελλήνων εξαγωγέων και παραγωγών θα εξαφανιστεί, με συνέπεια τη μείωση των εξαγωγικών πωλήσεων και τη συρρίκνωση των κλάδων, η οποία θα επηρεάσει μέχρι και την πρωτογενή παραγωγή. Η ελληνική αντιπροσωπεία οφείλει να κάνει τα μέγιστα για τη προάσπιση του συνόλου των ΠΟΠ προϊόντων μας, όπως κάθε ευρωπαϊκή ή μη χώρα οφείλει να πράττει».
Η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ είναι η μόνη ελληνική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη Νότια Αφρική και μάλιστα μέχρι σήμερα στην εκεί αγορά υπάρχει μόνο η φέτα ΔΩΔΩΝΗ, ενώ κυκλοφορούν και διατίθενται προϊόντα τύπου φέτας με χώρες παραγωγής στη Νότια Αφρική.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232372

Powerd By  

    Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
    ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
    Διευθυντής σύνταξης:
    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    tel 2651032055
    mail ele@ele.gr

    ΑΦΜ 047685050
    ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ