Τα καλάμια και τα δίχτυα επέστρεψαν από χθες στη λίμνη Παμβώτιδα και στο εσωτερικό της αλλά και στην παραλίμνια ζώνη, αφού ολοκληρώθηκε η περίοδος απαγόρευσης της αλιείας προκειμένου να προστατευθεί η διαδικασία της αναπαραγωγής.
Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια οι αρμόδιοι φορείς με τον έλεγχο για την τήρηση της απόφασης απαγόρευσης δε διαπίστωσαν σοβαρές παραβάσεις, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης.
Ο κ. Τσουμάνης τόνισε πως σε συνεργασία με την αστυνομία, τη θηροφυλακή και τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων πραγματοποιήθηκαν δεκάδες περιπολίες και έλεγχοι και το μόνο που διαπιστώθηκε ήταν κάποια μεμονωμένα περιστατικά στην παρόχθια περιοχή, ενώ απομακρύνθηκαν κάποια παραγάδια που ίσως ήταν τοποθετημένα πολύ καιρό πριν.
«Η συμπεριφορά όλων επαγγελματιών και ερασιτεχνών ήταν υποδειγματική και αυτό αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για την μελλοντική προστασία του οικοσυστήματος και του περιβάλλοντος», τόνισε ο κ. Τσουμάνης.
Πρόταση για το θυρόφραγμα
Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης αναφέρθηκε επίσης και στην τακτική που ακολούθησε ο ΓΟΕΒ όλους τους χειμερινούς μήνες, κρατώντας ανοιχτό το θυρόφραγμα έτσι ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος πλημμυρών όταν θα υπήρχαν έντονες βροχοπτώσεις.
Η τακτική αποδείχθηκε αποτυχημένη αφού δεν πλημμύρισαν παραλίμνιες εκτάσεις, ούτε και δημιουργήθηκε πρόβλημα στον κάμπο της Λαψίστας. Σημείωσε όμως πως εκτός από την στάθμη της λίμνης υπάρχουν και άλλα κριτήρια που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν όπως είναι η οικολογική στάθμη.
«Να έχουμε τη γνώση για τα προβλήματα που δημιουργούνται στο οικοσύστημα όταν η στάθμη βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο. Θεωρούμε ότι χρειάζεται ένα σύστημα ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών, μέσα από σταθμούς τηλεμέτρησης που θα μπορεί να ελέγχει και να δίνει καθημερινά τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να γνωρίζουμε πότε χρειάζεται εκτόνωση της στάθμης», σημείωσε.
Τέλος, ο κ. Τσουμάνης με αφορμή το αντιαισθητικό φαινόμενο των αφρών και της έντονης δυσοσμίας κατά τους χειμερινούς μήνες επανέλαβε πως πρόκειται για φυσιολογικό φαινόμενο που προκαλείται από τον ευτροφισμό και την οργανική ύλη που σαπίζει, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το χειμώνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος