Να πάρουν την κατάσταση τα χέρια τους, επιχειρώντας αφενός να καλύψουν τα διαχρονικά λάθη της πολιτείας και αφετέρου την αδιαφορία υπηρεσιακών και άλλων παραγόντων, επιχειρούν οι τοπικοί φορείς, που συγκροτούν ένα κοινό επιστημονικό όργανο, που θα έχει ως αντικείμενο την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Παμβώτιδας.
Οι συσκέψεις για τη λίμνη Παμβώτιδα είναι αλήθεια ότι έχουν περισσέψει τα τελευταία χρόνια, αφού σχεδόν ποτέ, οι αποφάσεις που ελήφθησαν δεν είχαν πρακτική εφαρμογή.
Μία από τις αιτίες ή εξηγήσεις μπορεί να είναι ο καθοριστικός ρόλος που είχαν σε όλες αυτές τις συσκέψεις του παρελθόντος, πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες που ούτε διάθεση είχαν αλλά ούτε και προσωπικό ενδιαφέρον, λόγω της καταγωγής τους.
Αφήνοντας επίσης για πρώτη φορά στην άκρη, ακόμη και στο επίπεδο της ενημέρωσης του τοπικούς βουλευτές, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το Πανεπιστήμιο και ο Φορέας Διαχείρισης αποφάσισαν να συγκροτήσουν ένα κοινό όργανο, με απώτερο σκοπό τη λήψη και υλοποίηση αποφάσεων, στα πλαίσια των εξειδικευμένων αρμοδιοτήτων τους.
Για περισσότερες από δύο ώρες, στο γραφείο του Περιφερειάρχη, οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν διεξοδικά τις ενέργειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, με αντικείμενο προστασίας τη λίμνη Παμβώτιδα.
Τόσο ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης όσο και ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας στις δηλώσεις τους στάθηκαν περισσότερο στην αναγκαιότητα της συγκρότησης του επιστημονικού οργάνου που θα υποβάλλει τις προτάσεις και θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για τις δράσεις που μπορεί κάθε φορέας να υλοποιήσει.
Συντονισμός δράσης
Το βλέμμα βέβαια των φορέων που μετέχουν σε αυτή την επιτροπή είναι στραμμένο στη νέα προγραμματική περίοδο έτσι ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν έργα και δράσεις που μπορούν να τύχουν χρηματοδότησης.
«Οφείλουμε για τέτοια μεγάλα ζητήματα να επιδιώκουμε κοινή δράση, γιατί αφενός εμπλουτίζουμε τη γνώση μας και μπορούμε να παίρνουμε σωστές αποφάσεις και αφετέρου ενισχύουν τη δυναμική των αιτημάτων του τόπου στην κεντρική εξουσία», τόνισε αρχικά ο κ. Μπέγκας. «Ό,τι στοιχείο υπάρχει, μέχρι το τελευταίο που έχουμε κάνει, το master plan, παραδίνεται πλέον στην Επιστημονική Επιτροπή. Για να προχωρήσουν τα πράγματα, σε όλες τις μελέτες που έχουν γίνει, σε ο, τι υπάρχει και δεν υπάρχει, θα αποφασίζουν οι επιστήμονες και εμείς πολιτικά θα παίρνουμε τις αποφάσεις για τα περαιτέρω. Πιστεύω ότι ήταν πολύ χρήσιμη η συνάντηση, πλέον θα πιάσουμε ένα βηματισμό όλοι μαζί και νομίζω ότι θα έχει όφελος ο τόπος», είπε από την πλευρά του ο Αλ. Καχριμάνης
Οι αιχμές προς την Πολιτεία
Ένα ζήτημα που έχει αναδειχθεί στο παρελθόν σχετίζεται με τον πολυκερματισμό των αρμοδιοτήτων για θέματα διαχείρισης της λίμνης, με τους δύο άνδρες να απαντούν, ότι αυτή η πρωτοβουλία επιχειρεί να αντιμετωπίσει αυτήν ακριβώς την κατάσταση.
«Εμείς είμαστε οι πολιτικοί φορείς που δίνουν λόγο στους πολίτες. Σήμερα πήγαμε άριστα και καταλήξαμε στο ζητούμενο. Να αναλάβουν οι επιστήμονες κι εμείς να πάρουμε τις πολιτικές αποφάσεις», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.
«Την ευθύνη για το νομοθετικό πλαίσιο που κατακερματίζει τις αρμοδιότητες την έχει το κράτος που νομοθετεί κι έχει φέρει τα πράγματα μέχρι εδώ. Εμείς προσπαθώντας να υπερβούμε αυτή την κατάσταση αποφασίσαμε πολιτικά ότι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τις γνώσεις μας. Θα παίρνουμε από κοινού τις αποφάσεις και αναλόγως ποιος έχει την αρμοδιότητα θα προχωράει στην επόμενη ενέργεια. Κάνουμε στην ουσία μια υπέρβαση: κρατάει ο καθένας τις αρμοδιότητες του και κάνει εφαρμογή των κοινών αποφάσεων», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.
Ποιοι φορείς ήταν παρόντες
Οι πέντε φορείς οι οποίοι συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ήταν:
1. η Περιφέρεια Ηπείρου δια του Περιφερειάρχη, Αλέξανδρου Καχριμάνη
2. ο Δήμος Ιωαννιτών δια του Δημάρχου, Θωμά Μπέγκα και των Αντιδημάρχων, Θανάση Μανταλόβα, Γιάννη Λιόντου και Παντελή Κολόκα
3. η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, δια της προϊσταμένης του ΓΟΕΒ, Αθανασίας Νάστου
4. το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δια του καθηγητή Χημείας Ιωάννη Κωνσταντίνου και
5. ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, δια του Προέδρου, Πέτρου Τσουμάνη και της επιστημονικής συνεργάτιδας Κατερίνας Χιωτέλη
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος