Την Κυριακή 22 Μαΐου πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Πανεπιστημιακού Αθλητισμού και τη Χορευτική Ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου, το 3ο βιωματικό σεμινάριο για τον παραδοσιακό χορό στην Ήπειρο, με θέμα: «Χοροί της περιοχής του Πάνω Πωγωνίου».
Η εκπαιδευτική και πολιτιστική δράση περιελάμβανε σεμινάριο παραδοσιακού χορού με εισηγητή τον κ. Βαγγέλη Γούσια, ξενάγηση στα στενά δρομάκια της Πωγωνιανής και στο λαογραφικό μουσείο της από τον κ. Σταύρο Παπαδόπουλο, εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Πωγωνιανή και συμμετοχή στο πανηγύρι αφιερωμένο στην ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου με κοινό τραπέζι στην αυλή της εκκλησίας.
Η δράση περιελάμβανε επίσης, επίσκεψη στον Παλαιόπυργο με ξεναγό τον κ. Χρήστο Μπότσαρη πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιόπυργου, παρουσίαση της γυναικείας επίσημης παραδοσιακής φορεσιάς του Πωγωνίου με επίδειξη του τρόπου δεσίματος της τεσσάρων περίπου μέτρων «ομπόλιας» – κεφαλόδεσμου από ντόπιους, και τέλος γλέντι στον Παλαιόπυργο με την ορχήστρα του κ. Κώστα Βέρδη και τη συμμετοχή ντόπιων κατοίκων.
«Να προσεγγίζετε το χορό με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Έχουμε τέτοιο πολιτισμικό πλούτο που δε χρειάζονται οι υπερβολές για να τον αναδείξουμε. Τα παλικάρια, να χορεύετε λεβέντικα αλλά και με ταπεινότητα. Οι κοπέλες, σεμνά, αλλά και με χάρη», ήταν οι συμβουλές του χοροδιδασκάλου κ. Γούσια προς τους φοιτητές.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Χορευτικής Ομάδας, ο κ. Γούσιας, ο εξαιρετικός δάσκαλος χορού, με το μεράκι που τον διακρίνει και την αγάπη για τον παραδοσιακό χορό, ταξίδεψε την Ομάδα, στους χορούς και στα γλέντια στην ιστορία και στις συνήθειες των ανθρώπων της περιοχής του Πάνω Πωγωνίου. Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είχαν την τύχη να καθοδηγηθούν από έναν άνθρωπο με μεγάλη διδακτική πείρα, που έχει βιώσει από παιδί τον πολιτισμό του Πωγωνίου και προσεγγίζει πάντα με πολύ σεβασμό τον πλούτο που κρύβει αυτή η γωνιά της Ηπείρου.
Στο πανηγύρι της Πωγωνιανής, το ζεστό καλωσόρισμα των κατοίκων, η όμορφη ατμόσφαιρα στην αυλή της εκκλησίας με το κοινό τραπέζι, το χορό στη σκιά του πλατάνου υπό τους ήχους του κλαρίνου του Κώστα Βέρδη, η φιλοξενία, η πρόσκληση να ξαναβρεθούμε και του χρόνου στο ίδιο πανηγύρι, ήταν εμπειρίες μοναδικές, ένα βίωμα ανεπανάληπτο, ένα ευχάριστο ξάφνιασμα για τους φοιτητές, η πλειοψηφία των οποίων συμμετείχε για πρώτη φορά σε πανηγύρι στο Πωγώνι.
Η ξενάγηση του κ. Σταύρου Παπαδόπουλου στο λαογραφικό μουσείο της Πωγωνιανής με τα πλούσια και ιδιαίτερα εκθέματά του και η περιήγηση στους δρόμους της, από το οικοτροφείο και το παλιό γυμνάσιο μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην άκρη του χωριού, οι περιγραφές του για εποχές παλιές όταν το οικοτροφείο ήταν γεμάτο παιδιά και ακόμη πιο παλιά όταν στο χωριό υπήρχε η τουρκική και η ελληνική γειτονιά, καθώς και η ενημέρωση για το έργο της «Κιβωτού του Κόσμου», ολοκλήρωσαν το ταξίδι της Ομάδας, στο παρόν και το παρελθόν της Πωγωνιανής.
Το οδοιπορικό, στην επαρχία Πωγωνίου συνεχίστηκε στον Παλαιόπυργο, όπου μια νέα έκπληξη περίμενε τους φοιτητές. Η ανταπόκριση των κατοίκων στο κάλεσμα της Χορευτικής Ομάδας, για να γλεντήσουν όλοι μαζί, ήταν συγκινητική, καθώς οι περισσότεροι ήρθαν από τα Γιάννενα.
Το ίδιο και το καλωσόρισμά τους. Άνθρωποι χαμογελαστοί, κεφάτοι, με πολλή διάθεση να μιλήσουν και να πουν ιστορίες για τον τόπο τους και πάνω απ’ όλα να δείξουν πώς πραγματικά γλεντούν στο χωριό τους.
«Έρχομαι με την καρδιά μου να παίξω γι’ αυτά τα παιδιά, που κατάγονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας και έχουν ενδιαφέρον να μάθουν για τη μουσική και τους χορούς της περιοχή μας» ήταν τα λόγια του κ. Κώστα Βέρδη. Λόγια γνήσια, ενός μεγάλου μουσικού. Και πράγματι ξεδίπλωσε όλη του την τέχνη στο γλέντι στον Παλαιόπυργο.
Αποκορύφωμα, ο συνδυασμός μουσικής και χορού, η επικοινωνία μεταξύ χορευτή και μουσικού, οι παραγγελιές, το αργό ξεκίνημα και το τελικό ξεφάντωμα. Εικόνες που εναλλάσσονταν σε κάθε παρέα που σηκωνόταν να χορέψει. Άνθρωποι γνήσιοι με διάθεση να δώσουν όσο πιο πολλά μπορούσαν σε αυτούς που τους έκαναν την τιμή να ενδιαφερθούν για τον τόπο τους.
Η Χορευτική Ομάδα και οι κάτοικοι του χωριού, ανανέωσαν το ραντεβού τους για το πανηγύρι τους τον Δεκαπενταύγουστο, ώστε και οι φοιτητές να δουν από κοντά το έθιμο με τα «ντολιά», που περιέγραψε, στην πολύ καλή παρουσίασή του ο κ. Χρήστος Μπότσαρης, να δουν τις νέες κοπέλες που με καμάρι φορούν τις παραδοσιακές φορεσιές τους κάθε χρόνο τέτοια μέρα, ν’ ακούσουν τα μοιρολόγια και να δούνε τον τρόπο που οι άνθρωποι βιώνουν αυτά τα ακούσματα.
Η Διεύθυνση Πανεπιστημιακού Αθλητισμού και η Χορευτική Ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ανακοίνωσή τους, ευχαριστούν θερμά το Δήμο Πωγωνίου και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο κ. Κώστα Καψάλη, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την εκδήλωση, στήριξε την εκπαιδευτική δράση του Ιδρύματός, στα χωριά της επαρχίας Πωγωνίου και φιλοξένησε την Ομάδα, στις υποδομές του.
Επίσης, η Χορευτική Ομάδα ευχαριστεί, τους αντιδημάρχους κ. Τάσο Γιούνη και κ. Στέλιο Κουκουλάρη για τη την άμεση ανταπόκριση και βοήθειά σε ό,τι χρειάστηκαν, καθώς και για τη συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης.
Τέλος ευχαριστεί θερμά τον χοροδιδάσκαλο κ. Βαγγέλη Γούσια για το περιεκτικότατο σεμινάριο, τους ξεναγούς κ. Σταύρο Παπαδόπουλο και κ. Χρήστο Μπότσαρη, καθώς και τον εξαίρετο μουσικό κ. Κώστα Βέρδη και την ορχήστρα του.
«Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας τους κατοίκους της περιοχής για τη φιλοξενία. Η επαφή των φοιτητών με τον πολιτισμό της περιοχής και τους φιλόξενους ανθρώπους της, είναι μια εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη. Ευχαριστούμε θερμά για αυτή τη μοναδική εμπειρία που βιώσαμε στο φιλόξενο Δήμο Πωγωνίου. Ολοκληρώνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις πρυτανικές αρχές για τη στήριξή τους και τη συνεργασία για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης» καταλήγει η ανακοίνωση της Χορευτικής Ομάδας που υπογράφει η υπεύθυνη κα. Αναστασία Φυλακτακίδου.
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.637)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(505)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.200)
- Εκδηλώσεις(1.576)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.935)
Αρθρογραφία
Είσοδος