Συντονισμένες ενέργειες σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου καταβάλλει το υπ. Πολιτισμού, αναζητώντας διέξοδο αναστήλωσης και αξιοποίησης ενός ιστορικού κτηρίου της πόλης των Ιωαννίνων, που έμεινε να ρημάζει στο χρόνο. Ο λόγος για το περίφημο «Σπίτι του Δεσπότη», ένα ιστορικό κτήριο της πόλης, από τα ελάχιστα αρχοντικά που διασώθηκαν στην καταστροφική πυρκαγιά του 1820.
Η παρουσία στα Ιωάννινα της Ευγενίας Γατοπούλου, Γενικής Διευθύντριας Αναστήλωσης Μνημείων και Τεχνικών Έργων έδωσε την ευκαιρία και στην ίδια και στις τοπικές αρχές να εξετάσουν από κοινού τα περιθώρια παρέμβασης στο συγκεκριμένο μνημείο, και σε δηλώσεις της στα τοπικά μέσα, η κα Γατοπούλου, εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξη, για την προοπτική παρέμβασης στο κτήριο, που θα σημάνει και τη διάσωσή του. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως, όπως είπε, δεν είναι τόσο να βρεθούν τα χρήματα, μέσα από το νέο ΕΣΠΑ, αλλά να γίνει μία σαφής κτηριολογική μελέτη, που θα αποτυπώνει την ικανότητα του κτηρίου να φιλοξενήσει συγκεκριμένες δραστηριότητες.
«Αυτό που μας ενδιαφέρει στο υπουργείο, είναι και η μετέπειτα λειτουργία του μνημείου, που θα πρέπει να συνάδει με το παρελθόν του, δε θα δημιουργεί πρόβλημα στατικής επάρκειας και θα μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία που θα επιλέξουμε. Το υπ. Πολιτισμού εκτιμά, ότι πρόκειται για αξιόλογο μνημείο και ότι κάτι πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για να διασωθεί», τόνισε η κα Γατοπούλου, που λίγο νωρίτερα είχε αναφερθεί στην άριστη συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου.
«Υπάρχει εξαιρετική συνεργασία με τον κ. περιφερειάρχη και θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε την περιφέρεια ώστε στο νέο ΕΣΠΑ να εντάξει έργα πολιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το ιστορικό
Το "Σπίτι του Δεσπότη" βρίσκεται πίσω από το Εθνικό Στάδιο των Ιωαννίνων, στην οδό Πινδάρου.
Κτίστηκε στις αρχές του 19ου αι. και ανήκε σε οθωμανική οικογένεια, ενώ αργότερα, μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων το 1913 αποτελούσε για αρκετό διάστημα την κατοικία του μητροπολίτη Ιωαννίνων.
Το αρχοντικό που είναι χαρακτηριστικό της παραδοσιακής γιαννιώτικης αρχιτεκτονικής, έχει διάταξη σε σχήμα Π και αποτελείται από ισόγειο και όροφο. Στο ισόγειο υπήρχαν οι βοηθητικοί χώροι, αποθήκες για τρόφιμα, κρασιά και χώροι για ζώα. Στον όροφο υπάρχει η κρεββάτα (ή αλλιώς ηλιακός) που είναι ο κεντρικός σκεπαστός χώρος του ορόφου και βλέπει στην αυλή. Η κρεββάτα επικοινωνεί με τα χειμωνιάτικα δωμάτια, τα οποία βρίσκονται στο πίσω μέρος μαζί με τους βοηθητικούς χώρους.
Τα δύο σκέλη του Π καταλαμβάνονται από τα καλοκαιρινά δωμάτια που είναι κατασκευασμένα από τσατμά (ξύλινος σκελετός επενδεδυμένος με ασβεστοκονίαμα) και διαθέτουν πολλά παράθυρα. Στην πρόσοψη υπάρχει μεγάλη πέτρινη σκάλα με τοξοειδή ανοίγματα, ενώ το εσωτερικό κοσμούνταν με πλούσια ξυλόγλυπτη και ζωγραφιστή διακόσμηση.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.637)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(505)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.200)
- Εκδηλώσεις(1.576)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.935)
Αρθρογραφία
Είσοδος