Σε αποχή από το χθεσινό φαγητό προχώρησαν οι πρόσφυγες που διαμένουν στην Μαθητική Εστία Δολιανών εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τη διαμαρτυρία τους όχι για την ποιότητα του φαγητού, αλλά για το ότι δεν ακολουθεί τις διατροφικές τους και πολιτισμικές συνήθειες.
Το θέμα δεν είναι τωρινό, ούτε παρατηρείται μόνο στα Δολιανά, όμως το ζητούμενο έχει να κάνει με το εάν υπάρχουν τα περιθώρια βελτίωσης, έτσι ώστε να ακολουθείται το διατροφικό πρότυπο, στο οποίο είναι οι ίδιοι συνηθισμένοι.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πωγωνίου Κ. Καψάλη για πολλούς λόγους η διαμαρτυρία είναι κατανοητή, σημείωσε όμως με νόημα πως διατυπώθηκαν και άλλου τύπου παράπονα και αιτήματα, τα οποία κρίνονται υπερβολικά έως παντελώς αστήρικτα.
Για παράδειγμα όπως είπε, μία ομάδα προσφύγων διαμαρτυρήθηκε για την ποιότητα του πόσιμου νερού και πως εξαιτίας μόλυνσης κάποια παιδιά διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.
«Σύμφωνα με τους ιατρούς του στρατού που βρίσκονται καθημερινά στην εστία, δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα, ούτε και κάποιο σχετικό περιστατικό. Υπάρχουν όμως αρκετοί που δημιουργούν θέματα εκεί που δεν υπάρχουν», σημείωσε ο κ. Καψάλης.
Αναφορικά με το ζήτημα του φαγητού ο δήμαρχος Πωγωνίου τόνισε ότι στόχος της δημοτικής αρχής, σε συνεργασία με το στρατό είναι, να λειτουργήσει και πάλι η κουζίνα στην Εστία των Δολιανών και με την συνεργασία των προσφύγων, να παρασκευάζεται φαγητό που θα ικανοποιεί τις διατροφικές τους συνήθειες.
Το παράδειγμα της Κόνιτσας
Σχεδόν από την αρχή ένα αντίστοιχο πρόβλημα δημιουργήθηκε αλλά λύθηκε στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού στην Κόνιτσα όπου φιλοξενούνται από τις 10 Μαρτίου, αρκετοί πρόσφυγες. Ωστόσο τα πράγματα βελτιώθηκαν άμεσα αφενός γιατί υπήρχε μία εξαιρετική κουζίνα, όπως τόνισε η πρόεδρος του Κέντρου Πρόνοιας Ηπείρου Κατ. Μιτοπούλου και αφετέρου γιατί υπήρχε διαθέσιμο προσωπικό.
Τα προβλήματα ίσως επανέλθουν μετά τη λήξη του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, μέσα από το οποίο έχουν προσληφθεί οι δύο μάγειρες.
Η κα Μιτοπούλου τόνισε πως έχουν ήδη γίνει συζητήσεις με ΜΚΟ προκειμένου να αναλάβουν την κάλυψη αυτών των αναγκών, στη βάση όμως των απαιτήσεων του Κέντρου και όχι σύμφωνα με τις δικές τους διαθέσεις.
«Προχωρήσαμε πριν το Πάσχα σε μια πιλοτική εφαρμογή όπου συνεργαστήκαμε με μονάδα εστίασης στα Ιωάννινα και με το φαγητό να μεταφέρεται τρεις φορές την ημέρα στην Κόνιτσα. Αυτό που ζητήσαμε είναι να αντιληφθούν οι ΜΚΟ ότι υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες και συνθήκες στην Κόνιτσα και θα πρέπει αυτές να προσαρμοστούν σε αυτά τα δεδομένα. Ήδη λειτουργούμε εδώ και έναν περίπου μήνα με διαφορετικό τρόπο, με προμήθειες μόνο από την τοπική αγορά και αυτό το μοντέλο φιλοδοξούμε να το συνεχίσουμε» τόνισε η κα Μιτοπούλου.
Εν αναμονή προσλήψεων
Τόσο στο Κέντρο της Κόνιτσας όσο και στα υπόλοιπα κέντρα των Ιωαννίνων αναμένεται το επόμενο διάστημα η προκήρυξη μέσω ΟΑΕΔ για προσλήψεις προσωπικού.
Μόνο στην Κόνιτσα πρόκειται να προσληφθούν 20 άτομα, που θα καλύψουν σοβαρές ανάγκες στη λειτουργία του Κέντρου.
Η κα Μιτοπούλου καταλήγοντας τόνισε πως η συμβίωση των προσφύγων με την τοπική κοινωνία είναι εξαιρετική, με το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο να παραμένει η ψυχολογία των προσφύγων, καθώς θεωρούν δεδομένη την προσωρινότητα της παραμονής τους στη χώρα, έχοντας χαράξει τον τελικό τους προορισμό.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.637)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(505)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.200)
- Εκδηλώσεις(1.576)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.935)
Αρθρογραφία
Είσοδος