Σε μία κατάσταση στασιμότητας μοιάζει να κινείται πλέον το προσφυγικό, με το ερώτημα του τι θα γίνει την επόμενη μέρα να έρχεται στο προσκήνιο με μεγαλύτερη ένταση. Η εγκατάσταση σε μονάδες προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων που βρέθηκαν στη χώρα πριν από τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας έχει ολοκληρωθεί με τελευταίο επεισόδιο την προσπάθεια εκκένωσης της Ειδομένης που ξεκίνησε χτες.
Σε παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε Σίνδο και Δερβένι, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, βρέθηκαν οι πρώτοι 2.024 πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν με 42 λεωφορεία από τον καταυλισμό της Ειδομένης με την προοπτική να μεταφερθούν τις επόμενες μέρες και οι επόμενοι ώστε αφενός να κλείσει η «πληγή» αυτήν ενός καταυλισμού που εξαθλίωνε την ανθρώπινη ύπαρξη και αφετέρου να οργανωθεί καλύτερα η φιλοξενία των προσφύγων.
Είναι άγνωστο μέχρι στιγμής αν ένας αριθμός προσφύγων από την Ειδομένη φτάσει και στα κέντρα υποδοχής της Ηπείρου, τα οποία πάντως λειτουργούν ήδη στο όριο.
Είναι βέβαιο όμως ότι τις επόμενες μέρες θα πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση αποφάσεις για την επόμενη φάση, η οποία έχει προαναγγελθεί ότι θα περιλαμβάνει τη στέγαση των προσφύγων που βρίσκονται σήμερα σε ανοιχτές δομές όπως του Κατσικά. Ενώ, απαραίτητη κρίνεται πλέον και η παρέμβαση στον καθημερινό τρόπο ζωής των προσφύγων που αναγκαστικά θα πρέπει να κινείται σε δύο επίπεδα: Το πρώτο είναι η νομική τους υπόσταση και η ένταξή τους σε διαδικασία παροχής ασύλου και το δεύτερο η υποστήριξη των αναγκών τους, στην πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία ή τον πολιτισμό. Κι αυτό όχι μόνο γιατί πρέπει να καλύπτονται οι ανάγκες τους, αλλά και γιατί δεν μπορεί να παραμένουν άπραγοι οι άνθρωποι, κλεισμένοι απλώς σε χώρους φιλοξενίας.
Η προοπτική μίας επόμενης φάσης θα κριθεί προφανώς τόσο από τη βούληση της Πολιτείας όσο κι από τη δυνατότητα χρηματοδότησης των αναγκαίων δράσεων. Η πρόσφατη πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να προχωρήσει στην ανίχνευση ενός πιλοτικού μοντέλου εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, δείχνει και το δρόμο που μπορεί να ακολουθηθεί. Όσο για τη χρηματοδότηση, το κλειδί βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο κατά πόσον είναι έτοιμη να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν στην Ελλάδα κυρίως αλλά και την Ιταλία.
Χρηματοδότηση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χτες τη χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 25 εκατ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), για να ενισχύσει τις δυνατότητες περαιτέρω στήριξης των ελληνικών αρχών.
Οι πρόσθετοι αυτοί πόροι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να στηρίξουν την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και το πρόγραμμα επείγουσας μετεγκατάστασης. Η χρηματοδότηση παρέχεται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και θα επιτρέψει την αποστολή πρόσθετων εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών και διερμηνέων, καθώς και τη δημιουργία κινητών γραφείων της EASO στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου.
Η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος του σχεδίου αντιμετώπισης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που καταρτίστηκε από κοινού από την Επιτροπή, τις ελληνικές αρχές και τα ενδιαφερόμενα μέρη για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή και για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου.
Από τις αρχές του 2015, η Επιτροπή έχει χορηγήσει επείγουσα βοήθεια ύψους 262 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των ελληνικών αρχών, καθώς και οργανισμών της Ένωσης, διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης προστίθεται στα 509 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη χορηγηθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020.
Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.645)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(505)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.201)
- Εκδηλώσεις(1.576)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.937)
Αρθρογραφία
Είσοδος