Νέους κανόνες και προοπτικές λειτουργίας των μεταπτυχιακών προγραμμάτων στα ΑΕΙ της χώρας ετοιμάζεται να θεσπίσει το υπ. Παιδείας, σχεδιάζοντας, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα μεταπτυχιακά δύο ταχυτήτων.
Το θέμα των μεταπτυχιακών βρέθηκε στο επίκεντρο της 81ης Συνόδου των πρυτάνεων της χώρας, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Βόλο, με την αναπλ. υπουργό Παιδείας κα Αναγνωστοπούλου να τονίζει, πως η πολιτική ηγεσία έχει έτοιμο το σχέδιο για τη νέα μορφή των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, το οποίο θα περιλαμβάνει και δωρεάν μεταπτυχιακά, αλλά και μεταπτυχιακά με δίδακτρα, με πλαφόν τις 5000 ευρώ.
Η κα Αναγνωστοπούλου ανέφερε στη Σύνοδο των πρυτάνεων, ότι το υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει σε διαχωρισμό κατηγοριών στα μεταπτυχιακά, εκ των οποίων τα ερευνητικά θα οδηγούν σε διδακτορικό και θα είναι δωρεάν, ενώ τα επαγγελματικής εξειδίκευσης, θα έχουν οικονομικό πλαφόν, που θα συναρτάται κάθε φορά με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας.
Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Γ. Καψάλης αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου των πρυτάνεων τόνισε, ότι είναι μία συζήτηση που πρέπει να ανοίξει, αρκεί να καθοριστούν με σαφήνεια όλες οι παράμετροι που αφορούν στην επιβολή των διδάκτρων και ακόμη στο ύψος των αμοιβών των καθηγητών, στις ώρες διδασκαλίας κ.λπ.
Σήμερα, στο σύνολο των 737 μεταπτυχιακών προγραμμάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, τα 523 είναι με δίδακτρα, ποσοστό 71% ενώ τα 214, το 29% είναι δωρεάν.
Τα 628 υλοποιούνται στα πανεπιστήμια και τα 109 σε ΤΕΙ, όπου όλα ανεξαιρέτως είναι με αμοιβή.
Άλλα θέματα της Συνόδου
Ο κ. Καψάλης αναφέρθηκε και στα άλλα μεγάλα θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο με κορυφαίο την οικονομική κατάσταση των ΑΕΙ, με την 1η δόση της τακτικής χρηματοδότησης για το 2016 να μην έχει ακόμη καταβληθεί. Η υπουργός πάντως ανακοίνωσε, πως έχει εξευρεθεί η χρηματοδότηση για τη συνέχιση λειτουργίας της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ), όπως και για τη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ). Κορυφαίο ζήτημα όμως για τα ΑΕΙ είναι οι προσλήψεις νέων μελών ΔΕΠ, με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να διεκδικεί μερίδιο από τις 50 θέσεις που παραχώρησε το υπ. Υγείας στο υπ. Παιδείας, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες στις Ιατρικές Σχολές. Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ελπίζει να πάρει από τις 50 θέσεις, τουλάχιστον 5-7 θέσεις μελών ΔΕΠ για την Ιατρική Σχολή.
Η θητεία των Συμβουλίων
Ενδιαφέρον τέλος θέμα είναι και αυτό που σχετίζεται με την προκήρυξη εκλογών για τα Συμβούλια Διοίκησης, η θητεία των οποίων ολοκληρώνεται στα τέλη του μήνα. Οι πρυτάνεις θα πρέπει να προκηρύξουν εκλογές, όμως η πολιτική ηγεσία έχει φανερώσει την πρόθεσή της να μην προκηρυχθούν εκλογές, για νέα Συμβούλια, θεσμός άλλωστε με τον οποίο από την αρχή διαφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικό επίπεδο.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.638)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(505)
- Ελλάδα(127)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.201)
- Εκδηλώσεις(1.576)
- Ήπειρος(1.962)
- Αθλητικά(2.935)
Αρθρογραφία
Είσοδος