Ήπειρος

Μία «πίτα» με τροφή και για τα Ιωάννινα

Off

Επιτακτική είναι η αναγκαιότητα κοινής προσπάθειας των τοπικών φορέων που ασχολούνται με τον κλάδο του τουρισμού, ώστε να ενισχυθεί ο συνεδριακός τουρισμός που αποτελεί τον ακριβότερο κλάδο, δημιουργώντας υψηλή προστιθέμενη αξία, όπου πραγματοποιείται Γεγονός αναντίρρητο όμως είναι ότι και η πόλη των Ιωαννίνων ακολουθεί την συνολική πορεία της χώρας στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη του συνεδριακού τουρισμού.  
Το κρίσιμο ζητούμενο και στοίχημα παράλληλα για την ηπειρωτική πρωτεύουσα είναι να αξιοποιήσει τα μοναδικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα, που μεταφράζονται στις άρτιες ξενοδοχειακές και συνεδριακές υποδομές στην ευκολία πρόσβασης της πόλης, με εξαίρεση το αεροδρόμιο. 
Η ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη από το δήμο Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων, το Επιμελητήριο και τον επαγγελματικό οργανισμό ‘ARTION Conferences & Events’, με τίτλο «Συνεδριάζουμε στην πόλη μας», έδωσε την ευκαιρία σε όλους να αντιληφθούν πόσα και ποια πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν για να καταστήσουν την πόλη, έναν κορυφαίο προορισμό του διεθνούς συνεδριακού τουρισμού.
Όπως τόνισε η κα Δέσποινα Αμαραντίδου, ιδιοκτήτρια του οργανισμού Artion, τα Ιωάννινα έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν στον διεθνή συνεδριακό χάρτη, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα στοιχεία που παρουσίασε και τα οποία αναφέρονται στην οικονομική αποτίμηση των διεθνών συνεδρίων σε κάθε πόλη.
«Από το 2010 έως το 2015 τα Ιωάννινα φιλοξένησαν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 9 διεθνή συνέδρια, έναν αριθμό πολύ μικρό σε σχέση με αυτά που μπορούν να γίνουν. Η μέση ημερήσια δαπάνη ενός επισκέπτη – συμμετέχοντας σε διεθνές συνέδριο, είναι περίπου 120 ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε σε αυτό την παράταση του χρόνου παραμονής, αλλά και την επιστροφή με την πρώτη ευκαιρία στον ίδιο προορισμό και εκτός επαγγελματικών υποχρεώσεων», σημείωσε.
Η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του διεθνούς συνεδριακού τουρισμού καταλαμβάνει μόλις την 26η θέση, με 148 συνέδρια το 2015, ενώ στην Ευρώπη καταλαμβάνει μόλις την 16η θέση, με την Αθήνα να είναι ο πρώτος προορισμός και να ακολουθεί η Θεσσαλονίκη.
Η διεθνής συνεδριακή «πίτα» που μπορεί να διεκδικηθεί είναι μεγάλη, καθώς διοργανώνονται ετησίως περίπου 12.000 διεθνή συνέδρια σε όλο τον κόσμο, ωστόσο η Ελλάδα -αν και τουριστική χώρα- δεν έχει αναπτύξει εθνική στρατηγική διεκδίκησης και περιορίζεται σε ένα ελάχιστο κομμάτι αυτής της «πίτας». 
Όπως υπογράμμισε  η κ. Αμαραντίδου, η διεκδίκηση ενός διεθνούς συνεδρίου μοιάζει σε μικρογραφία με τη διεκδίκηση μιας ολυμπιάδας και υπάρχει για τα Γιάννενα πεδίο διεκδίκησης, καθώς παρουσιάζεται κορεσμός στην παγκόσμια αγορά και αναζητούνται καινούργιοι προορισμοί.  

Ο δήμος Ιωαννιτών
Ο κ. Μπέγκας σημείωσε πως «ως Δημοτική Αρχή τείνουμε το χέρι της συνεργασίας στην επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα. Η υπόθεση του συνεδριακού τουρισμού θέλει δουλειά σε βάθος χρόνου, γι’ αυτό και η σημερινή εκδήλωση είναι η αρχή για να βγάλουμε τα πρώτα συμπεράσματα ώστε να ακολουθήσουν work groups για τα επόμενα βήματα μας».
Ο αντιδήμαρχος Ν. Γκόλας στην τοποθέτησή του τόνισε, ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μία προσπάθεια για τη διαφορετική αντιμετώπιση του συνεδριακού τουρισμού στην πόλη, με την πεποίθηση, ότι ο τομέας αυτός μπορεί να προσδώσει τεράστια οφέλη για την τοπική οικονομία.
«Το κενό που υπήρχε, το διαπιστώσαμε και καθίσαμε όλοι οι τοπικοί φορείς στο ίδιο τραπέζι για να βρούμε λύση. Απευθυνθήκαμε σε επαγγελματίες που μας κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι πως ό,τι πετύχαμε το κάναμε με τη συνεργασία μας», σημείωσε ο κ. Γκόλας.

Αιχμές πρύτανη για το δήμο
Με αιχμηρές επισημάνσεις προς το δήμο Ιωαννιτών, αλλά και προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για την κατάσταση που επικρατεί με το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων τοποθετήθηκε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Γ. Καψάλης, υπενθυμίζοντας, ότι το τοπικό ΑΕΙ τα τελευταία χρόνια, στηρίζει και υλοποιεί διεθνή συνέδρια μεγάλου βεληνεκούς, διαθέτοντας τις εξαιρετικές του υποδομές και μάλιστα δωρεάν για την τοπική ακαδημαϊκή κοινότητα.
«Η επιλογή της πόλης και του πανεπιστημίου μας για διεθνή συνέδρια δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πολλοί σύνεδροι από το εξωτερικό χρειάζεται να αλλάξουν δύο ή και τρία αεροπλάνα για να φτάσουν στην πόλη μας. Εγγράφως έχουμε κι εμείς διαμαρτυρηθεί για την απαράδεκτη κατάσταση στο αεροδρόμιο με τις πτήσεις που ακυρώνονται και με συνέπεια διακεκριμένοι ομιλητές συνεδρίων να μην μπορούν να φτάσουν καν στην πόλη μας, ενώ στις δυσκολίες θα πρέπει να προσθέσουμε και το υψηλό κόστος των εισιτηρίων. Λόγω της συγκυρίας προφανώς, συνέχισε ο κ. Καψάλης, κανένα συνέδριο δεν τυγχάνει της χορηγίας του δήμου Ιωαννιτών, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Ο δήμος Ιωαννιτών έχει οφέλη από τον συνεδριακό τουρισμό και γι’ αυτό θα πρέπει να στηρίξει εμπράκτως τις διοργανώσεις αυτές και τα συνέδρια που γίνονται στην πόλη και το πανεπιστήμιο», κατέληξε ο κ. Καψάλης.

Άλλες παρεμβάσεις
Καίριες παρεμβάσεις στο διάλογο που διεξήχθη έγιναν από μέλη της πανεπιστημιακής και επιστημονικής κοινότητας, που έχουν την εμπειρία από τη διοργάνωση συνεδρίων, όπως ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Στέφανος Φούσας, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων Μηνάς Πασχόπουλος, οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής, Μωϋσής Ελισάφ, Νίκη Αγνάντη, Ευάγγελος Παρασκευαϊδης, Ιωάννης Γουδέβενος και ο καθηγητής και δημοτικός σύμβουλος, Άρης Μπαρτζώκας.
Όλοι όσοι τοποθετήθηκαν επισήμαναν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν με τις πτήσεις στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, με τον κ. Μπέγκα να παρεμβαίνει λέγοντας, πως το θέμα παραμένει ψηλά στην ατζέντα της δημοτικής αρχής.
«Δώσαμε δείγματα γραφής, στρατηγικής και κλιμάκωσης της διεκδίκησης. Καταφέραμε να πείσουμε ότι υπάρχει εναλλακτικό ραδιοβοήθημα που μπορεί να τοποθετηθεί στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, όταν η ΥΠΑ μέχρι το 2014 οχυρώνονταν πίσω από την ακαταλληλότητα του ILS. Συνεχίζουμε όλοι μαζί οι φορείς του τόπου τη διεκδίκηση για ένα αξιόπιστο αεροδρόμιο. Η ισχύς εν τη ενώσει και θέλω να πιστεύω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο κ. Μπέγκας.

Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232372

Powerd By  

    Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
    ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
    Διευθυντής σύνταξης:
    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    tel 2651032055
    mail ele@ele.gr

    ΑΦΜ 047685050
    ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ