Πολιτισμός

Τα Ψηλά Βουνά, ένα παράδειγμα εκπαίδευσης

Off

Το Εργαστήριο Παιδαγωγικής και Διδακτικής Μεθοδολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της «Κινητικής Αγωγής και Μάθησης» και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων παρουσιάζει σήμερα Τετάρτη στις 19:00 στην αίθουσα «Δ. Χατζής», την θεατρική παράσταση με τίτλο «Τα Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Λ. Παπαντωνίου, και ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι γνωριμίας με την Ελλάδα και την παράδοση. Η είσοδος είναι ελεύθερη.     
Το έργο του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Τα Ψηλά Βουνά» τέθηκε για πρώτη φορά σε κυκλοφορία το 1918 και αποτέλεσε το πρώτο διδακτικό βιβλίο γραμμένο στη δημοτική γλώσσα για την Πρωτοβάθμια Ελληνική Εκπαίδευση. Οι αξίες για τις οποίες μιλά το συγκεκριμένο έργο είναι η συντροφικότητα, η οικολογία, η φυσική δραστηριότητα, η συμμετοχή και η ευθύνη απέναντι στο κοινό καλό, ο σεβασμός, τα οποία είναι ζητούμενα που μας απασχολούν το ίδιο και σήμερα. 
«Τα Ψηλά Βουνά» είναι ένα έργο που μιλά για την κατάκτηση των κορυφών, όχι με την έννοια τηs ματαιοδοξίας αλλά τη δυνατότητα που έχουμε ως παιδιά, έφηβοι, ενήλικες και τελικά ως ανθρωπότητα να ξεπερνάμε τα όριά μας. Κι επειδή τα τελευταία χρόνια τα φαινόμενα της απομάκρυνσης από την καταβολή προσπάθειας για κατάκτηση των στόχων, η παθητικότητα μας, με τη «βία» να κινείται μονίμως πρoς τα κάτω είναι μεγάλα,  μια κίνηση «βίας» έντονης φυσικής δραστηριότητας πρoς τα πάνω, προς τα βουνά, όπως αυτή η πρωτοβουλία των παιδιών που συμβολίζει το σπάσιμο του φόβου, είναι πάρα πολύ θαυμαστή και παραδειγματική. 
Όταν η φυσική δραστηριότητα είναι συνυφασμένη με ηθικές αξίες, τότε αποτελεί τη βάση της επιτυχίας για τη βελτίωση της γνώσης και της συμπεριφοράς. Μέσα από την παρατήρηση της δράσης και της συμπεριφοράς των παιδιών σήμερα στο περιβάλλον τόσο του σχολείου όσο και εκτός αυτού, διαπιστώνεται μια μειωμένη αίσθηση ευθύνης για τις ατομικές ενέργειες και τη χρήση και διαχείριση αντικειμένων και καταστάσεων. Αυτό το γεγονός, δείχνει ότι τα παιδιά αδυνατούν να διαχωρίσουν τις κατάλληλες από τις ακατάλληλες συμπεριφορές και να αντιληφθούν τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους τόσο για τον εαυτό τους όσο και για την ασφάλεια ή τα δικαιώματα των άλλων. Το ζητούμενο είναι λοιπόν, τα παιδιά να αναπτύξουν προοδευτικά όλες εκείνες τις δεξιότητες, ώστε στο τέλος να δείχνουν υπεύθυνη προσωπική και κοινωνική συμπεριφορά, δηλαδή να: αναγνωρίζουν, να περιγράφουν και να ενεργούν βάσει κανόνων και διαδικασιών σχετικών με την ασφάλεια σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων της ζωής τους, να έχουν εμπιστοσύνη στις ατομικές τους ικανότητες και στις αξίες, και να επιδεικνύουν υπεύθυνη συμπεριφορά, όταν αναλαμβάνουν συγκεκριμένους ρόλους ή ευθύνες σε φυσικές δραστηριότητες, και σε άλλους τομείς της καθημερινής ζωής.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί σταθμό στην ιστορία της νεοελληνικής σχολικής και παιδικής λογοτεχνίας, προκάλεσε τρομερές αντιδράσεις και κάηκε δημοσίως από κυβερνήσεις μετά το 1920 για να επιστρέψει και πάλι το 1929 επί κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου.
Στην θεατρική παράσταση με τίτλο: «Τα Ψηλά Βουνά» παίζουν κατά αλφαβητική σειρά: Γείτονα Μαρία (Χάρμαινα), Γεωργάκη Αικατερίνη (Φουντούλης), Γιαννιώτη Ελευθερία (μπαρμπα-Κώστας), Διαμαντής Αναστάσιος (Αντρέας), Δόση Αγγελική (Φάνης), Ζήγου Σοφία (Πάνος), Καλλιστή Ευαγγελία (Λάμπρος), Κεΐσογλου Αναστασία (Αφρόδω), Κοτσίφη Χρυσάνθη (Κυρ – Στέφανος), Κωνσταντή Μαρία (Δασοφύλακας),  Μπράκουλη Σπυριδούλα- Καμέλα (Μαθιός), Παπαϊωάννου Σωτήρης (Γεροθανάσης), Ρεντιτάκου Μαρίνα (Κωστάκης), Σιώζου Θεοδώρα (Δήμος).
Στο μουσικοχορευτικό ταξίδι γνωριμίας με την Ελλάδα και την παράδοση συμμετέχουν κατά αλφαβητική σειρά: Μπούνα Ανδρομάχη (υπεύθυνη χοροδιδασκαλίας), Σταυρούλα Χαρίτου, Παπαιωάννου Χρυσούλα, Μάνου Ιωάννα, Τασιούλα Σοφία, Εύη Σταθά, Λόλοβα Ιωάννα, Μαρκοπούλου Καλλιόπη, Παπαγκόγκα Θεοδώρα, Ευαγγελάκου Αναστασία, Τσουπινάκη Ευφροσύνη, Γιαννοπούλου Παναγιώτα, Αλέξη Κατερίνα, Γεωργίου Εύη, Σούμα Ελένη, Βιτουλαδίτη Ελισσάβετ, Ζήγου Σοφία, Κοτσίφη Χρυσάνθη, Μπράκουλη Σπυριδούλα- Καμέλα, Ρίζου Μαρία, Σιώζου Θεοδώρα.

 

Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232372

Powerd By  

    Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
    ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
    Διευθυντής σύνταξης:
    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    tel 2651032055
    mail ele@ele.gr

    ΑΦΜ 047685050
    ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ