Ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις σε ένα ζήτημα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και δεν είναι άλλο από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα προσφυγικά ρεύματα, σε σχέση με τον ελληνικό πληθυσμό, που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, αναπτύχθηκαν στη διάρκεια του σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Το σεμινάριο ταχύρρυθμης εκπαίδευσης εθελοντών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την Επιστημονική Επιτροπή Στήριξης των Παιδιών Προσφύγων του υπουργείου Παιδείας και στόχος του ήταν η ενημέρωση για την υφιστάμενη πραγματικότητα σε συνδυασμό με τις ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν για να καλυφθούν.
Ωστόσο από τις τοποθετήσεις και τους χαιρετισμούς δεν θα μπορούσε να απουσιάσει η ανησυχία που μεταφέρθηκε από τον Δήμαρχο Πωγωνίου Κ. Καψάλη, ως προϊόν της δίμηνης πλέον συνύπαρξης της τοπικής κοινωνίας με τους 210 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στα Δολιανά.
Ο κ. Καψάλης επισήμανε την αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της δυσαρέσκειας που εκδηλώνεται μεταξύ ατόμων στις τοπικές κοινωνίες, προς τους φορείς της αυτοδιοίκησης, για την φροντίδα και το ενδιαφέρον που τυγχάνουν οι πρόσφυγες, σε αναντιστοιχία με το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας, για Έλληνες που αντιμετωπίζουν εξίσου σοβαρά προβλήματα.
«Δε γνωρίζουν ότι τα χρήματα διατίθενται για το σκοπό αυτό από την Ε.Ε και δημιουργούν συνειδητά ένα τέτοιο κλίμα. Φοβάμαι ότι θα υπάρξει έξαρση, εάν δεν αλλάξει κάτι ως προς την ενημέρωση των πολιτών το επόμενο διάστημα», σημείωσε ο κ. Καψάλης για να κάνει λόγο και για άτομα που συνειδητά παρεμβαίνουν, παροτρύνουν ή καθοδηγούν τις ομάδες αυτές προς λάθος κατευθύνσεις.
Λίγη ώρα αργότερα ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Βασίλης Νιτσιάκος έδωσε τη δική του απάντηση στο ζήτημα που έθεσε ο κ. Καψάλης λέγοντας ότι την ίδια ανησυχία εκφράζουν και πολλοί φοιτητές για το ενδεχόμενο αλλοίωσης της ελληνικής εθνικής ταυτότητας, λόγω του προσφυγικού ρεύματος.
«Ακούγονται συνέχεια αυτές οι απόψεις ότι κινδυνεύει η εθνική ταυτότητα, η ομοιογένεια από την ισλαμοποίηση της κοινωνίας. Είναι μία συζήτηση χωρίς καμία επιστημονική βάση. Η ανασφάλεια των τοπικών κοινωνιών αντίθετα, έχει βάση, ιστορική και πολιτισμική, γιατί οι ετερότητες είναι αυτές που ξαφνιάζουν. Η απάντησή μου είναι ότι προφανώς δεν κινδυνεύει καμία εθνική ταυτότητα από τον εξισλαμισμό. 500 χρόνια δεν εξαφανίστηκε η ταυτότητα αυτή επί οθωμανικής, ισλαμικής κυριαρχίας. Κινδυνεύει σήμερα από 50.000 πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας και μάλιστα δε θέλουν να μείνουν σε αυτή;», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ζητήματα εκπαίδευσης
Εκτός από τις διάφορες προσεγγίσεις για το προσφυγικό, το σεμινάριο επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα παρεμβάσεων της εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε οι αριθμοί των προσφύγων που βρίσκονται στην Ήπειρο να τύχουν της ανάλογης εκπαιδευτικής υποστήριξης.
Ο Πρύτανης Γ. Καψάλης τόνισε ότι είναι ανάγκη να ενεργοποιηθεί η εκπαιδευτική – επιστημονική κοινότητα, όπως επίσης οι φοιτητές και η τοπική κοινωνία για την συμμετοχή και την εθελοντική τους προσφορά. Στα περιθώρια παρεμβάσεων αναφέρθηκαν η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Αγγελική Φωτεινού, η Άννα Κούκου ως μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Παιδείας για την στήριξη των παιδιών προσφύγων, αλλά και η πρόεδρος του Τμήματος Νηπιαγωγών Μαρία Σακελλαρίου.
Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Καραμπίνας και ο αντιδήμαρχος Κόνιτσας Γ. Καλλιντέρης.
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος