Έντονη είναι η ανησυχία και ο προβληματισμός σε χιλιάδες οικογένειες στη χώρα, που έχουν παιδιά στην Α’ τάξη του δημοτικού σχολείου, καθώς για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες δεν έγινε ο αντιφυματικός εμβολιασμός (BCG) και μάλιστα χωρίς την παραμικρή ενημέρωση, τόσο της εκπαιδευτικής κοινότητας, όσο φυσικά και των γονέων.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωστοποίησε πριν μερικούς μήνες, έπειτα από σχετικές οχλήσεις των αρμόδιων Διευθύνσεων Υγείας ανά την Ελλάδα, ότι δεν πρόκειται να γίνουν τα εμβόλια στους μαθητές της Α’ δημοτικού, γιατί άλλαξε ο σχεδιασμός, χωρίς όμως να υπάρξει προηγούμενη ενημέρωση. Δηλώθηκε μάλιστα, ότι θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος και θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις επί του θέματος, κάτι όμως που δεν έγινε μέχρι σήμερα, εντείνοντας την ανησυχία, ειδικά σε μία περίοδο που λόγω της έξαρσης του προσφυγικού, υπάρχουν κρούσματα φυματίωσης σε διάφορες περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και στα Ιωάννινα με το πρόσφατο περιστατικό στο Τσεπέλοβο.
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου ενημερώθηκε απλώς, ότι δεν πρόκειται να γίνει ο αντιφυματικός εμβολιασμός και τελεί έκτοτε εν αναμονή της σχετικής εγκυκλίου.
Η άτυπη ενημέρωση που υπάρχει μέχρι στιγμής πανελλαδικά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, είναι πως επιλέχθηκε ένα διαφορετικό εμβολιαστικό σχήμα για τη φυματίωση, με τον εμβολιασμό να γίνεται αμέσως μετά τη γέννηση των παιδιών και όχι στην ηλικία των 6 – 7 ετών στα σχολεία.
Αντίστοιχα είναι τα εμβολιαστικά σχήματα που εφαρμόζονται σε άλλες ώρες, όπως η γειτονική Αλβανία ή και η Συρία, χώρες όμως στις οποίες παρουσιάζονται υψηλά ποσοστά φυματίωσης.
Στην Ελλάδα η φυματίωση μέχρι πρότινος βρισκόταν σε χαμηλά ποσοστά, όμως οι προσφυγικές ροές δημιούργησαν νέα δεδομένα, που είναι προφανές, ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον ενδεδειγμένο τρόπο.
Το επιχείρημα, ότι η σχετική αλλαγή του εμβολιαστικού σχήματος υπαγορεύτηκε κατά κάποιον τρόπο από τις οικονομικές συνθήκες στη χώρα, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα για την αγορά των εμβολίων, απορρίπτεται πάντως τουλάχιστον προς το παρόν, από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών…
«Γκρίζα ζώνη»
Και εάν μεν για τα νεογέννητα δεν τίθεται θέμα, καθώς ο αντιφυματικός εμβολιασμός γίνεται αμέσως μετά τη γέννησή τους, θέμα δημιουργείται για τον πληθυσμό των παιδιών που βρίσκονται στην ηλικία μεταξύ 2-7 ετών, ειδικά για τα παιδιά που φοιτούν σήμερα στην Α’ δημοτικού.
Αν τα παιδιά αυτά μείνουν ανεμβολίαστα, θα δημιουργηθεί μία «γκρίζα ζώνη» στο μαθητικό δυναμικό της χώρας, που δε θα έχει καλυφθεί εμβολιαστικά απέναντι στη φυματίωση.
Η ανησυχία είναι αυτονόητη στους γονείς, ειδικά μετά τα τελευταία επιβεβαιωμένα κρούσματα φυματίωσης στο Τσεπέλοβο και θα εντείνεται ακόμη περισσότερο, όσο δεν υπάρχει επίσημη και υπεύθυνη ενημέρωση.
Ο εμβολιασμός βέβαια όπως αναφέρουν παιδίατροι της πόλης μπορεί να γίνει και στη Β’ δημοτικού, σίγουρα όμως μέχρι την ΣΤ’ τάξη του σχολείου, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.
Η Διεθνής Ένωση
για το εμβόλιο
Σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες της Διεθνούς Ένωσης κατά της φυματίωσης και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η χώρα μας δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη διακοπή του αντιφυματικού εμβολιασμού, ο οποίος πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 6 ετών. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί κυρίως στον εμβολιασμό των παιδιών που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου όπως: Παράλληλα συνιστάται μαζικός προληπτικός έλεγχος με δερμοαντίδραση Mantoux στις ηλικίες 1, 4-6 ετών (πριν τον εμβολιασμό με BCG, 11α) και στα ανεμβολίαστα παιδιά, στην ηλικία 11-12 ετών (όταν γίνεται η εκτίμηση της εμβολιαστικής τους κάλυψης, 11β).
1. Μετανάστες από χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη ενδημικότητας
2. Αθίγγανοι και άλλες πληθυσμιακές ομάδες που ζουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης
3. Παιδιά με Mantoux (-), στην οικογένεια των οποίων υπάρχει άτομο με φυματίωση (θετικά πτύελα)
4. Νεογνά μητέρων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV (όχι βρέφη που έχουν παρουσιάσει ήδη συμπτωματολογία βρεφικού AIDS)
5. Νεογνά, στο άμεσο περιβάλλον των οποίων, υπάρχει άτομο με φυματίωση (εμβολιάζονται κατά τη γέννηση).
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος