Την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα ζητούν οι εκπρόσωποι αρχών και φορέων της περιοχής, που συνυπογράφουν κοινή επιστολή, διεκδικώντας ένα σύγχρονο αεροδρόμιο στην πόλη των Ιωαννίνων, με διασφαλισμένη την πτητική του αξιοπιστία.
Η απόφαση για την σύνταξη της επιστολής είχε ληφθεί στην κοινή σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας πριν από ένα μήνα στο δημαρχείο, πλην όμως το τελικό κείμενο δεν υπογράφηκε από τους βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν παρόντες, δηλαδή τους Γ. Στέφο και Μερ. Τζούφη. Αμφότεροι είχαν εκφράσει την ένστασή τους, όχι για το περιεχόμενο της επιστολής, αλλά για τον κύριο αποδέκτη που θα έπρεπε όπως έλεγαν να είναι η πολιτική ηγεσία του υπ. Υποδομών και ο κ. Σπίρτζης με κοινοποίηση στο γραφείο του πρωθυπουργού και όχι το αντίθετο, για το οποίο επέμειναν όλοι οι υπόλοιποι εκπρόσωποι αρχών και φορέων.
Την επιστολή συνυπογράφουν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων καθώς και όλοι οι Δήμαρχοι του Νομού (Β. Τζουμέρκων – Δωδώνης – Ζαγορίου – Ζίτσας – Κόνιτσας – Μετσόβου – Πωγωνίου), ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι Πρόεδροι όλων των Επιμελητηρίων (Οικονομικού, Τεχνικού, Επαγγελματοβιοτεχνικού, Γεωτεχνικού) και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων.
Στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό τονίζεται, ότι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την πλευρά της ΥΠΑ, όλες οι ενέργειες που αφορούν στην εκπόνηση διαδικασιών προσέγγισης στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων και στην τοποθέτηση του κατάλληλου συστήματος προσέγγισης και προσγείωσης (GBAS).
«Επενδύοντας δυναμικά στην ανάπτυξη του τουρισμού -και για πρώτη φορά συντονισμένα βάση συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου όλοι οι φορείς μαζί – θεωρούμε κομβικής σημασίας την αναβάθμιση του αεροδρομίου Ιωαννίνων, ώστε να καταστεί ένα σύγχρονο και με πτητική αξιοπιστία αεροδρόμιο, το οποίο θα εξυπηρετεί συνολικά τις αναπτυξιακές ανάγκες της περιοχής μας και κυρίως τη στρατηγική προώθησης του τουριστικού προϊόντος», αναφέρουν στην επιστολή τους.
Στην επιστολή τους εξηγούν πως σε καιρούς πολύ δύσκολους, το ελληνικό κράτος ολοκληρώνει μια επένδυση περίπου 22 εκατ. ευρώ – και μάλιστα από τους δυσεύρετους εθνικούς πόρους – για το έργο εκσυγχρονισμού και επέκτασης των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου Ιωαννίνων. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων δεν είναι οι εγκαταστάσεις, αλλά η αναξιοπιστία στον προγραμματισμό των πτήσεων, με τις μόνιμες ακυρώσεις λόγω καιρικών συνθηκών. Έτσι η ολοκλήρωση των επίγειων υποδομών, σε καμία περίπτωση δεν ολοκληρώνει το σχεδιασμό για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων.
«Υπερβαίνει κάθε λογική η σκέψη ότι το ελληνικό δημόσιο δαπανά περίπου 22 εκατ. ευρώ για ένα αεροδρόμιο το οποίο απαξιώνεται, όσο δεν εξασφαλίζουμε την πτητική του αξιοπιστία με την τοποθέτηση του κατάλληλου συστήματος προσέγγισης.
Όταν μάλιστα το κόστος αυτού, είναι πολλαπλάσια μικρότερο των χρημάτων που ήδη έχουν δαπανηθεί για τις υποδομές του αεροδρομίου», υπογραμμίζουν στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό όλες οι αρχές και οι φορείς των Ιωαννίνων.
Με τις συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλουν η Περιφέρεια, οι Δήμοι και οι επαγγελματικοί φορείς, είναι γεγονός πως ο νομός Ιωαννίνων αποτελεί έναν ανερχόμενο τουριστικό προορισμό, με την τουριστική κίνηση να αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, παρά την οικονομική κρίση. Γι’ αυτό και μεγάλοι tour operators από το εξωτερικό, έχουν εκδηλώσει εγγράφως προς το Δήμο Ιωαννιτών και την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων, το ενδιαφέρον τους να συμπεριλάβουν το αεροδρόμιο Ιωαννίνων στους προορισμούς τους, όμως συναρτούν τις τελικές τους αποφάσεις από την αντιμετώπιση του προβλήματος των συχνών ακυρώσεων πτήσεων.
Κι ενώ η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, εξασφάλισε στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία τους απαραίτητους εθνικούς πόρους για την ολοκλήρωση του έργου των αναβάθμισης των υποδομών του αεροδρομίου, το οποίο «καρκινοβατεί» εδώ και χρόνια και μάλιστα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υποστηρίζει την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών προσέγγισης αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, είναι αδιανόητο τα «εμπόδια» σε αυτό το σχεδιασμό να τίθενται από την ΥΠΑ, όπως τονίζουν σύσσωμοι οι φορείς της περιοχής.
Το χρονικό των ενεργειών
Η επιστολή στον πρωθυπουργό συνοδεύεται και από ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο παρατίθενται με χρονική αλληλουχία όλες οι ενέργειες που έχουν γίνει από τη δημοτική αρχή από το φθινόπωρο του 2014 μέχρι σήμερα.
Από την απαρίθμηση των γεγονότων αναδεικνύεται η παρελκυστική τακτική της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Η Διοίκηση της ΥΠΑ, όταν αναγκάζεται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, συμμετέχει σε συσκέψεις και αναλαμβάνει προφορικές δεσμεύσεις για παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν την πτητική αξιοπιστία του αεροδρομίου Ιωαννίνων, δεσμεύσεις που στη συνέχεια δεν υλοποιεί. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τόσο η προηγούμενη, όσο και η σημερινή Διοίκηση της ΥΠΑ, απαξιώνει συστηματικά να απαντήσει στις αλλεπάλληλες επιστολές που έχει απευθύνει ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, επιστολές που στοχεύουν στην έγγραφη επικύρωση των προφορικών συζητήσεων, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος