Ήπειρος

Μάχη με το χρόνο για τη βελτίωση των συνθηκών

Off

Με τις εργασίες στο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά να έχουν ήδη ξεκινήσει με την ευθύνη της περιφέρειας Ηπείρου και σε συνεργασία με το δήμο Ιωαννιτών και τη ΔΕΥΑΙ, η επόμενη μεγάλη μάχη των υπηρεσιών για τη βελτίωση των συνθηκών στον Κατσικά είναι αυτή με το χρόνο. 
Κανείς δε θέλει να σκέφτεται, ότι το έργο δε θα έχει ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση πολύ νωρίτερα από την έναρξη του καλοκαιριού, με τις συνθήκες ήδη με την άνοδο των θερμοκρασιών τελευταία να είναι αρκετά δύσκολες για τους διαμένοντες στον καταυλισμό και ανησυχητικές προς το παρόν για την δημόσια υγεία και τους κατοίκους της περιοχής.
Οι εργασίες για τη σύνδεση του αποχετευτικού αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός του επόμενου μήνα και στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η κατασκευή τριών συγκροτημάτων με ντουζιέρες και τουαλέτες ανατολικού τύπου, με την πρώτη πίστωση να έχει ήδη εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου και να φτάνει τις 90.000 ευρώ. 
Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν, ότι μόλις χθες υπογράφηκε η σχετική απόφαση του αναπλ. υπουργού Εσωτερικών για την κατανομή έκτακτων πιστώσεων στην περιφέρεια Ηπείρου και στους δήμους, που λειτουργούν Κέντρα Φιλοξενίας στα όριά τους. 
Η πίστωση για την Περιφέρεια Ηπείρου ανέρχεται στις 100.000 ευρώ και για τους δήμους Ιωαννιτών, Κόνιτσας, Ζαγορίου και Ζηρού στις 50.000 ευρώ έκαστος.
Επίσης στον Κατσικά έφτασαν και μέλη μίας ακόμη ΜΚΟ οι οποίοι γνωστοποίησαν την εξασφάλιση κονδυλίων από την Ε.Ε για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου, το οποίο όμως θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο υπό κατασκευή δίκτυο.

«Η Ήπειρος έδωσε το μερίδιο της αλληλεγγύης»

Το Κέντρο στον Κατσικά και αυτό στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη στη Φιλιππιάδα επισκέφθηκε χθες ο Συντονιστής του «Κοινωνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες», καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας, που πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στην Ήπειρο. Σε δηλώσεις του στο ITV ο κ. Μπελαβίλας αναφέρθηκε στη μεγάλη συνεισφορά των πολιτών και των φορέων της Ηπείρου στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σε αντιδιαστολή με τη στάση άλλων τοπικών κοινωνιών και φορέων της αυτοδιοίκησης.
«Η Ήπειρος έδωσε το δικό της μεγάλο μερίδιο της αλληλεγγύης που της αναλογούσε, όπως συνέβη και στη Μακεδονία και στα νησιά του Αιγαίου. Έχουμε περιοχές που διακρίθηκαν για την κοινωνική τους ευαισθησία και άλλες που διακρίθηκαν για την κοινωνική τους αναισθησία, με ακραίες στάσεις και συμπεριφορές, που στιγμάτισαν την ιστορία των περιοχών», τόνισε ο κ. Μπελαβίλας, που παραδέχθηκε, ότι υπήρξε μέχρι σήμερα ανισομερής κατανομή των προσφυγικών πληθυσμών στα Κέντρα Φιλοξενίας.
«Το πρώτο που πρέπει να δούμε είναι να προχωρήσουμε τις προενταξιακές δομές για τα παιδιά των προσφύγων, για να τα βοηθήσουμε να ξεχάσουν τη φρίκη του πολέμου και να νιώσουν ότι είναι ασφαλή. Το στάδιο της ορθολογικής διασποράς είναι το επόμενο στο οποίο πρέπει να προχωρήσει η ελληνική Πολιτεία, με πρώτη στάση την υλοποίηση του προγράμματος για την ενοικίαση 20.000 κλινών από πρόσφυγες. Από αυτό θα προκύψει όφελος και για την εθνική και τοπική οικονομία, όφελος και για τους πρόσφυγες αλλά και για τους μικροϊδιοκτήτες. Το επόμενο βήμα είναι η κοινωνική εργασία, αφού χιλιάδες έλληνες άνεργοι μπορούν και πρέπει να απασχοληθούν στις δομές που ήδη λειτουργούν και σε εκείνες που πρόκειται να λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα. Το προσφυγικό εκτός από προβλήματα φέρνει και «δώρα» στις τοπικές κοινωνίες, όπως έγινε με την περίπτωση της Μυτιλήνης, όπου το όνομα του νησιού έχει ανέβει ασύλληπτα στον τουριστικό χάρτη παγκοσμίως. Δίνονται κονδύλια σε μικρούς δήμους, αναζωογονούνται ξεχασμένα χωριά στην ύπαιθρο και η όσμωση με νέες κοινωνικές ομάδες, όπως οι πρόσφυγες, όποτε υπήρξε στην ιστορία, στον πλανήτη, ήταν ένα δώρο για τις γερασμένες, παλιές κοινωνίες, που δέχθηκαν τους πρόσφυγες», σημείωσε ο κ. Μπελαβίλας.

Το «Κοινωνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες»
Το «Κοινωνικό Συμβούλιο» με την διακριτική επωνυμία «Καλώς τους» σχηματίστηκε όπως ανέφερε ο κ. Μπελαβίλας για να συγκροτήσει το «μέτωπο του καλού», που εμπράκτως στηρίζει τους χιλιάδες δυστυχισμένους πρόσφυγες.
«Δεν σκοπεύει να υποκαταστήσει κανέναν, ούτε να καθοδηγήσει κανέναν, δεν θα πάρει τη θέση κανενός και καμιάς από όσους σήμερα προσφέρουν το πολύτιμο έργο της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Θέλει όμως να είναι το σφουγγάρι ανάμεσα στο κράτος και τις εθελοντικές οργανώσεις. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τέτοιου είδους κατάσταση και καμία εμπειρία σχετική. Καλούμαστε να λειτουργήσουμε ταχύτατα δομές, που στήνονται από τη μία μέρα στην άλλη, για τις οποίες δεν ξέραμε τίποτε και που απαιτούν τη συνέργεια χιλιάδων ανθρώπων. Θέλουμε να διαδώσουμε την εικόνα μίας κοινωνίας που εν μέσω κρίσης, γονατισμένης από τη φτώχεια, σήκωσε το κεφάλι και το χέρι της βοήθειας απλώνοντάς το στους ξεριζωμένους των παράλογων και απάνθρωπων πολέμων της Μέσης Ανατολής. 

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232372

Powerd By  

    Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
    ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
    Διευθυντής σύνταξης:
    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    tel 2651032055
    mail ele@ele.gr

    ΑΦΜ 047685050
    ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ