Ήπειρος

«Οδικός χάρτης» για να κλείσει ο Κατσικάς

Off

Έναν «οδικό χάρτη» για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται ώστε να βελτιωθούν αποφασιστικά οι συνθήκες ζωής των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας και ειδικότερα όσοι ζουν σε ανοιχτές δομές σαν του Κατσικά, παρουσίασε ο αν. υπουργός Δημήτρης Βίτσας που βρέθηκε την Κυριακή στα Γιάννενα.
Η κρίσιμη παράμετρος είναι να σταθεροποιηθεί ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα, κάτι που έχει να κάνει προφανώς με τις ροές στο Αιγαίο και συνολικά με την εφαρμογή της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία.
Από εκεί και πέρα ο στόχος είναι μέσα στους επόμενους μήνες, να γίνει η μετάβαση από τις μεγάλες δομές στις μικρότερες. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε ότι μπορεί να γίνει η μετεγκατάσταση προσφύγων από τον Κατσικά στην Παιδόπολη, ενώ στο μεταξύ διάστημα θα γίνουν συγκεκριμένες δράσεις στον ίδιο τον καταυλισμό του Κατσικά ώστε να ανέβει το επίπεδο διαβίωσης. Ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος τόσο για την ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες στον Κατσικά όσο και για το ότι θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες από τον Κατσικά σε άλλες δομές μέσα στους επόμενους μήνες.
Ο αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας επισκέφθηκε το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων Κατσικά το μεσημέρι της Κυριακής προερχόμενος από τη Θεσσαλία όπου το Σάββατο επισκέφθηκε το Κουτσόχερο. Το απόγευμα της Κυριακής βρέθηκε στο κέντρο Φιλιππιάδας.
Στον Κατσικά τον περίμεναν μικρά προσφυγόπουλα που του πρόσφεραν λουλούδια και στη συνέχεια περιηγήθηκε σε όλους τους χώρους, συνομίλησε με πρόσφυγες και ανθρώπους ανθρωπιστικών οργανώσεων, για να ακολουθήσει σύσκεψη μέσα στον καταυλισμό στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, Γιάννης Στέφος, Γιάννης Καραγιάννης και Μερόπη Τζούφη, ως εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο Αντώνης Βασιλείου, ο Διοικητής της 8ης Μεραχίας Ταξίαρχος Ν. Ανδρεόπουλος, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, κ.α
Για το πέρασμα σε μικρότερες δομές τόνισε: «Στόχος μας, τα υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας να αναδιαμορφωθούν και να φθάσουν σε ένα μέσο επίπεδο. Δεν θα σταματήσουμε εκεί. Πηγαίνουμε από μεγάλες δομές φιλοξενίας σε μικρότερες δομές. Υπάρχουν στην Κόνιτσα στα Δολιανά και από χθες στο Τσεπέλοβο. Εδώ στα Γιάννενα και στην Ήπειρο έχετε και μια μεγαλύτερη δυνατότητα: σε μικρό χρονικό διάστημα θα αναμορφώσουμε την Παιδόπολη της Αγίας Ελένης και το μεγαλύτερο κομμάτι θα πάει προς τα εκεί. Εννοείται πως δεν θα υπάρχει και ο Κατσικάς και η Αγία Ελένη»
«Το πρώτο πράγμα είναι να λειτουργήσει η συμφωνία και να σταματήσουν οι ροές από την Τουρκία. Αυτό σταθεροποιεί τον πληθυσμό των προσφύγων και των μεταναστών. Αφ’ ης στιγμής σταθεροποιηθεί – χθες ήρθαν 30 άνθρωποι – τότε θα γίνει ολόκληρη αναπροσαρμογή και σε σχέση με τη μετεγκατάσταση προς την Ευρώπη και σε σχέση με τη μετεγκατάσταση στην Ελλάδα. Κέντρα φιλοξενίας σαν τον Κατσικά δεν έχουν πολύ χρόνο ζωής. Να πω 5-6 μήνες, να περάσει το καλοκαίρι. Άρα αναγκαστικό και σχεδιασμένο είναι αυτά να αλλάξουν. Στη δεύτερη και στην τρίτη φάση οι Περιφέρειες της χώρας, όπου δεν έχουν μεταφερθεί ακόμα πρόσφυγες, σε αυτές με ένα λελογισμένο τρόπο θα μεταφερθούν», πρόσθεσε περιγράφοντας μία σταδιακή διαδικασία.
Ο κ. Βίτσας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους τοπικούς φορείς και τις Ένοπλες Δυνάμεις: «Οπωσδήποτε στην ως σήμερα λειτουργία έχουν βοηθήσει οι φορείς της περιοχής και οι θεσμικοί και άλλοι. Μαθαίνουμε, γιατί δεν υπήρχε προηγούμενη εμπειρία, από την Μικρασιατική Καταστροφή και μετά, όσον αφορά τα προσφυγικά προβλήματα. Μαθαίνουμε γρήγορα και δεν μαθαίνουμε στου κασίδη του κεφάλι. Μαθαίνουμε με πρόγραμμα και με σχέδιο. Αυτή τη στιγμή η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να εκκενωθεί το λιμάνι του Πειραιά, να εκκενωθεί η Ειδομένη, να αναμορφωθούν τα παλιά κέντρα φιλοξενίας και να βελτιώσουμε τον συγχρονισμό όλων των υπουργείων. Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχάσω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας και του Λιμενικού, που έχουν πάρει πολύ μεγάλο βάρος στους ώμους τους και τα καταφέρνουν δείχνοντας τον καλύτερό τους εαυτό», τόνισε. 
Ειδικά για τις πηγές χρηματοδότησης, ερωτώμενος από την «Ε» ανέφερε: «Τα κονδύλια που χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή είναι από κρατικά χρήματα αλλά ήδη ξεκίνησε η χρηματοροή από ευρωπαϊκά κονδύλια. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια χωρίζονται σε τρία προγράμματα, που τα χειρίζεται η Κομισιόν, δηλαδή ο κ. Αβραμόπουλος και σε ένα πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας που το χειρίζεται ο κ. Στυλιανίδης, ο Κύπριος Επίτροπος».
Μετά την επίσκεψη στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Φιλιππιάδα σε δήλωσή του ο κ. Βίτσας έκανε έναν απολογισμό: «Σήμερα επισκεφθήκαμε τα δύο κέντρα φιλοξενίας που έχει η Ήπειρος, στον Κατσικά και στη Φιλιππιάδα. Στη Φιλιππιάδα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και θα βελτιώνεται συνεχώς και με τον προγραμματισμό που έχει βάλει η Πολεμική Αεροπορία και ο Δήμος, τον οποίο θέλω και να ευχαριστήσω για τη συμβολή του σε αυτή την προσπάθεια, η οποία έχει εθνικό και πατριωτικό χαρακτήρα.  Στόχος μας είναι να βελτιώνουμε την κατάσταση και να διαχειριζόμαστε ακόμα καλύτερα τους πρόσφυγες που υπάρχουν στη χώρα. Για το αν θα φτιαχτούν άλλες δομές στην Ήπειρο: στο σχεδιασμό μας πέρα από τη μετατροπή και τη μεταφορά, κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον του Κατσικά δεν έχουμε κάτι το συγκεκριμένο να πούμε, γιατί έχουμε επικεντρωθεί κατά κύριο λόγο στην εκκένωση του Πειραιά και της Ειδομένης». 
Στο μεταξύ 60 περίπου πρόσφυγες φιλοξενούνται από το Σάββατο στην παλιά Μαθητική Εστία Τσεπελόβου, που γίνεται η πέμπτη δομή φιλοξενίας στην Ήπειρο.

Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY

Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232372

Powerd By  

    Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
    ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
    Διευθυντής σύνταξης:
    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
    tel 2651032055
    mail ele@ele.gr

    ΑΦΜ 047685050
    ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ