Μεγάλες είναι οι δυνατότητες αξιοποίησης των κτιρίων της, παλιάς και εγκαταλελειμμένης εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, Παιδόπολης «Αγ. Ελένη» των Ιωαννίνων, σε πρώτο στάδιο για τη φιλοξενία προσφύγων και σε δεύτερο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Αυτό προέκυψε από την επίσκεψη που είχε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου το Σάββατο το πρωί στην αρχή της διήμερης περιοδείας της στην Ήπειρο που περιελάμβανε επισκέψεις στις δομές κοινωνικής προστασίας οι οποίες ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου.
Η κ. Φωτίου, συνοδευόταν από τον ΓΓ του υπουργείου Δημήτρη Καρέλλα και μαζί με τους βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη και Γιάννη Στέφο ξεναγήθηκε στους χώρους από την πρόεδρο του Κέντρου Πρόνοιας Ηπείρου Κατερίνα Μιτοπούλου.
Μεγάλες αίθουσες, δωμάτια με στρώματα και κρεβάτια, κάδρα στους τοίχους, κουφώματα που δεν έχουν καμία βλάβη, αυτό είναι ένα μέρος της εικόνας που συναντά κανείς στα πιο καλοδιατηρημένα τμήματα της Παιδόπολης, εικόνα που δείχνει ότι είναι ρεαλιστική η άμεση αποκατάσταση.
Η κ. Φωτίου και με την ιδιότητα της Καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου εκτίμησε ότι η αποκατάσταση των κτιρίων δεν χρήζει σημαντικών παρεμβάσεων.
«Θα αποδώσουμε στην κοινωνία ένα μεγάλο συγκρότημα, το οποίο σε πρώτη φάση μπορεί να φιλοξενήσει οικογένειες προσφύγων με πολλά παιδιά και σε μια δεύτερη φάση άπορες οικογένειες και άλλες δράσεις τις οποίες θα δούμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε ότι η δυναμικότητα της Παιδόπολης είναι μεγάλη αν και δεν μπορεί να εκτιμήσει το ακριβές νούμερο χωρίς να έχει διαθέσιμα όλα τα στοιχεία. Πολλές φορές πάντως κατά την περιήγησή της ακούστηκε να εκφράζεται θετικά για την κατάσταση του χώρου, ενώ έκανε ειδικές αναφορές στην καλή σχεδίαση και δόμηση στα κτίρια που αντιπροσωπεύουν τον μοντερνισμό στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.
Ερωτούμενη ειδικότερα για το εάν θα γίνει μετεγκατάσταση προσφύγων από τον Κατσικά στην Παιδόπολη, σημείωσε: «Πρέπει να σας πω ότι δεν συμμετέχω στην επιτροπή σχεδιασμού που τοποθετεί και στελεχώνει τα κέντρα φιλοξενίας. Μου φαίνεται εύλογο πως οι άνθρωποι που είναι εκεί θα μεταφερθούν εδώ. Αλλά από όλα αυτά, καθώς δεν γνωρίζω και τους χρόνους που θα απαιτηθούν να αποκατασταθούν αυτές οι εγκαταστάσεις, θα ήταν επιπόλαιο να πω, αν αυτοί θα μεταφερθούν ή όχι αμέσως».
Σύσκεψη σε θετικό κλίμα
Για το προσφυγικό συνολικότερα, η επίσκεψη της κ. Φωτίου έπαιξε ένα ρόλο καταλυτικό ώστε να ξεπεραστούν πολλά προβλήματα που συσσωρεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και είχαν να κάνουν τόσο με τον συντονισμό όσο και με τις παρεμβάσεις στις συνθήκες διαβίωσης κυρίως στον Κατσικά.
Το δρόμο της συνεργασίας και των συνεργειών ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τις συνθήκες στο Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων του Κατσικά, αλλά και στο να αξιοποιηθεί η Παιδόπολη «Αγ. Ελένη» για στέγαση και παραμονή προσφύγων, άνοιξε η σύσκεψη που είχαν το Σάββατο το απόγευμα στο δημαρχείο Ζίτσας, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κκ Μάξιμος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων και Ζίτσας Θωμάς Μπέγκας και Μιχάλης Πλιάκος, και οι Βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη και Γιάννης Στέφος.
Η κ. Φωτίου από την πλευρά της σε δηλώσεις της αμέσως μετά τη σύσκεψη τόνισε ότι θα μεταφέρει άμεσα τα αιτήματα που διατυπώθηκαν στη σύσκεψη για καλύτερο συντονισμό των δράσεων και πρωτοβουλιών που απαιτούνται για να βελτιωθούν οι συνθήκες στον Κατσικά, ενώ εξήρε και τις προσπάθειες που έγιναν στην Κόνιτσα για τους πρόσφυγες.
Ο κ. Καχριμάνης από την πλευρά του επανέλαβε ότι η Περιφέρεια στέκεται υποστηρικτικά σε κάθε ενέργεια που βοηθάει στη βελτίωση των συνθηκών και ζήτησε να τηρηθούν όροι που απαιτούνται για τον καλύτερο συντονισμό των κινήσεων.
Ο Θωμάς Μπέγκας τόνισε ότι ο Δήμος παραμένει παρών στην υποστήριξη των προσφύγων και θα περιμένει τις επόμενες μέρες να προχωρήσουν οι κινήσεις που συμφωνήθηκαν θέτοντας ως κρίσιμο θέμα τις συνθήκες υγιεινής στον Κατσικά ακόμα και στην περίπτωση που κρατήσει για λίγο ακόμα η λειτουργία του κέντρου και περάσουν οι πρόσφυγες σε στεγασμένες δομές.
«Ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της υπουργού γιατί πιστεύουμε πως μόνο με ειλικρινή διάλογο και συνεργασία μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής εξουσίας μπορούμε να επιλύσουμε προβλήματα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ζίτσας στις δηλώσεις του.
Στη διάρκεια της συνάντησης, η οποία από όλες τις πλευρές αναγνωρίστηκε ότι πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ο κ. Πλιάκος ζήτησε από την κ. Φωτίου για την Παιδόπολη, οι υποδομές που θα δημιουργηθούν να εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης με υποδομές υγιεινής και ασφάλειας τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για την τοπική κοινωνία καθώς ο συγκεκριμένος χώρος της πρώην Παιδόπολης, όπως και η ίδια διαπίστωσε, αποτελεί κομμάτι του αστικού ιστού του Δήμου.
Επανέλαβε δε την άποψη πως στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα πρέπει να φιλοξενηθούν παιδιά ασυνόδευτα και οικογένειες καθώς ο χώρος έχει τις βασικές υποδομές για κάτι τέτοιο, αφού επί δεκαετίες παλιότερα φιλοξενούσε και πάλι παιδιά.
«Εξήγησα στην υπουργό ότι αυτός ο χώρος στέγαζε επί δεκαετίες παιδάκια. Το ίδιο θέλουμε να συμβεί και τώρα. Δεσμεύθηκε πως θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και πως θα είναι μαζί μας σε διαρκή συνεργασία», τόνισε ο Δήμαρχος Ζίτσας.
Κλείνοντας επανέλαβε πως οι ρόλοι όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα πρέπει να είναι διακριτοί ώστε να επιλύονται άμεσα τα όποια προβλήματα προκύπτουν προκειμένου να μη δημιουργούνται ζητήματα με την τοπική κοινωνία. «Με συνεργασία και συνεννόηση θα έχουμε την τοπική κοινωνία αρωγό και συμπαραστάτη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλιάκος.
Μετεγκατάσταση
Εκ του αποτελέσματος, φάνηκε ότι η σύσκεψη ανέβασε τον πήχη της συνεργασίας των εμπλεκομένων φορέων με την υπουργό να πείθει ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο, αλλά και τη βούληση να συνεργαστεί με τις τοπικές κοινωνίες στην αντιμετώπιση των προβλημάτων φιλοξενίας των προσφύγων. Η κ. Φωτίου όμως δεν μετέχει στο συντονιστικό όργανο της κυβέρνησης, οπότε μένει να προχωρήσουν κι από την Πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία, δράσεις που θα αλλάζουν την εικόνα που έχει δημιουργηθεί ιδίως στον Κατσικά. Ο σχεδιασμός φαίνεται ότι είναι οι πρόσφυγες να μεταφέρονται μετά τα Κέντρα Προσωρινής Φιλοξενίας όπως του Κατσικά, σε στεγασμένες δομές (κι εκεί είναι που χωράει η αξιοποίηση της Παιδόπολης) και στη συνέχεια σε κατοικίες από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Το ερώτημα όμως είναι πότε θα υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός και πώς μπορούν να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης σε αυτό το διάστημα σε δομές όπως του Κατσικά.
Tου ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος