Με παραπομπή στα αρμόδια Ευρωπαϊκά Δικαστήρια κινδυνεύει η χώρα για την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια με την επέκταση του φαινομένου χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες) στην ύπαιθρο. Το φαινόμενο αυτό έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις στην ελληνική επικράτεια, ενώ εμφανίζεται με ιδιαίτερη ένταση τελευταία και στην περιοχή της Ηπείρου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των τελευταίων ημερών με την θανάτωση πολλών ζώων από φόλες στην περιοχή του Δεματίου στο ανατολικό Ζαγόρι.
Στα Ιωάννινα βρέθηκε ο διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ, Σπύρος Ψαρούδας, που αναφέρθηκε στο ζήτημα, λέγοντας, ότι υπάρχουν αποτελεσματικές μέθοδοι πρόληψης και διαχειριστικές πρακτικές, οι οποίες όμως δεν έχουν προχωρήσει όσο θα έπρεπε στον τομέα της υλοποίησης. Μία από αυτές τις πρακτικές είναι και η αξιοποίηση ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, όπως αυτός που χρησιμοποιήθηκε στο Δεμάτι και ο οποίος ανήκει στην ειδική ομάδα που διαθέτει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Ο κ. Ψαρούδας τόνισε μιλώντας στο ITV, ότι η τοξικότητα των δηλητηρίων αυτών είναι τεράστια και δεν αφορά μόνο τα ζώα που θανατώνονται, αλλά περνά και στην τροφική αλυσίδα, επηρεάζοντας και την ανθρώπινη υγεία.
«Και οι κτηνοτρόφοι επίσης χάνουν τεράστιες περιουσίες και πολύτιμα εργαλεία της δουλειάς τους, όταν πρόκειται για ποιμενικά σκυλιά – φύλακες των κοπαδιών τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου σε συνεργασία με την Καλλιστώ επιχειρεί να εντάξει στο πρόγραμμα Life, μία αντίστοιχη πρόταση για την δημιουργία δύο τέτοιων μονάδων με έδρα τα Ιωάννινα και τα Γρεβενά αντίστοιχα, που θα λειτουργούν προληπτικά για τον εντοπισμό δηλητηριασμένων δολωμάτων στα όρια του Εθνικού Πάρκου και στην ευρύτερη περιοχή.
Η «επιστροφή» των θηρευτών
Η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ πραγματοποίησε στα Ιωάννινα μία ανοιχτή εκδήλωση παρουσίασης της δεκαετούς δράσης της, κάνοντας ένας απολογισμό δράσης. Ο κ. Ψαρούδας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο φαινόμενο της αύξησης του πληθυσμού μεγάλων θηλαστικών, όπως η αρκούδα και ο λύκος στην ελλαδική επικράτεια, σημειώνοντας πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα αποτρέπουν την προσέγγιση των κατοικημένων περιοχών από τους θηρευτές αυτούς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κοινής και προληπτικής δράσης που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια ήταν η τοποθέτηση της υπερενισχυμένης περίφραξης στην Εγνατία οδό, έτσι ώστε να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές από ατυχήματα με ζώα της άγριας πανίδας.
Τέλος, μιλώντας για τους όρους συνύπαρξης του ανθρώπου με την άγρια πανίδα αναφέρθηκε στην εκτροφή ελληνικών φυλών σκύλων φύλαξης ως ένας τρόπος αποτελεσματικής προστασίας των κοπαδιών.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος