Οι προσλήψεις προσωπικού σε ειδικότητες όμως στις οποίες θα υπάρχει πραγματική ανάγκη και ως τέτοια θα καταγράφεται από τα Τοπικά Συντονιστικά σε συνεργασία με το κεντρικό Συντονιστικό Διαχείρισης των προσφυγικών ροών, είναι το επόμενο βήμα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Το βήμα αυτό ανακοίνωσε η αναπλ. υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου από τα Ιωάννινα αργά το απόγευμα της Κυριακής σε συνέντευξη που παραχώρησε στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώνοντας την περιοδεία της στην Ήπειρο. Λίγο νωρίτερα από την συνέντευξη τύπου στην επίσκεψή της στο δήμο Ζηρού, όπου λειτουργεί το Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη, η κα Αντωνοπούλου δεσμεύτηκε για την προώθηση της διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού που θα αριθμεί συνολικά 40 άτομα για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του Κέντρου.
Στη συνέντευξη τύπου πάντως εμφανίστηκε και η ίδια με επιφυλάξεις, όχι στο εάν θα γίνουν προσλήψεις, όσο αναφορικά με τον τρόπο και τον χρόνο που θα χρειαστεί. Αφού απαιτείται έγκριση της Ε.Ε για την πρόσληψη προσωπικού στα Κέντρα φιλοξενίας και στα hot spots.
Η κα Αντωνοπούλου είπε πως εφόσον υπάρξει έγκριση από την ΕΕ τότε μπορεί να γίνει και αυτή η διαδικασία. Υπάρχουν όμως συγκεκριμένοι περιορισμοί που τίθενται σε αυτή τη διαδικασία, οι οποίοι τέθηκαν από το Νοέμβριο, όταν ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας σε συνεργασία με τον αρμόδιο αναπλ. υπουργό Οικονομίας, για θέματα ΕΣΠΑ Αλ. Χαρίτση, πήραν τη σχετική έγκριση, προσδιορίζοντας τις θέσεις εργασίας που απαιτούνται. Από αυτές τις προϋποθέσεις όμως απουσιάζουν συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως είναι οι γιατροί, που θεωρούνται κρίσιμες ειδικότητες για τη λειτουργία των Κέντρων.
«Είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Ανταποκρινόμαστε ως υπ. Εργασίας σε αυτό που ζητά το Συντονιστικό και θα συνδράμουμε σε αυτό που έχει αναδείξει ο λαός μας, ως υπέρτατο αγαθό, την αλληλεγγύη», σημείωσε η κα Αντωνοπούλου.
Τα κριτήρια για την Κοινωφελή Εργασία
Ένα μεγάλο μέρος της συνέντευξης της κας Αντωνοπούλου απασχόλησε, όπως ήταν φυσικό λόγω των αντιδράσεων που είχαν προκληθεί, το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας, που μετά τις γενικευμένες αντιδράσεις, άλλαξε στόχευση, και θα συμπεριλάβει από τον Σεπτέμβριο το σύνολο των δήμων της χώρας.
Αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θ. Μπέγκα η κα Αντωνοπούλου αναφέρθηκε και στα κριτήρια που υπαγόρευσαν την απόφαση για την πιλοτική εφαρμογή των δύο πρώτων φάσεων του προγράμματος, αλλά και στη φιλοσοφία που θα πρέπει να χαρακτηρίζει το πρόγραμμα.
«Δημιουργείται η προσδοκία ότι μέσα από την Κοινωφελή Εργασία μπορούμε να μείνουμε στο Δήμο. Δεν μπορεί να γίνει αυτό. Η διαδικασία είναι μέσα από τον ΑΣΕΠ.
Να μην καλύπτονται οι μόνιμες και πάγιες ανάγκες αλλά να εντάσσονται οι μακροχρόνια άνεργοι σε έναν προγραμματισμό που έχει ανάγκη ο δήμος, αλλά που να έχει αρχή μέση και τέλος, με μετρήσιμα αποτελέσματα.
Η πιλοτική φάση χρειάζεται γιατί αλλάζει ριζικά το πρόγραμμα.
Όταν πρέπει να κάνεις επιλογή, πρέπει να βάλεις κριτήρια. Αντικειμενικά και ενιαία», σημείωσε, για να παρουσιάσει στη συνέχεια τα κριτήρια που ίσχυσαν για την πιλοτική εφαρμογή.
Το πρώτο κριτήριο είναι η κατάσταση στην οποία βρισκόταν ένας δήμος ως προς την ανεργία το 2011. Το δεύτερο η αποτύπωση της ανεργίας στον ίδιο δήμο, το 2015 και το τρίτο κριτήριο, η αυξητική τάση της μακροχρόνιας ανεργίας από το 2011 στο 2015.
«Ένα στατιστικό πρόγραμμα έδειξε ποιοι δήμοι θα ενταχθούν. Για να έχουμε διαφάνεια και ενιαίους κανόνες. Δημιουργήθηκε μία αίσθηση ότι απεντάσσονται, αυτό όμως δεν ισχύει. Η αρχική μου δήλωση ήταν ότι ξεκινάμε με ένα πιλοτικό πρόγραμμα και εντός του 2016 εντάσσονται όλοι οι δήμοι. Όλοι οι δήμοι θα ενταχθούν Σεπτέμβριο, αρχές Οκτωβρίου με τις ίδιες θέσεις που είχαν. Οι δήμοι με θύλακες ανεργίας θα έχουν περισσότερες θέσεις», ανέφερε για να σχολιάσει ειδικότερα το δήμο Ιωαννιτών.
«Ο δήμος Ιωαννιτών έχει 17,37% ανεργία όταν το κριτήριο είναι στο 21,7%. Άρα δεν θα μπορούσε να ενταχθεί.
Στο δεύτερο κριτήριο, προκύπτει ένα μείον 2,77. Αυτό σημαίνει ότι ο δήμος όσον αφορά τη μακροχρόνια ανεργία βρισκόταν σε χαμηλότερο επίπεδο από το μέσο όρο συν το 3%. Στην αυξητική τάση, μείον 3,53%.
Αυτό δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία. Το θεωρώ προσβλητικό, να εκμεταλλευόμαστε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η ανεργία και να κάνουμε παραπληροφόρηση και να δημιουργούμε αρνητικό κλίμα», ανέφερε για να καταλήξει λέγοντας πως «… και θέλουμε και μπορούμε. Και για την Κοινωφελή Εργασία και για την κατάρτιση και για τον συνολικό προγραμματισμό μας. Χρειαζόμαστε εκείνον τον χρόνο που θα στήσουμε τις συμμαχίες μας, που θα μπορέσει ο κάθε φορέας, ο κάθε πολίτης να συμμετέχει. Και να μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι και θέλουμε και μπορούμε και δεν κάνουμε ρουσφέτια για την Άρτα», κατέληξε.
Δυσπιστούν ΠΕΔ – Δήμος Ζίτσας
Με ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο πρόεδρός της Γ. Λώλος, η ΠΕΔ Ηπείρου εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για την δέσμευση της κυβέρνησης περί επέκτασης του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στο σύνολο των δήμων.
«Εκφράζουμε την έντονη αντίθεση μας στην πολιτική του υπουργείου Εργασίας ως προς τον αποκλεισμό της πλειονότητας των δήμων από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Η προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η κοινωφελής εργασία ως “πολιτικό παιχνίδι” μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δήμοι δύο ταχυτήτων.
Υπό το βάρος των αντιδράσεων μπορεί η αρμόδια υπουργός κα Αντωνοπούλου να δήλωσε ότι θα επεκταθεί και στους υπόλοιπους δήμους, όμως ας μας επιτραπεί μια μικρή δυσπιστία, καθώς οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση αποτελούν διαχρονική πρακτική των Κυβερνήσεων», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Λώλος.
Επιστολή Πλιάκου σε Τσίπρα
Τις ενστάσεις του εκφράζει με επιστολή που απέστειλε με αποδέκτη τον πρωθυπουργό για την υλοποίηση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας και ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος. Στην επιστολή του ο κ. Πλιάκος παρουσιάζει αντικρουόμενες και αντιφατικές δηλώσεις της κας Αντωνοπούλου, που έγιναν την Παρασκευή στην Αθήνα και την Κυριακή στα Ιωάννινα.
«Όπως αντιλαμβάνεστε οι μέχρι σήμερα χειρισμοί από πλευράς της ηγεσίας του Υπουργείου, μας καθιστούν δύσπιστους, τόσο ως προς την αντικειμενικότητα των κριτηρίων με τα οποία επιλέχθηκαν οι Δήμοι που θα υλοποιηθούν τα προγράμματα, όσο και ως προς την τήρηση των λεγομένων και των δεσμεύσεων.
Οι ανακοινώσεις της Υπουργού περί εφαρμογής των προγραμμάτων από το Σεπτέμβριο δεν με κάνει να εφησυχάζω και αυτό γιατί:
Χάνουμε το διάστημα των θερινών μηνών όπου γίνεται και ο κύριος όγκος των εξωτερικών εργασιών στους τομείς καθαριότητας και πρασίνου
Δημιουργούμε τεράστια ανασφάλεια σε μεγάλη μερίδα πολιτών που είναι άνεργοι και περιμένουν ως «μάννα εξ ουρανού» τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
Βέβαια το πρόβλημα της ανεργίας δεν επιλύεται με τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, ούτε οι Δήμοι μπορούμε να καλύψουμε τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες μας σε προσωπικό.
Όμως όλα τα προηγούμενα χρόνια με την υλοποίησή τους ανακουφίζαμε πρόσκαιρα εκατοντάδες συμπολίτες μας που μαστίζονται από το φάσμα της ανεργίας και ταυτόχρονα καλύπταμε κενά σε υπηρεσίες των Δήμων που έχουν άμεσο αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες και τους δημότες», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Πλιάκος, ζητώντας από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να συνδράμει για την άρση των αδικιών ώστε κανείς δήμος να μην αισθάνεται επαίτης των προγραμμάτων που δικαιούται και υλοποιεί προς όφελος των δημοτών.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος