Σε ένα μεγάλο κύκλο βαθιών μεταβολών στην αγορά του γάλακτος έχει μπει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας, με μεγάλες επιπτώσεις στην κτηνοτροφική παραγωγή, την οικονομία και ευρύτερα το εμπόριο και το μέρος της αγοράς που σχετίζεται με τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η απελευθέρωση των αγορών που ήταν και παραμένει ένας από τους πυλώνες των μεταρρυθμίσεων που φέρνει μαζί του κάθε μνημόνιο που υπογράφεται, είχε ειδικό κεφάλαιο για το γάλα με ένα από τα επεισόδια που κράτησε το ενδιαφέρον της επικαιρότητας να είναι ο χρόνος διάρκειας του «φρέσκου» γάλακτος.
Το νέο επεισόδιο είναι πλέον η πηγή του γάλακτος που γίνεται γιαούρτι.
Σύμφωνα με το Έθνος, που δημοσίευσε χτες προσχέδιο υπουργικής απόφασης με αλλαγές στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών αποσυνδέεται το νωπό γάλα από την παρασκευή γιαουρτιού βάσει αλλαγών που στηρίζονται στην «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ,
Το σχέδιο των αλλαγών στο άρθρο 82 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών έχει ήδη υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ήδη προκαλεί αντιδράσεις από τους κτηνοτρόφους.
Οι διευκρινίσεις που έδωσε χτες το υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης δεν είναι καθησυχαστικές αφού επιβεβαιώνουν πολλές από τις αλλαγές που έρχονται, παραπέμποντας σε παλιότερες συμφωνίες και δίνοντας κυρίως βάση στους κανόνες της σήμανσης πλέον στο τελικό προϊόν.
«Η τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών όσον αφορά στο εμπορικό πρότυπο για το γιαούρτι ήταν υποχρέωση στο πλαίσιο των μνημονίων από το 2013 με βάση τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και υλοποιήθηκε ως «προαπαιτούμενο» στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της χώρας μας με τους δανειστές της. Το σχετικό σχέδιο ΚΥΑ δεν μπορεί να εκδοθεί σε ΦΕΚ πριν το τέλος της διαβούλευσης στο επίπεδο της ΕΕ που λήγει στις 19 Μαΐου 2016» επισημαίνεται χαρακτηριστικά ως προς το πολιτικό σκέλος της απόφασης.
Ειδικότερα για την προέλευση του γάλακτος τονίζεται:
«Η σύσταση της εργαλειοθήκης αφορά στη χρήση της πρώτης ύλης για την παρασκευή γιαουρτιών ώστε εκτός από νωπό γάλα (που ούτως ή άλλως θερμαίνεται για την πήξη του γάλακτος) να περιλαμβάνει και άλλα είδη γάλακτος όπως θερμικά επεξεργασμένο ή συμπυκνωμένο, όπως ήδη χρησιμοποιούνται εδώ και 25 χρόνια στην ελληνική αγορά, με τη διαφορά ότι κυκλοφορούσαν ως επιδόρπια γιαούρτης.
Τώρα πλέον θα απαγορεύεται η χρήση σκόνης γάλακτος και θα επιτρέπεται, για τεχνικούς και μόνο λόγους, που συνδέονται με την εποχικότητα του γάλακτος, μία προσθήκη πρωτεϊνών γάλακτος με τη βασική διαφορά ότι πλέον αυτή την πληροφορία για το είδος του γάλακτος να αναγράφεται με ευκρινή και ευανάγνωστο τρόπο στη συσκευασία ώστε να την πληροφορείται ο καταναλωτής και να κάνει συνειδητά τις επιλογές του.
Σημειώνεται όμως ότι «Το παραδοσιακό γιαούρτι με την πέτσα θα παράγεται αποκλειστικά από νωπό ή παστεριωμένο γάλα που δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύνθεσης».
«Ο καταναλωτής πλέον θα γνωρίζει και θα μπορεί να επιλέξει το προϊόν που επιθυμεί να καταναλώσει μέσα από την υποχρεωτική επισήμανση του είδους του γάλακτος. Ο καταναλωτής θα γνωρίζει και θα μπορεί να επιλέγει το προϊόν που θα είναι αποκλειστικά από νωπό γάλα. Επιμένουμε στις συζητήσεις για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που γίνονται στο πλαίσιο των Συμβουλίων Υπουργών Γεωργίας στην υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος», τονίζει το υπουργείο για το θέμα της σήμανσης.
Το αν το βασικό θέμα είναι η σήμανση και η ενημέρωση που έχει ο καταναλωτής είναι όμως αμφισβητούμενο από τη στιγμή που η αγορά κατακλύζεται από πλήθος προϊόντων την ώρα που σπάει ένας κρίσιμος κρίκος για την ελληνική παραγωγή που ήταν η σύνδεση του ντόπιου, νωπού γάλακτος με την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Η αγορά βάζει στην προκειμένη περίπτωση τους κανόνες της επί της ουσίας και απειλεί την ελληνική παραγωγή στο ευαίσθητο θέμα του κόστους παραγωγής και της ανταγωνιστικότητάς της. Και δεν αρκεί η επίκληση του ενημερωμένου καταναλωτή, αλλά προφανώς απαιτούνται πλέον απαντήσεις από την Πολιτεία και για την ενίσχυση της παραγωγής στο νέο πεδίο που διαμορφώνεται.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ
Κατηγορίες
- Επικαιρότητα(19.825)
- Πολιτικό Ρεπορτάζ(508)
- Ελλάδα(128)
- Οικονομία(1)
- Πολιτισμός(4.223)
- Εκδηλώσεις(1.595)
- Ήπειρος(1.964)
- Αθλητικά(2.963)
Αρθρογραφία
Είσοδος